Autoritățile române au reacționat de o manieră șocantă la scandalul izbucnit după dezvăluirile potrivit cărora China a făcut poliție politică pe teritoriul mai multor state, inclusiv al nostru, hăituindu-și și intimidându-și cetățenii plecați în străinătate. Printre țările vizate este și România, iar felul în care au răspuns instituțiile arată că, într-adevăr, la vârf s-a știut despre secțiile ilegale de poliție politică înființate de China.
Într-un răspuns încredințat cotidianului Libertatea, SRI a comunicat sec că “nu comentează” informațiile. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a dat asigurări că această secție de poliție chineză n-a avut autorizațiile necesare. La cel mai înalt nivel al statului nu există nicio reacție, deși chestiunea este extrem de gravă.
În timp ce în alte țări s-au deschis anchete, Olanda a închis secția, iar Irlanda i-a somat pe chinezi să pună capăt imediat acestei activități, în România autoritățile dau mesaje confuze și par să încerce să îngroape cazul.
Raportul arată însă că secția înființată de China pentru supravegherea chinezilor din România a fost funcțională cel puțin din 2016! Întreaga acțiune a fost mascată de dictatorul chinez Xi Jinping sub un așa-zis program anticorupție, dar care de fapt urmărea ca diaspora să nu se coaguleze în vreo formă de opoziție.
Mai multe state, între care și România, au închis ochii la aceste secții ilegale în care securiști chinezi urmăreau, intimidau și chiar repatriau forțat conaționali socotiți periculoși pentru regimul de la Beijing.
Totul a fost foarte bine structurat. Secțiile de poliție înființate de China în România, Rusia și Serbia intrau sub jurisdicția Nantong, în timp ce întreaga acțiune purta denumirea Fox Hunt (vânătoarea de vulpi). Acest lucru arată că avem de-a face cu o represiune extinsă de China la nivel internațional, peste granițele sale, și la o sistematizare a acțiunii pe regiuni.
Conform raportului Safeguard Defenders, care a făcut dezvăluirile, o singură rețea chineză, care opera în 21 de țări, avea 135 de angajați – securiști însărcinați cu misiunea de a-și urmări compatrioții și a destructura orice încercare de disidență.
Raportul arată că, începând din 2016, cel puțin o astfel de secție a funcționat pe teritoriul României. Din 2014, de când China a lansat Operațiunea Fox Hunt, circa 18.000 de funcționari publici din această țară plecaseră în străinătate.
Safeguard Defenders: „Fox Hunt e o operațiune care caută să extindă amploarea represiunii transnaționale a Chinei, fiind mascată de Xi Jinping într-un program intern anticorupție. Operațiunea e văzută ca o cheie esențială pentru supraviețuirea Partidului Comunist Chinez. Cu o diaspora aflată într-o creștere rapidă, pe măsură ce tot mai mulți oameni vor să părăsească țara, Partidul Comunist încearcă să păstreze controlul asupra celor care pleacă. Într-o astfel de situație, regimul de la Beijing rămâne extrem de motivat să extindă influența forțelor de securitate în străinătate“.
Într-un răspuns oficial trimis SpotMedia.ro, Ministerul de Interne al României informează că „nu există un acord semnat cu autoritățile din Republica Populară Chineză care să permită înființarea unor astfel de entități”. Așadar, ministerul neagă existența unui acord și nu a secției de poliție propriu-zise. Nuanța este extrem de importantă, pentru că SRI s-a mărginit să răspună „nu comentăm” la întrebarea ziarului „Libertatea” dacă astfel de secții de poliție ale Chinei au existat sau există pe teritoriul României!
Jurnalistul Emilian Isailă, de la SpotMedia.ro, atrage atenția că în 2013, cu un an înainte ca statul chinez să lanseze această vastă operațiune de represiune la scară mondială, premierul român de atunci, Victor Ponta, a fost la Beijing, unde s-a întâlnit cu Xi Jinping. Azi, Victor Ponta neagă că ar fi discutat sau semnat vreo înțelegere privind înființarea de secții de poliție chinezești în România.
Însă raportul care a dezvăluit întreaga afacere menționează clar că secțiile au fost făcute în baza unor acorduri bilaterale cu țările respective. În același timp, înțelegerile pentru înființarea de centre culturale sau de „sprijin” pentru cetățenii chinezi pot fi folosite drept acoperire, ca să mascheze adevăratele acțiuni.
Asigurarile lui Bode valoreaza 2 rahati.
Numai Politia Romana nu poate face ordine in Romania ca in rest toata lumea face ordine: interlopii, badigarzii, fiecare pe cont propriu iar acum face si China ordine in Romania. Ca tot ne era dor de ceva politie comunista.
Suntem un stat in disolutie.