România e pe cale să cumpere, cu 454 de milioane de euro, 32 de avioane F-16 vechi de 40 de ani, pe care Norvegia se pregătea să le caseze. Afacerea este inițiată de Vasile Dîncul noul ministru PSD al Apărării, care a trimis Parlamentului o scrisoare oficială prin care cere aprobarea pentru achiziția strategică. România a cumpărat deja din Portugalia 17 avioane F-16, tot second-hand.
Conform G4Media.ro, Norvegia a vândut alte 12 aparate F-16, din același lot, către o companie americană care vrea să le utilizeze pentru antrenamente.
România a contactat 6 țări NATO, dar numai Norvegia s-a arătat dispusă să vândă
Din cei 454 de milioane de euro (fără TVA), 354 merg la guvernul norvegian. Alți 100 de milioane de euro ajung la americani, care se ocupă de suportul logistic și echiparea lor.
Configurația avioanelor F-16 care vor fi luate din Norvegia este M6.5.2, iar Ministerul Apărării spune că este superioară celor 17 avioane luate deja din Portugalia.
România a contactat mai multe țări membre NATO pentru a-și consolida flota avioanelor de vânătoare: Belgia, Danemarca, Olanda, Novergia, Portugalia și Grecia. Dintre cele 6 țări, doar norvegienii s-au arătat dispuși să vândă.
Norvegia se pregătea încă din septembrie 2019 să scoată din uz avioanele F-16 și, eventual, să le vândă.
Ce contează la avioanele de vânătoare: vechimea aparatului mai puțin, echipamentele instalate pe el – decisive
În cazul avioanelor de vânătoare propriu-zise, vechimea este mai puțin importantă. Totul se poate schimba și înlocui, inclusiv motorul. Decisive sunt echipamentele instalate pe aceste avioane care reprezintă, de fapt, niște platforme de luptă. Exceptând situațiile în care aparatele sunt deteriorate la propriu, acestea pot fi utilizate cu succes dacă se pretează la îmbunătățiri. Spre exemplu, la un avion F-16 contează în primul rând radarul, armamentul montat și dispozitivele de protecție.
Astăzi se întâmplă foarte rar ca două avioane să ajungă față în față, pentru a conta manevrabilitatea, viteza și iscusința piloților. Un avion cu un radar performant depistează inamicul de la 200 de kilometri distanță și deschide focul cu rachete aer-aer cu mult înainte de a-l vedea fizic la orizont. De asemenea, sistemele defensive, care pot înșela rachetele trase de inamic, sunt mai importante decât viteza avionului. Foarte importante sunt propriile rachete, pentru că unele sunt mai greu de derutat de sistemul defensiv al adversarilor.
Achiziționarea de F-16 este o etapă intermediară spre ținta finală: trecerea la avioane F-35, de generația a V-a, începând cu 2030
Pentru România, achiziționarea de F-16 este oricum doar o etapă intermediară înainte de achiziționarea noii generații de avioane F-35. Viorel Pană, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, dezvăluia astă-vară că România va trece la cumpărarea aeronavelor de generația a V-a (F-35) începând din 2030, iar până atunci „capacitatea de apărare de tranziție va fi asigurată de F-16”.
Vechea flotă de avioane de vânătoare a României, Mig-21, și-a epuizat rezerva de zbor. Mai important decât atât, Mig-21 nu are capacitatea tehnică de a suporta echipamente de generație modernă, mai ales că aparatele erau de fabricație sovietică (anii 1960), iar armamentul pe care-l achiziționează România este american.
În sfârșit, această tranziție spre F-35 cu avioane F-16 este necesară, conform experților, pentru ca piloții români să se familiarizeze cu tehnica de luptă americană, după decenii în care România a avut la dispoziție doar tehnologie sovietică.
O parte din modernizările avioanelor F-16 luate din Norvegia se vor realiza la Aerostar Bacău, așa cum s-a întâmplat și cu cele din Portugalia.
Comandorul Cătălin Micloș, comandantul Escadrilei 53 Vânătoare, echipată cu avioane F-16, explica astă-vară: „Ajung doar cei mai buni dintre cei mai buni. Procesul de selectie este destul de elaborat, incepand de la experienta de zbor pe care o au anterior, pana la un anumit set de insusiri psihologice in spcial care sa le permita adaptarea si ducerea actiunilor de lupta cu un avion foarte complicat, din punct de vedere tactic“.
AM ARAT CU MIGURILE, ARAM SI CU F-16. SUNTEM UN POPOR AGRAR.
ba boule avioanele alea au cele mai moderne sisteme de aparare din lume!…sunt singurele avioane de lupta care au facut fata escadrilelor rusesti din oceanul inghetat!!!..documenteaza-te ba boule inainte sa faci afirmatii aiurea..nici o tara din lume nu a avut curaj sa atace aviatia rusa ca norvegienii!!..la cate ore fac pilotii romani avioanele alea mai duc inca 15 ani de acum incolo…
Pentru români oricum ar fi nu e bine, Doamne fer. să mergem la luptă ca la Mărășești, cine nu știe să studieze !!!!