joi, martie 28, 2024
AcasăLumeaRevoluția din Kazahstan: cronologia evenimentelor sângeroase din prima zi. Putin trimite mercenari...

Revoluția din Kazahstan: cronologia evenimentelor sângeroase din prima zi. Putin trimite mercenari din trupele Wagner pentru a înăbuși revolta

-

Un avion militar de transport greu Iliușin II-76 a aterizat joi la Almaty, cel mai mare oraș din Kazahstan, cu echipamente complete de luptă împotriva revoluționarilor care luptă împotriva regimului pro-rus al președintelui Kassim-Jomart Tokaev (68 de ani).

Proteste de o violență ieșită din comun au izbucnit la data de 5 ianuarie în mai multe orașe importante din Kazahstan, republică ex-sovietică din Asia Centrală, după ce guvernanții au dublat de la 1 ianuarie 2022 prețurile la gazul lichefiat de la 6 la 120 de tenge per litru (în banii noștri, de la 0,60 la 1,20 lei per litru).

În focul luptelor sunt oamenii de rând (protestatarii) și forțele guvernamentele, aflate sub comanda președintelui pro-rus Kassim Tokaev.

Tokaev este cel care, susținut de Moscova, a obținut demisia dictatorului Nursultan Nazarbaev în martie 2019, deși acesta aranjase lucrurile în așa fel încât să fie desemnat președinte pe viață al Consiliului de Securitate al țării.

- Advertisement -

O țară cu 23,7% ruși și 1,1% germani

Cele mai mari proteste din aceste zile au loc în orașele Almaty, Taraz, Karaganda și Aktau.

Almaty (Alma Ata), oraș de 1,5 milioane de locuitori, este fosta capitală a Kazahstanului, având acest statut până în 1997. Dictatorul de atunci al țării, Nursultan Nazarbaev (care acum are 81 de ani) a mutat capitala la Astana (al doilea oraș al țării, cu 825.000 de locuitori), care în 2019 (anul retragerii lui Nazarbaev) și-a schimbat numele în Nur-Sultan, ca o consolare, dar și un omagiu de tip asiatic aduse celui care a condus Kazahstanul timp de aproape 28 de ani, de la declararea independenței în decembrie 1991 (când s-a destrămat URSS).

Kazahstan a fost ultima dintre cele 15 republici sovietice care și-a declarat independența. Limbile sale oficiale sunt kazaha și rusa. Cosmodromul Baikonur, din sudul țării, este și în prezent „rampa de lansare” a cosmonauților ruși.

- Advertisement -

Kazahstan are o suprafață uriașă, de 2.724.900 km² (de 11,5 ori mai mare decât cea a României), fiind a 9-a țară din lume la acest capitol. Populația este însă de numai 17,3 milioane de locuitori, aproape cât cea a țării noastre. Din punct de vedere etnic, cei mai mulți sunt kazahi (63,1%), ruși (23,7%), uzbeci (2,8%), ucraineni (2,1%), uiguri (1,4%), tătari (1,3%) și, surprinzător, germani (1,1%).

Ziaristii.com vă prezintă cronologia evenimentelor violente din Kazahstan, din data de 5 ianuarie, așa cum sunt ele relatate de site-ul independent de știri ucrainean Obozrevatel.com. Situația seamănă parțial cu cea de la Revoluția română din decembrie 1989, cu o deosebire esențială, totuși: în România, rușii (sovieticii) acționau pentru doborârea lui Ceaușescu; în Kazahstan, acționează pentru menținerea regimului Tokaev.

5 ianuarie: Sunt incendiate clădiri oficiale, inclusiv fostul palat prezidențial. E confiscat un tun cu apă, cu care sunt puși pe fugă polițiștii. Afaceriștii regimului fug cu avioanele în Rusia

Ora 9.00. În Aktobe, protestatarii iau cu asalt administrația orașului. Forțele de securitate încearcă să-i îndepărteze de clădirea Akimat folosind grenade flashbang.

Ora 10.00. În Almaty au loc adevărate bătălii. În drumul lor spre centrul orașului, protestatarii incendiază mașinile forțelor de securitate. Oamenii legii îi dispersează parțial cu gaze și grenade asomatoare.

