sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaVIDEO. Pe frontul din Ucraina au apărut celebrele "CAESAR" livrate de Franța...

VIDEO. Pe frontul din Ucraina au apărut celebrele „CAESAR” livrate de Franța – cea mai bună artilerie autopropulsată din lume

-

Pe frontul ucrainean și-au făcut deja apariția celebrele „CAESAR” livrate de Franța, socotite de specialiști cea mai bună artilerie autopropulsată din lume. Generalul armatei ucrainene, Valeri Jalujnîi, a declarat că artileriștii ucraineni s-au adaptat foarte rapid la noul armament de top, învățând să-l folosească în doar 2-3 ore.

Obuzierele „CAESAR” (CAmion Equipe d’un Systeme d’Artillerie – Camion echipat cu sistem de artilerie) sunt, în esență, artilerie de calibrul 155 mm montată pe șasiuri de camioane 6X6. Ultraperformantă și validată deja în luptă, această artilerie autopropulsată este în echiparea armatelor Franței, Danemarcei, Arabiei Saudite, Libanului, Indoneziei și Thailandei. Israelul a copiat modelul și și-a făcut propriile sisteme identice.

Ucraina dispune, în acest moment, de cele mai moderne sisteme de artilerie convențională din lume, care trag la o distanță de peste două ori mai mare decât tunurile rusești echivalente

Ucraina are astfel, în acest moment, cele mai bune sisteme de artilerie din lume: tunurile M777 produse de britanici și autotunurile CAESAR produse de francezi. Caracteristicile speciale comune care fac ca aceste sisteme să n-aibă rival în artileria convențională sunt raza de acțiune și capacitatea de a trage cu proiectile ghidate de mare precizie.

M777, din care SUA, Marea Britanie, Canada și Australia au livrat peste 100 de bucăți Ucrainei – iar transporturile continuă –, mai are și particularitatea de a cântări doar jumătate din greutatea obișnuită a unui tun de acest fel, ceea ce permite transportarea sa cu elicopterul, o premieră absolută și de mare folos pentru a-l deplasa rapid. M777 trage, cu muniție specială ghidată Excalibur, până la 40 de kilometri, adică o distanță de două ori mai mare decât a artileriei echivalente rusești.

- Advertisement -

CAESAR are performanțe și mai bune: trimite proiectilele până la 42 de kilometri distanță folosind un proiectil ERFB (Extended Range, Full Bore – Rază extinsă de acțiune, alezaj complet) și la uimitoarea distanță de peste 50 de kilometri cu rachete ghidate. Sistemul de tragere este complet computerizat, ceea ce oferă control automat. Momentan, Franța n-a putut livra decât 12 CAESAR, din simplul motiv că în armata sa se află doar câteva zeci de bucăți.

În general, țările europene au fost luate prin surprindere de violența cu care Rusia s-a năpustit asupra Ucrainei, realizând – exact cum s-a întâmplat în preajma celui de-Al Doilea Război Mondial – că neglijaseră problema propriei apărări militare timp de decenii.

- Advertisement -

Aceasta este și problema principală a ucrainenilor: cantitatea de armament. Echipamentele rușilor nu sunt cele mai performante, dar arsenalul moștenit de la Uniunea Sovietică și pregătirile de război făcute de Putin din 2008 încoace le oferă o copleșitoare superioritate numerică. Tunurile rusești de calibrul 152 mm (echivalentele CAESAR și M777) bat la doar 20 de kilometri distanță, dar sunt, în schimb, foarte multe.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Lovitură năprasnică anti-Putin: de ziua Maiei Sandu, fostul președinte Igor Dodon a fost arestat pentru trădare de patrie și infracțiuni de corupție!

* VIDEO. Amenințare sinistră a Rusiei: “Ori câștigăm în Ucraina, ori acest război se va sfârși prost pentru întreaga omenire!”. Populația e avertizată: „Obișnuiți-vă cu noua viață!”

* NATO ia în calcul să spargă blocada rusă din Marea Neagră și să escorteze cu nave de război cargourile ucrainene încărcate cu grâne din Odessa

* Răzbunarea partizanilor ucraineni pe primarul trădător din Energodar, care a trecut de partea Rusiei teroriste

* Fost șef al MI6: „Putin va pleca până în 2023, dar probabil în sanatoriu, de unde nu va ieși ca lider al Rusiei”

* Dezvăluiri-șoc: cancelarul Germaniei era omul Moscovei, marxist fanatic, ataca NATO și SUA ca „militariști iresponsabili”. Olaf Scholz și-a ascuns legăturile cu regimul est-german

* Un deputat rus amenință SUA: „Cenușa nucleară va veni de la voi!” / Finlanda, Suedia și țările baltice „vor trebui zdrobite”, „vrem să le distrugem”

* Modelul Putin: PSD încearcă să decapiteze o televiziune pe care n-o poate controla. Un amendament al ministrului Romașcanu ar forța RCS/RDS să vândă sau să închidă Digi 24

* Coaliția PSD-PNL-UDMR a masacrat Codul Rutier. „Au băgat înapoi toate șmecheriile de scăpat cu carnetul pentru cei care încalcă grav regulile de circulație”

* RECHIZITORIU. Fiul mafiotului Rădoi închiria spațiu la metrou cu 250 de euro pe lună și îl subînchiria cu 2.800. Profit: 237.600 de euro în 9 ani

* Fiul lui Miron Mitrea, avansat de MAE. A ajuns șef al Consulatului României la Roma. Nici fostul ministru nu o duce rău în afaceri

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -