Rusia demarează, începând cu 1 aprilie, o nouă campanie de recrutare la nivel național, modalitate prin care Kremlinul speră să angajeze încă 400.000 de soldați cu contract pentru armata decimată în Ucraina, scrie Radio Svoboda. Ordinele cu cotele de recrutări au fost trimise deja în regiunile Rusiei de către Ministerul Apărării condus de Serghei Șoigu.
Această operațiune este diferită de cea a mobilizării de astă-toamnă, prin care – susține Kremlinul – s-au adus sub arme circa 330.000 de bărbați. Acum va fi o recrutare pe bază de voluntariat, oamenii fiind angajați cu contract, așa-zișii „kontraktniki“.
Moscova a distribuit cote pe regiuni. Spre exemplu, din Celiabinsk și Sverdlovsk trebuie să fie recrutați câte 10.000 de militari, iar din zona Perm – 9.000. Este însă o misiune dificilă, pentru că aceia care au vrut să se angajeze și să meargă la luptă pe front s-au înrolat deja până acum.
E, așadar, de așteptat ca autoritățile locale să recurgă la tot felul de metode neoficiale pentru a stoarce de pe raza administrativă a teritoriilor de care răspund cota de militari cerută de Putin.
În paralel, presa locală scrie că locuitori din diverse regiuni au început să primească iar citații pentru a se prezenta la birourile de de înregistrare și înrolare. Autoritățile au dezmințit că ar fi vorba de un alt val de mobilizări, convocarea oamenilor având ca scop actualizarea datelor de înregistrare.
Dar publicația Nestka scrie că birourile de înrolare militară au primit ordin să compenseze pierderile armatei ruse, fiind vizate mai ales specialități militare unde pe front se înregistrează un deficit – artileriști și șoferi de blindate.
O mobilizare parțială încheiată doar din gură, dar care pare să continue tăcut de astă-toamnă
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a dezmințit clar existența unor planuri pentru al doilea val de mobilizare: „Nu există asemenea planuri la Kremlin“.
Aici trebuie însă privit din nou, cu atenție, stilul conspirat de lucru care caracterizează dintotdeauna administrația rusească. Astă-toamnă, Putin a semnat un decret privind „mobilizarea parțială“. S-a anunțat oficial că au fost înrolați 330.000 de bărbați, după care atât Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, cât și dictatorul Vladimir Putin au comunicat verbal că mobilizarea s-a încheiat.
Însă Putin n-a semnat niciodată decretul prin care se declară închisă mobilizarea parțială. Astfel că decretul inițial, din septembrie, a rămas în vigoare oficial. Istoricul și rusologul român Armand Goșu spune că această mobilizare a continuat pe tăcute, iar numărul celor luați sub arme în baza decretului din septembrie trece, de fapt, de jumătate de milion de oameni.
În acest context, intensificarea „mobilizării parțiale“ se poate face fără a mai fi nevoie de vreun act sau un decret nou al lui Putin – totul, pe tăcute, în timp ce declarațiile publice spun altceva.
Duma de Stat (Parlamentul) din Rusia tocmai a luat în dezbatere un proiect de lege prin care limita de vârstă pentru serviciul militar obligatoriu va crește de la 27 la 30 de ani. Acest lucru completează anunțul din ianuarie al lui Șoigu, care spune că trebuie ca armata rusă să crească la 1,5 milioane de oameni până în 2025.
Tov. Putin, să nu uitați să chemati la arme și simpatizanții din România, că sunt destui ! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
@Ha Ha Ha
😃
Asta a fost bună.