Ora 11.00. Kazahii pătrund în clădirea administrației din Almaty. Iizbucnește un incendiu în Primăria orașului. Ia foc și filiala regională a partidului de guvernământ.

Ora 12.00. Protestatarii deschis focul asupra militarilor. Numărul ofițerilor bătuți și răniți ar fi ajuns la 20. Forțele de securitate evacuează victimele din zonă, fiindcă ambulanțele nu pot parca în acel loc, fiind atacate de protestatari. Cinci lucrători de la ambulanță au diverse răni. Sunt distruse două ambulanțe.

Ora 12.30. Protestatarii iau cu asalt vechea reședință prezidențială din Almaty, folosindu-se de armele confiscate de la polițiști și militari.

La Aktobe, manifestanții capturează un tun cu apă și-l folosesc pentru a-i goni pe polițiști.

Un avion de afaceri guvernamental zboară din Kazahstan în Rusia. În ultimele 24 de ore, au fost raportate 10 zboruri private de la Astana și Almaty care aparțin diverșilor oameni de afaceri din Kazahstan.

Ora 13.00. Protestatarii deturnează un camion cu soldați în Aktau. Unii oficiali de securitate încep să treacă de partea manifestanților.

În același timp, protestatarii incendiază vechea reședință a președintelui Kazahstanului, în Almaty.

Vin rușii! Apare primul mort al „revoluției” kazahe: la Atyrau, un protestatar e împușcat în cap. Tokaev îi ia lui Nazarbaev și ultima funcție, pe care fostul dictator o avea „pe viață”

Tot ora 13.00. Poliția orașului a publicat statistici cu privire la revoltă.

Au fost incendiate 120 de mașini, dintre care 33 ale Poliției.

Au fost sparte 120 de magazine și unități comerciale, 180 de unități de alimentație publică și aproximativ 100 de birouri.

Au fost rănite peste 500 de persoane.

Președintele Tokaev ia în considerare posibilitatea de a organiza alegeri naționale.

Ora 14.00. Kazahtelecom oprește internetul în toată țara. În Almaty sunt confiscate echipamente speciale și autospeciale de pompieri.

Ora 15.00. Președintele Kazahstanului, Kassim Tokaev, se adresează națiunii. Își asumă funcția de președinte al Consiliului de Securitate, deținută până atunci „pe viață” de fostul dictator Nursultan Nazarbaev. Tokaev spune că Nazarbaev a demisionat din acea funcție. Președntele mai anunță că, în timpul confruntărilor, au fost uciși oameni ai legii.

Ora 15.30. Întreaga structură a secției de poliție din orașul Atyrau trece de partea protestatarilor. O statuie a lui Nazarbaev e demolată în orașul Taldykorgan, regiunea Almaty.

Ora 16.00. Protestatarii din Almaty distrug fosta reședință prezidențială. Oficialii de securitate părăsesc clădirea. Mulți dintre demonstranți sunt înarmați cu mitraliere și carabine.

Un avion militar rusesc de transport greu Iliușin II-76 aterizează la Almaty. Decidenții militari permis Moscovei să aducă mercenari ruși ai PMC Wagner (organizație paramilitară rusă înființată în 2013) pentru a înănuși protestele sângeroase.

Ora 16.20. E semnalat primul deces în rândul protestatarilor. La Atyrau, polițiștii încep să tragă în mulțime. Un protestatar e împușcat mortal în zona capului, anunță Saniya Toiken, corespondent la radio Azattyk.

Încep grevele în fabrici și uzine. Tonul îl dau metalurgiștii și petroliștii

Ora 16.47. Conform presei locale, protestatarii au capturat aeroportul din Almaty și au luat cu asalt și sediul central al Poliției capitalei.

Ora 17.19. Ministerul rus de Externe, Serghei Lavrov, reacționează față de protestele din Kazahstan, luându-i partea președintelui Tokaev.

Ora 17.23. Început grevele în fabrici și uzine. Angajații uzilei metalurgice din Balhaș încetează lucrul. Și muncitorii întreprinderii producătoare de petrol refuză să mai muncească.

Ora 18.12. Are loc o conversație telefonică între liderul rus Vladimir Putin, dictatorul bielorus Aleksandr Lukașenko și președintele Kazahstanului, Kassim Tokaev. Se discută despre posibilitățile de acțiune în cadrul CSTO (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă sau Tratatul de la Tașkent).

Ora 19.28. La Pavlodar, unde au debutat protestele pe 5 ianuarie, forțele de securitate au reprimat manifestanții care au încercat să pătrundă în clădirea administrației centrale a orașului.

Ora 20.10. Reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne din Kazahstan declară că în timpul confruntărilor au fost uciși 8 polițiști și soldați ai Gărzii Naționale, iar alți 317 au fost răniți.

Locuitorii din Almaty sunt somați prin difuzor să-și evacueze locuințele, pentru că începe „operațiunea antiteroristă”

Ora 20.37. Președintele Kazahstanului face apel la șefii de stat din CSTO și le cere ajutorul. Vorbește despre „amenințarea teroristă”. Pe lângă Kazahstan, din CSTO mai fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kârgâzstan și Tadjikistan. Așadar, 6 dintre cele 15 foste republici sovietice.

Ora 21.54. Secretariatul General al ONU anunță că „urmărește cu îngrijorare” situația din Kazahstan. Cere tuturor părților să se abțină de la violență. Aceeași declarație e făcută în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

Ora 21.56. Viceprimarul din Almaty anunță începerea unei „operațiuni antiteroriste” în oraș.

Ora 23.13. Pe fondul protestelor în masă, sunt vandalizate magazine și centre comerciale.

Ora 23.18. Locuitorii din Almaty au fost avertizați prin difuzor că trebuie să-și evacueze locuințele din cauza fazei active a „operațiunii antiteroriste”.

Ora 23.53. Țările din CSTO vor trimite „trupe de menținere a păcii în Kazahstan, pentru a stabiliza situația din țară”.

Ora 00.45. Internetul încetează din nou să mai funcționeze în Almaty, după ce fusese reactivat.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* PNL a predat PSD-ului și Diaspora, pe care PSD-iștii „se p…u” în august 2018. Românii de peste hotare l-au făcut președinte pe Iohannis în 2014

„România educată” începe cu o directoare de școală: a cărat elevii cu autobuzul la mitingul lui Dragnea, acum e pusă subsecretar de stat la Ministerul Culturii

VIDEO. Sputnik jubilează: ÎPS Teodosie l-a decorat pe Ciutacu cu „Crucea Dobrogei”, pentru complicitatea anti-vaccinistă de la RTV

Dorințele bolnave ale actorului Mihai Mălaimare: ieșirea României „din ghearele UE”, interzicerea votului pentru românii din diaspora, naționalizarea averilor

Daniel Ghiță (deputat PSD), declarații imbecile: „Hohenzollern, familie degenerată formată din hoți, sperjuri, trădători și criminali” / „A ținut poporul român în sărăcie, nedreptate, abuzuri infinite“

Oastea subțiată a lui Ludovic Orban. Mai bine de jumătate din liderii care l-au susținut la Congres au rămas în PNL

Dezlănțuire de ură a unui anti-vaccinist român din Suedia față de fiica sa, doctorița Laura Ghibu, care a îndrăznit să-i pună la punct idolii conspiraționiști: Dana Budeanu, Monica Pop și popa Terheș

Radu Moraru către Șoșoacă: „Diana, draga mea, te implor: ia-mă consilier!” / „Ești inteligentă, Kovesi e zero pe lângă tine” / „Te-aș pune șefa procurorilor din România, să bagi spaima în toți” / „Dacă facem echipă, nu ne mai învinge nimeni”

SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (53) / Flancat de generali sovietici, Ilie Ceaușescu făcea guvern condus de Ion Iliescu

* Cum l-au înfundat șoșocăriile pe Djokovici: a crezut că-i „fraierește” pe australieni și intră în țară nevaccinat, cu o scutire medicală! A ajuns într-un hotel de carantină

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. Putin nu va reusi mult timp sa mai controleze statele desprinse de URSS. Revoltele incepute in Belarus si Kazahstan vor continua cu siguranta si in alte tari. Putin este fara indoiala un criminal. Politica lui externa are multe asemanari cu politica externa dusa de Hitler inainte de al doilea razboi mondial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -