Un nou val de amennțări la adresa Republicii Moldova a fost lansat sâmbătă de ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Aflat în Turcia, acesta a spus: „Guvernul de la Chișinău, condus de cetățeni români, pur și simplu calcă pe urmele regimului de la Kiev, desființând tot ce este rusesc. Vrea să anexeze Republica Moldova la România, de aceea încearcă să blocheze procesul de negociere în problema transnistreană”.
Conform agenției de presă TASS, care aparține statului rus, Serghei Lavrov (73 de ani), aflat în funcție din 2004, a făcut aceste declarații la Forumul Diplomatic de la Antalya.
Amenințările Rusiei barbare, transmise de Lavrov
- „Reluarea formatului de negociere 5+2 pentru reglementarea problemei transnistrene ne va permite să continuăm căutarea unor soluții reciproc acceptabile, menținând în același timp integritatea teritorială a Moldovei, dar conducerea română de la Chișinău încearcă să distrugă pentru totdeauna acest instrument.”
- „Am făcut apel la regimul de la Chișinău, condus de cetățeni români – care nu ascund faptul că vor să anexeze Republica Moldova la România –, ca acest regim să înceteze să blocheze procesul de negociere.”
- „Conducerea românească de la Chișinău încearcă să distrugă acest format de negociere odată pentru totdeauna.”
- „Regimul care s-a instalat la Chișinău pur și simplu calcă pe urmele regimului de la Kiev, desființând tot ce este rusesc, discriminând limba rusă în toate sferele și, împreună cu ucrainenii, creează o presiune economică și mai serioasă asupra Transnistriei.”
Reacția de la Chișinău: „Rusia își omoară opozanții și atacă nejustificat vecinii, oferind lumii doar sânge și durere”
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi (36 de ani), a reacționat prompt la noul atac lansat de Rusia. Conform Deschide.md, oficialul de la Chișinău a spus, tot sâmbătă, că regimul de la Moscova „nu are niciun drept moral de a ține lecții despre democrație și libertate, atât timp cât îi bagă la închisoare și îi omoară pe politicienii din opoziție și atacă nejustificat vecinii, neputând oferi lumii nimic altceva decât sânge și durere”.
Mihai Popșoi: „Reamintim ministrului Lavrov că în Republica Moldova politicienii sunt aleși în cadrul unor procese electorale libere și transparente, recunoscute internațional, unde fiecare candidat beneficiază de drepturi egale, spațiu adecvat pentru campanie și posibilitatea de interacțiune directă cu alegătorii. Este important ca ministrul Lavrov să se informeze corect despre situația din regiunea transnistreană, unde peste 70% din producția și serviciile locale sunt exportate către statele membre ale Uniunii Europene. Republica Moldova este un stat democratic, pentru care libertatea și respectarea drepturilor omului sunt valori fundamentale. Construim un viitor european pentru toți cetățenii noștri, indiferent de limbă și etnie, pentru a trăi în pace și prosperitate”.
Maia Sandu: Republica Moldova „nu se rupe de Rusia, ci de Rusia agresivă”
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu (51 de ani), a declarat vineri la Jurnal TV, conform Deschide.md, că formatul de negociere 5+2 este nefuncţional, iar miza Chişinăului este acum aducerea treptată a regiunii transnistrene în „câmpul legislativ” al Republicii Moldova. Ea spune că regiunea din stânga Nistrului va trebui să se conformeze legislaţiei naţionale pentru a putea beneficia de toate avantajele apropierii de Uniunea Europeană.
Maia Sandu: „Formatul 5+2 nu poate să funcţioneze în situaţia în care doi membri ai acestui format sunt în război. Rusia a atacat Ucraina, iar Ucraina, în aceste condiții, nu vrea să participe la acest format. Noi facem ce este bine pentru cetăţenii noştri. Reîntregim ţara şi întreprindem paşi mici în diferite domenii care ar conduce la această reîntregire, ca să beneficiem cu toţii de procesul de integrare europeană, care înseamnă beneficii şi până să ajungem stat membru, şi mult mai multe beneficii după ce vom deveni stat membru. Regiunea transnistreană beneficiază de prevederile Acordului de Asociere; pentru ca aceste beneficii să fie păstrate şi crescute, stânga Nistrului trebuie să se conformeze unor rigori ale Uniunii Europene”.
În aceeaşi emisiune, Maia Sandu a spus că Republica Moldova „nu se rupe de Rusia, ci de Rusia agresivă”, iar Chişinăul „îşi doreşte să vadă o Rusie paşnică şi democratică în viitorul apropiat, pentru a putea construi relaţii bune cu această ţară, care a invadat militar Ucraina acum doi ani”.
La negocierile în format 5+2 privind soluționarea problemei transnistrene participau cele două părţi aflate în conflict – Guvernul de la Chişinău şi regimul separatist de la Tiraspol – şi trei mediatori: Rusia, Ucraina şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). La formatul iniţial s-au adăugat ulterior doi actori cu statut de observatori: Uniunea Europeană şi SUA.
Formatul de negociere 5+2, invocat sâmbătă de Lavrov, este inaplicabil și pentru că regimul separatist transnistrean, dirijat de Rusia, îl sabotează sistematic. Chiar miercurea trecută, pe 28 februarie, Congresul convocat la Tiraspol a votat o rezoluţie în care susţine teza suveranităţii regiunii şi cere ajutor Moscovei în acest sens, acuzând Chișinăul de „genocid”.
Potrivit rezoluţiei, Congresul al VII-lea a decis „să se adreseze” Consiliului Federaţiei şi Dumei de Stat a Rusiei – cele două Camere ale Parlamentului rus – „cu rugămintea de a întreprinde măsuri în vederea protejării Transnistriei, în condiţiile amplificării presiunilor din partea Moldovei”.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
CITIȚI ȘI:
romanizarea unei regiuni romane!
Cand Stefan cel Mare se batea cu polonii, tatarii, turcii, nimeni nu auzise de rusi!