luni, mai 20, 2024
AcasăNewsPutin joacă murdar: ne trimite un ambasador care a fost expulzat din...

Putin joacă murdar: ne trimite un ambasador care a fost expulzat din Estonia! Fostul ambasador, obraznicul Kuzmin, a stat 8 ani în România

-

Putin trimite în România un nou ambasador, pe Vladimir Lipaev, diplomat expulzat anul trecut din Estonia! Lipaev îi ia locul vechiului ambasador, Valeri Kuzmin, a cărui soție a murit acum câteva zile, din cauza unui infarct. Noul emisar al Rusiei la București este un personaj cu vastă experiență în misiunile peste frontieră, în țările considerate țintă de Moscova.

Vladimir Gheorghievici Lipaev (65 de ani), născut în 1959, e considerat un cadru bine pregătit. Vorbește germană, engleză și franceză. A lucrat în diverse posturi din aparatul central al Ministerului de Externe al Rusiei, dar a fost trimis în misiuni și în străinătate. A fost consilierul Ambasadei Rusiei în Norvegia (1997-2001) și consul general al Rusiei în Germania, la Frankfurt pe Main (2007-2011).

A terminat Institutul de Relații Internaționale din Moscova și a fost director adjunct al Departamentului de HR la Ministerul de Externe al Rusiei.

În 2021-2023 a fost trimis ca ambasador în Estonia, de unde a fost expulzat ca măsură de retorsiune după ce rușii expulzaseră ambasadorul estonian la Moscova.

- Advertisement -

În cărțile sale unde descria sistemul după care funcționează serviciile secrete rusești și cele pe care acestea le-au organizat (inclusiv cele românești), generalul Ion Mihai Paceva sublinia că Ministerul de Externe este doar o anexă a spionajului. Instituția este plină de ofițeri sub acoperire de diplomați, atașați militari ori de afaceri, care sunt trimiși în misiuni în țările străine.

Până la un punct, ambasadele sovietice (apoi rusești) au avut următoarea structură: ambasadorul era un diplomat autentic, iar adjunctul său era ofițer SVR (serviciul de informații externe al Moscovei, echivalentul SIE în România), care coordona și agentura de spionaj din țara respectivă. Ulterior, după ce puterea în Rusia a fost preluată total de serviciile secrete (Putin însuși este un colonel KGB), la conducerea ambasadelor au fost promovați direct ofițeri de informații.

În urmă cu două zile, CSAT a dat publicității un document care arată că spionajul rusesc a fost foarte activ în România, în 2023. Rușii au întreprins operațiuni de dezinformare și propagandă, au penetrat instituțiile statului, au atacat infrastructura informatică și de comunicații și au încercat să afle capacitățile militare ale României și aliaților săi pe teritoriul țării.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Am ajuns în situația Greciei: cel mai mare deficit și cea mai mare inflație din UE! Ultimul trimestru din 2023 s-a terminat cu minus 6,9 miliarde de euro

Comisia Europeană a blocat și a treia tranșă din PNRR. 2,7 miliarde de euro sunr „în aer” din cauza refuzului Guvernului PSD-PNL de a face reforme

Mârlanul Turcescu despre Clotilde Armand: „nenorocită”, „împuțită”, „mitomană”, „scârbă ordinară”

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -