Trupele kazahe de represiune, susținute de armata rusă, au zdrobit revoluția din Kazahstan. La ordinul președintelui Kassim-Jomart Tokaev, soldații au tras în plin în mulțime la Almaty, bilanțul provizoriu fiind de 26 de morți și peste 3.000 de arestați. Șeful statului kazah a proclamat victoria și “restaurarea ordinii constituționale”.
Revolta, începută pe 2 ianuarie de la dublarea prețului pe litrul de gaz (0,28 dolari față de 0,14) și continuată ca o revoluție împotriva oligarhiei corupte care jefuiește țara și o blochează într-o zonă gri, de anexă a Rusiei, a fost astfel înăbușită în sânge.
Președintele kazah Tokaev, discurs asemănător cu al lui Ceaușescu în decembrie 1989: „bandiți” instruiți și susținuți din străinătate vor să răstoarne ordinea de stat
Într-un discurs amintind de cel al lui Ceaușescu din 20 decembrie 1989, Tokaev a proclamat, la televiziunea națională, că la Almaty au acționat „20.000 de bandiți” care fuseseră pregătiți și sprijiniți din străinătate. Președintele kazah n-a menționat și cine ar fi pus la cale revoluția.
Tokaev a cerut miercuri sprijinul Rusiei, pentru a înfrânge răscoala, iar Putin s-a grăbit să trimită armata rusă. Camera de Comerț din Kazahstan afirmă că, la o evaluare preliminară, pagubele din Almaty s-ar cifra la 100 de milioane de dolari.
Imagini publicate de agențiile internaționale de presă arată în Almaty – fosta capitală a Kazahstanului, cel mai mare oraș și principalul centru economic al țării – cadavre ale protestatarilor abandonate pe stradă. Forțele de represiune (nu e clar dacă trupele ruse sau cele kazahe) au tras în plin, fără somație, la ordinul președintelui Tokaev.
Numărul militarilor uciși ar fi de 18, conform unor surse din Ministerul de Interne kazah. Guvernul a avertizat joi seară că vor fi omorâți toți cei care nu depun armele.
Kazahstan, o țară cu resurse naturale uriașe și cu oligarhi extrem de bogați, are o populație care trăiește cu câteva sute de dolari pe lună
Acum, versiunea oficială ar fi că, de fapt, în Almaty nu s-ar fi revoltat populația, ci orașul ar fi fost atacat de „teroriști” instruiți în străinătate. Președintele Tokaev, care a lansat această acuzație, n-a adus până acum nicio probă și nici n-a explicat de ce le-a mai tăiat locuitorilor țării accesul la internet, dacă nu ei au fost cei răsculați, ci o bandă ajunsă nu se știe cum în țară și nedescoperită până pe 2 ianuarie de forțele de ordine.
Kazahii nu sunt deloc încântați de apariția trupelor ruse pe străzi. Pentru a calma spiritele, președintele Tokaev – un fost diplomat sovietic în vârstă de 68 de ani care a fost școlit la Moscova – a dat asigurări că prezența acestor forțe este „temporară”.
Kazahstan, o țară ex-sovietică cu o suprafață uriașă, dar cu doar 17 milioane de locuitori, dispune de bogății naturale extraordinare. Are resurse imense de gaze și petrol și a treia rezervă de zăcăminte de uraniu din lume. Cu toate acestea, populația o duce foarte greu, din cauza unei cleptocrații aflate în strânsă legătură cu Moscova. Anul trecut, salariul minim în Kazahstan era de 100 de dolari pe lună. Un angajat bine plătit poate ajunge la 600 de dolari.
În acest timp, puterea este concentrată în mâinile câtorva oligarhi emanați din fostul Partid Comunist și din serviciile secrete. Aceștia învârt sume amețitoare, obținute din exportul de carburant și alte resurse.
Fostul prim-secretar de al Partidului Comunist Kazah, Nursultan Nazarbaev, s-a încoronat președinte al țării pe 24 aprilie 1990, deținând funcția timp de 29 de ani, până în 20 martie 2019. Acum doi ani s-a retras pe poziția e președinte al Consiliului de Securitate din Kazahstan, pe care și-a atribuit-o pe viață, numindu-l ca succesor pe actualul președinte, Kassim-Jomart Tokaev.
Totuși, Nazarbaev a demisionat și din funcția de șef al Consiliului de Securitate kazah acum două zile, în plină revoluție, existând la acel moment informații că e pregătit să fugă din țară dacă puterea e preluată de răsculați.
groaznic. Mi/am adus aminte de de 21 decembrie 1989!!! aceeasi producatori, aceeasi regizori!!!
Și un sinistru numitor comun: RUȘII.
Ceva asemănător ne așteaptă și pe noi daca nu vom face ciocul mic după ieșirea din Uniunea Europeană, care este posibilă după eventuala victorie la alegerile parlamentare din 2024 a celor care sunt azi la putere. PSD și AUR sunt partide anti UE și anti NATO.