Măsurile luate de Uniunea Europeană și statele membre în privința aprovizionării cu gaz sunt eficiente și prețul acestuia e de așteptat să scadă la jumătate în următoarele 6 luni, estimează o analiză a companiei de investiții Goldman Sachs citată de G4Media. Europa și-a rezolvat problema crizei gazelor naturale pentru la iarnă și prețurile vor începe să scadă semnificativ. Șantajul Rusiei este ca și încheiat, importurile s-au diversificat și acum lucrurile vor reintra în normal, zgomotul făcut pe tema “iernii foarte grele” dovedindu-se nefondat.
Experții care au elaborat raportul explică faptul că țările UE și-au umplut depozitele de gaze, iar măsurile luate la nivel european vor reduce consumul. În urma eliminării urgenței, prețurile gazelor vor începe să scadă pentru că nu va mai exista o cerere excedentară.
Curba va fi din nou ascendentă, probabil, începând din primăvară până în vara viitoare, când se va repeta scenariul actual, țările UE căutând să-și refacă stocurile în anotimpul cald pentru a fi pregătite de următoarea iarnă. Acest lucru va fi valabil, bineînțeles, dacă nu cumva între timp în Rusia se petrece ceva și actualul regim criminal nu va fi înlocuit de o conducere rațională, care va pune capăt războiului din Ucraina și confruntării cu Occidentul, reluând relațiile normale cu restul lumii.
Goldman Sachs estimează că, dacă lucrurile vor rămâne în actualul scenariu (și nu se întâmplă ceva pozitiv în Rusia), prețul angro al gazelor naturale în Europa va scădea de la 215 euro pe megawatt/oră la sub 100 de euro megawatt/oră până în martie 2023! Este o reducere absolut spectaculoasă. Experții companiei estimează că gradul de umplere a depozitelor de gaze din țările Europei să ajungă la circa 90% până la 1 noiembrie. Sunt considerate total nejustificate temerile că Europa va ajunge în criză de gaze la iarnă dacă rușii opresc complet robinetul. Chiar și în această situație, țările UE vor mai avea în depozite, la sfârșitul lunii martie (adică atunci când clima se va fi încălzit suficient de mult), rezerve de circa 20% în depozite.
Raportul menționează: „Reducerea la zero pe perioadă nedefinită a exporturilor prin conducta Nord Stream 1 va lăsa nord-vestul Europei fără gaz natural rusesc în perioada următoare. Dar, deși auzim adesea întrebarea cum va afecta această evoluție stocarea de gaze naturale, credem că o abordare mai bună este să ne întrebăm cum va afecta prețurile, astfel încât stocarea să continue așa cum ar trebui. Aceasta este o problemă complicată pe care Europa a rezolvat-o cu succes în ultimul an, deoarece scăderea cererii de gaze naturale pe continent și în rândul altor cumpărători de GNL a făcut ca stocurile să fie la niveluri mai ridicate decât media pentru această perioadă“.