România se îndreaptă cu pași repezi spre pragul de 2.000 de cazuri de coronavirus pe zi. Miercuri, 23 septembrie, s-a înregistrat un nou record absolut, 1.767 de noi infectări, după câteva zile de scădere apărute în urma weekendului, când s-a testat mai puțin.
La secțiile de terapie intensivă din spitale sunt internați 498 de pacienți în stare critică, iar acestora li se vor alătura, în zilele următoare, alți circa 100 dintre cei depistați pe 23 septembrie (statistic, 5% dintre cei infectați ajung la terapie intensivă, iar jumătate dintre aceștia decedează).
România e pe locul 30 în lume și pe locul 8 în Europa la numărul de cazuri
În ultimele 24 de ore s-au efectuat 24.544 de teste. De marți până miercuri, 47 de oameni au murit, numărul victimelor Covid urcând, în total, la 4.550.
Mai puțin obișnuit este că, în ultimele 24 de ore, doi dintre cei decedați aveau vârste între 20 și 29 de ani. Două dintre cele 47 de victime nu aveau niciun fel de boală asociată – cu alte cuvinte, au murit strict din cauza coronavirusului.
România a mai urcat, în ultimele două zile, încă două locuri în clasamentul mondial al țărilor afectate de Covid-19: este pe 30 în lume și pe locul 8 în Europa.
De ce ne îndreptăm spre lockdown
Deși ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, dă asigurări că nu se dorește un nou lockdown, iar această măsură ar lovi foarte dur economia deja grav afectată, tot mai mulți specialiști români și străini avertizează că se va ajunge la așa ceva. Israel este prima țară din lume care a reinstituit izolarea totală a oamenilor în case, începând cu 18 septembrie. Medicii din Israel au menționat că și restul lumii va ajunge tot acolo.
Toamna și iarna care urmează vor fi foarte lungi și grele, au anticipat atât oficialii din Ministerul Sănătății, cât și medicii specialiști. Se așteaptă diferite perioade de carantină pentru țările unde epidemia scapă de sub control.
România, care se îndreaptă cu pași repezi spre 2.000 de cazuri de Covid-19 pe zi, nu va putea gestiona creșterea bolnavilor în stare gravă. Carantina, așa cum explică specialiștii, este destinată în primul rând încetinirii transmisiei comunitare a virusului. Scăderea numărului de cazuri duce, automat, la o reducere a numărului celor care ajung la ATI. Acest lucru înseamnă că se va putea asigura un pat de terapie intensivă pentru toți cei care au nevoie.