Ploile abundente din această primăvară și clima favorabilă din ultimele luni vor duce în 2021 la o producție-record de cereale în România, estimează Departamentul Agriculturii din SUA. Se anticipează o creștere a producției cu 28%, în timp ce exportul de grâu va spori cu 54%, iar cel de porumb – cu 31%, scrie G4Media, preluând Rador.
Anul trecut, seceta a făcut praf recoltele fermierilor români într-o țară în care irigațiile sunt în continuare un deziderat. Anul acesta, însă, vremea a ținut cu agricultorii. Au fost precipitații abundente care au făcut ca umiditatea solului să fie optimă, iar temperaturile scăzute au întârziat vegetația.
România are astfel perspectiva de a reveni, în 2021, în topul exportatorilor mondiali de cereale. Conform americanilor, România a însămânțat anul acesta 5,3-5,5 milioane de hectare cu cereale, iar grâul și porumbul ocupă 85% din suprafețe. Porumbul a pierdut însă teren, pentru că, după seceta de anul trecut, mulți fermieri au renunțat la această plantă în favoarea culturilor de floarea-soarelui.
În schimb, cei care au insistat și au mers mai departe pe porumb au tras lozul câștigător: producția va fi cu 4% mai mare decât media ultimilor 5 ani. Și orzul va avea un randament mai bun cu 5% față de media ultimilor 5 ani.
Anul trecut (2020) a fost unul prost pentru agricultura din România. Producția de cereale a fost de 18,968 milioane tone, în scădere cu 37,6% față de 2019 din cauza secetei cumplite. Producțiile de grâu și porumb au avut o cădere de 37,7%.