joi, noiembrie 21, 2024
AcasăJustițieRăzboi în CSM: judecătoarele Mafiei PSD o plâng pe Gârbovan și-l blestemă...

Război în CSM: judecătoarele Mafiei PSD o plâng pe Gârbovan și-l blestemă pe Iohannis, judecătorii pro-justiție se delimitează

-

Respingerea de către Klaus Iohannis a judecătoarei Dana Gârbovan, pe care Viorica Dăncilă o voia ministru al Justiției, a declanșat o dispută aprigă în interiorul Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Ca de obicei, președinta CSM, Lia Savonea, s-a plasat de partea răului.

Secţia pentru judecători a CSM, controlată de judecătoarea Lia Savonea, a emis un comunicat de presă, în care îl înfierează pe Klaus Iohannis. Afirmaţiile preşedintelui despre Dana Gîâbovan reprezintă „un vădit atac” și „ingerințe deosebit de grave” la adresa independenţei justiţiei, susţine CSM-Savonea.

Aceasta e scandalizată de argumentele foliste de preşedintele Iohannis pentru a respinge numirea Danei Gârbovan în funcţia de ministru al Justiţiei.

- Advertisement -

Klaus Iohannis – miercuri, 28 august

„Resping propunerea pentru ministrul justiției. Nu voi tolera să fie ignorat votul dat în 26 mai, când s-a blocat prin votul românilor programul PSD și ALDE de a destructura justiția, de a opri lupta anticorupție și de a baroniza total România. PSD și ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual, pentru politizarea instituțiilor, și nu voi tolera propuneri care sunt total împotriva valorilor democratice în care cred majoritatea românilor și în care cred și eu”.

Secția pentru judecători a CSM – joi, 29 august

  • „În raport de afirmaţiile preşedintelui României formulate în ziua de miercuri, cu ocazia respingerii propunerii de numire în funcţia de ministru al Justiţiei a unui judecător, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii condamnă public astfel de acte ca fiind ingerinţe deosebit de grave la adresa independenţei justiţiei.”
  • „Afirmațiile Președintelui României la adresa persoanei propuse pentru funcția de ministru al Justiției, persoană care a îndeplinit funcția de judecător mai mult de 19 ani, reprezintă, în lipsa oricărei constatări a veridicității acestora în cadrul mecanismelor legale și constituționale anterior amintite, un vădit atac la adresa independenței și prestigiului justiției.”
  • „Nu în ultimul rând, Secţia pentru judecători consideră că programul propus de candidatul respins pentru Ministerul Justiţiei ar fi contribuit la îmbunătăţirea condiţiilor din justiţie şi este condamnabil că disputele politice au fost considerate mai importante decât dezvoltarea unui sistem de justiţie mai bun în folosul cetăţeanului.”

Trei judecători se opun comunicatului Liei Savonea

Trei judecători din CSM (din cei 9 membri), Andrea Chiș, Mihai Bălan și Bogdan Mateescu, se delimitează de comunicatul dat publicității joi de președintele instituției, Lia Savonea, în care aceasta o apără pe Dana Gârbovan și îl acuză pe Klaus Iohannis.

Argumentele celor trei, obținute de G4Media.ro, sunt solide, logice, de bun-simț. Potrivit surselor ziarului, nici ministrul justiției (Ana Birchall), nici președinta Înaltei Curți (Cristina Tarcea) nu au fost consultate în legătură cu comunicatul Liei Savonea.

- Advertisement -

Argumentele judecătoarei Andrea Chiș

„Un fost judecător este cea mai potrivită persoană pentru a fi desemnată ministru al Justiției.

Indiferent, însă, de opinia noastră asupra calităților personale și profesionale ale unui coleg propus, în circumstanțele date, un astfel de comunicat poate plasa instituția noastră în contextul campaniei electorale pentru prezidențiale, în care Președintele și Primul-Ministru, cele două persoane implicate în numire, sunt candidați.

Acesta este motivul principal, pe care îl consider suficient, pentru care mă opun unui astfel de comunicat în acest moment.

În masura în care nu sunteți de acord cu opinia mea, vă rog să menționați că decizia de a da comunicatul a fost luată cu majoritate.”

Argumentele judecătorului Mihai Bălan

„Nu sunt de acord cu emiterea acestui comunicat deoarece întreaga procedură de modificare a componenței Guvernului României este una eminamente politică și nu are nicio legătură cu independența justiției. Atât propunerea formulată de Primul-Ministru, cât și decizia Președintelui României sunt acte politice și, în calitate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, nu doresc să fiu implicat în niciun fel în aceste acțiuni.

În discursul Președintelui nu există nicio referire la independența sau probitatea profesională a d-nei Gârbovan care să atragă o reacție de acest fel din partea CSM.

D-na Gârbovan a participat la această procedură nu în calitate de reprezentantă a Autorității judecătorești, ci de candidat propus de partidul de guvernământ.

În situația în care se va emite acest comunicat, vă rog să menționați că a fost adoptat cu majoritate.”

Argumentele judecătorului Bogdan Mateescu

„Arhitectura constituțională nici nu permite unui judecător în funcție să fie nominalizat ca ministru. Un judecător nu poate fi ministru, o spune explicit și CCR în decizia 45.

Referirile la un judecător-propunere de ministru nu pot aduce atingere sistemului judiciar în ansamblu, autorității judecătorești.

Respect alegerea colegei Gârbovan, însă nu pot fi de acord cu acest comunicat.”

O mare înșelătorie: Tăriceanu în opoziție. Imunitatea lui e în mâinile PSD. ALDE continuă să voteze alături de Ciuma Roșie

Mircea Diaconu, candidatul „Iliescu 2”. A avut un rol malefic la Revoluție, iar acum vrea să fie președintele României

Demnitarul-pedofil a chemat-o la duș pe prietena de 11 ani a fiicei sale vitrege. Monstrul s-a plimbat dezbrăcat în fața ei, în camera de hotel

Bestia Drăghici își șantaja fetița de 10 ani, ca s-o violeze: „Dacă nu te ating, mă îmbolnăvesc și mor. Vrei să moară tati?!”

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -