joi, noiembrie 21, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaRusia se surpă din interior. Un sondaj secret comandat de Kremlin arată...

Rusia se surpă din interior. Un sondaj secret comandat de Kremlin arată că doar 25% dintre ruși mai susțin războiul din Ucraina, iar 55% vor începerea imediată a negocierilor de pace

-

Situația internă din Rusia ia o turnură tot mai nefavorabilă președintelui Vladimir Putin. Ultimele sondaje de opinie arată prăbușirea rapidă a susținerii de care se bucură războiul în rândurile rușilor, pe măsură ce înfrângerile se acumulează pe front, pierderile umane cresc, iar dificultățile economice sunt tot mai mari. La această turnură a situației, regimul ripostează prin sporirea cenzurii și a represiunii, arată televiziunea americană CNN și ISW (Institutul pentru Studiul Războiului).

Un sondaj de opinie realizat în octombrie – adică acum mai bine de o lună – la comanda Kremlinului, ale cărui rezultate nu erau destinate publicului, relevă că în acel moment 55% dintre ruși voiau începerea negocierilor de pace cu Ucraina și doar 25% mai susțineau continuarea războiului. Datele au fost obținute de publicația rusă de opoziție Meduza, care le-a făcut publice pe 30 noiembrie.

Între timp, însă, a mai trecut o lună în care Rusia a înregistrat alte mii de morți și pierderea teritoriilor din Herson aflate la vest de Nipru, așa că e de așteptat ca numărul celor care susțin războiul pornit de Putin să fi scăzut și mai tare.

Datele publicate de Meduza sunt destul de asemănătoare cu cele obținute de institutul independent de sondaj Levada, din Rusia, care arătă, într-o cercetare făcută tot în octombrie, că 57% dintre ruși vor negocieri, iar 34% mai susțin războiul.

- Advertisement -

Este, practic, o răsturnare a situației în doar câteva luni. În iulie, un sondaj cu uz intern comandat de Kremlin relevase că 32% din populație voia negocieri de pace, în timp ce 57% voia război.

Nu există niciun dubiu că această schimbare bruscă și masivă a atitudinii față de agresiunea Rusiei în Ucraina a avut loc odată cu decretul de mobilizare parțială dat de Putin în septembrie. Directorul Centrului Levada, Denis Volkov, a declarat că procentul rușilor care ar susține negocierile de pace cu Ucraina a început să crească rapid după decretul de mobilizare parțială al președintelui rus Vladimir Putin. Perturbările asociate cu mobilizarea parțială și eșecurile rusești pe câmpul de luptă au contribuit probabil la o oboseală tot mai mare față de război în rândul publicului rus, așa cum se reflectă în sondaje.

În fața acestei realități, Kremlinul a decis să reacționeze în forță. S-au mărit eforturile de a înăbuși disidența internă prin intermediul legislației care extinde definiția „agenților străini” și a celor care pot fi influențați de străini. Presa rusă a început să raporteze la 23 noiembrie că Guvernul rus a aprobat noi restricții privind capacitatea celor considerați „agenți străini” de a posta materiale create de surse influențate din străinătate și de a desfășura activități publice, care vor intra în vigoare la 1 decembrie, scrie ISW. Ministerul rus al Justiției a extins lista „agenților străini individuali” la 27 noiembrie, pe baza acelor persoane care desfășoară activități politice nespecificate.

- Advertisement -

CNN notează că „o nouă lege extinsă privind «agenții străini» în Rusia intră în vigoare joi, ceea ce reprezintă o intensificare a represiunii împotriva libertății de exprimare și a opoziției sub conducerea președintelui Vladimir Putin, care s-a accelerat odată cu deteriorarea situației sale în Ucraina. Este, de asemenea, o dovadă în plus a determinării Rusiei de a eradica ceea ce consideră a fi valorile liberale occidentale, venind în aceeași săptămână în care Parlamentul rus a trimis pe biroul lui Putin un proiect de lege care extinde interdicția a ceea ce numește «propagandă» a problemelor LGBT“.

Legea e confuză „sprijinul“ la care face referire nu e foarte clar, fiind definit ca fiind financiar, dar și „organizatoric și metodologic sau ajutor științific și tehnic”. Aceasta este ideea, spune Konstantin Von Eggert, un jurnalist rus independent care trăiește acum în Lituania, citat de CNN. Legile de acest gen care alcătuiesc ceea ce el numește „sistemul represiv al lui Putin” sunt concepute pentru a fi largi și vagi și aplicate selectiv, astfel încât să „sperie și să paralizeze”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Baronul PSD-ist Niculae Bădălău a fost înhățat de procurorii DNA! Vicepreședintele Curții de Conturi făcea trafic de influență pentru a căpușa banii statului, folosindu-și fiul, fiica și ginerele drept paravan

* Listele negre făcute de putiniștii români. Politicieni, medici, jurnaliști, artiști și sportivi „vacciniști” sunt somați să-și ceară scuze, fiind comparați cu „criminalii Revoluției”!

* PSD impune, cu complicitatea PNL, o lege abuzivă, care favorizează mafiotizarea sindicatelor. Acestea primesc dreptul să facă afaceri și politică și să colecteze cotizații cu forța!

* Comisia Europeană: pensiile militarilor sunt pensii speciale și trebuie reformate până la sfârșitul anului!

* Statele UE caută soluții să ajute și corupta Românie să intre în Spațiul Schengen: se discută formarea unei comisii de monitorizare după modelul MCV

* Adevărul despre scandalul din TVR: Olaianos n-a „împins-o” pe Nadine Vlădescu, ci a bătut-o crunt! „Am fost lovită cu palmele, pumnii și un set de chei peste față, cap și corp, strangulată și dată cu capul de perete, lovită cu picioarele, dar și cu pumnul în sânul drept”

* VIDEO. O rușine națională: Ilie Năstase. Infractor, agresor, recidivist, mitocan. Spune că pleacă din țara care nu-l merită, dar care l-a făcut general și senator prin impostură. Șantajează, minte și înjură ca un birjar

* Mondialul surprizelor lovește din nou: Belgia – Maroc 0-2! Record istoric: niciodată Asia și Africa n-au șifonat atât de tare Marile Puteri ale fotbalului

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -