România a urmat exemplul Poloniei, Cehiei, Bulgariei și a închis spațiul aerian pentru toate avioanele rusești, începând de vineri, ora 15.00. O interdicție de altă natură a aplicat Turcia, care a blocat intrarea navlor de război ale Rusiei în Marea Neagră.
România a aplicat procedura de suspendare a dreptului de survol deasupra teritoriului său, precum şi a dreptului de aterizare pe teritoriul României pentru aeronavele care aparţin companiilor din Federaţia Rusă, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
„Pot să prezint o serie de decizii pe care Task-force-ul le-a analizat şi le-a luat. În primul rând, că România a început procedura de suspendare a dreptului de survol deasupra teritoriului său, precum şi a dreptului de aterizare pe teritoriul României pentru aeronavele care aparţin companiilor din Federaţia Rusă. Aceste proceduri se vor derula în cursul acestei zile”, a declarat Dan Cărbunaru.
Autoritatea Aeronautică Civilă Română a venit în scurt timp cu precizări: „În contextul conflictului din Ucraina, Guvernul României a decis suspendarea «Acordului între Guvernul R. S. România și Guvernul URSS privind transporturile aeriene civile», semnat la București la 22.12.1976. În consecință, Autoritatea Aeronautică Civilă Română a emis NOTAM prin care, începând cu ora 15.00, spațiul aerian al României a fost închis pentru toate zborurile regulate, cu sau fără aterizare pe aeroporturile din țară, pentru aeronavele operatorilor înregistrați în Federația Rusă. Excepție de la această măsură fac zborurile umanitare și cele de urgență”.
Polonia, Cehia şi Bulgaria au anunţat vineri, înaintea României, închiderea spaţiului lor aerian pentru companiile aeriene ruseşti, în urma agresiunii Ucrainei de către Moscova, notează AFP. Aceste anunţuri urmează unei decizii similare pe care a luat-o joi Marea Britanie.
Tot joi şi-a închis spaţiul aerian și Republica Moldova.
Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a mai anunțat vineri că România va demara procedurile de retragere din Banca Internaţională de Investiţii (BIR), transmite Agerpres. BIR este o bancă dubioasă, controlată de Rusia.
Erdogan a interzis navelor de război rusești să intre în Marea Neagră prin Bosfor și Dardanele
Înainte ca puterea de la Kremlin să declanșeze războiul în Ucraina, Recep Tayyip Erdogan (68 de ani) și Vladimir Putin (69 de ani) erau în relații de amiciție. Pozau împreună, se vizitau reciproc și-și luau angajamentul, în luna ianuarie a acestui an, de a continua parteneriatului ruso-turc.
De trei zile însă, situația a luat o întorsătură cu 180 de grade. Erdogan nu mai recunoaște politica criminală dusă de Putin, după ce acesta a ordonat armatei sale să atace Ucraina, un stat devenit independent în 1991, după destrămarea URSS.
Președintele Turciei a interzis navelor de război rusești să intre în Marea Neagră prin strâmtorile Bosfor și Dardanele. În același timp, a oferit Ucrainei asistență militară și umanitară semnificativă.
Acest lucru a fost anunțat pe Twitter chiar de către președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. „Poporul ucrainean nu va uita niciodată asta!”, a subliniat liderul de la Kiev.
Pe 25 februarie, Ucraina s-a adresat Turciei cu o cerere de închidere a căilor de circulație a navelor de război rusești prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, nave care erau aduse din alte mări și oceane ale lumii (Marea Baltică, Marea Mediterană, Oceanul Arctic, Oceanul Pacific etc.).
Ambasadorul Ucrainei la Ankara, Vasili Bodnar, a cerut sancțiuni dure împotriva Rusiei și a activelor sale din Turcia. Prin acest demers, el dorește să împiedice accesul rușilor la bani pentru continuarea războiului.
Bravo sultane! N-am fost niciodată fan Erdogan, nu-mi place ce face la el acasă, dar aici i-a tras preșul rău de tot de sub picioare piticaniei chelboase KGB-iste. Aferim!