PSD a inițiat în Parlament un proiect de lege care prevede modificarea regimului de taxare a veniturilor din salarii astfel încât celor care câștigă azi de la 8.501 de lei brut (4.972 de lei net, adică 1.000 de euro) în sus le vor crește impozitele, scrie ziare.com. Social-democrații vor astfel să modifice propria lege a salarizării, votată și intrată în vigoare în urmă cu doi ani.
Noul sistem de impozitare, numit de PSD “în trepte”, prevede, în esență, “pedepsirea” celor care muncesc și câștigă, în consecință, mai mult. Efectul va fi, avertizează specialiștii, o accentuare a migrației a angajaților competenți peste hotare și, în egală măsură, favorizarea plății “la gri” sau chiar “la negru”.
Conform proiectului numit “Lege pentru creșterea venitului net al salariaților”, PSD vrea reducerea impozitului pe salariile sub 3.000 de lei la 35% (cu 7,79% mai puțin decât acum) și creșterea treptată pe măsură ce salariile angajaților sunt mai mari.
În acest moment, toate salariile sunt impozitate la fel, cu 42,79% din suma brută.
Impozitul progresiv a mai existat în România până în 2004. După ce PSD a pierdut puterea, noul guvern PDL-PNL a trecut la cota unică de impozitare, iar veniturile statului din impozitele pe salarii au crescut, în doar doi ani, de la 3,4% la 3,7%. În 2019 s-a colectat doar 2,2%, dar asta pentru că, între timp, impozitul pe venit (componentă a impozitului total) se redusese de la 16% la 10%.
Practic, conform noii grile a PSD, câștigă (dar foarte puțin) cei care au salariul brut până la 8.500 de lei inclusiv. Spre exemplu, un om care azi câștigă 2.925 de lei net (5.000 de lei brut) ar urma să ia, dacă trece proiectul PSD, 3.137 de lei (adică 212 lei în plus).
La polul opus, salariații înalt calificați și cei care poartă funcții de răspundere sunt direct loviți de PSD. Cine ia azi 15.001 lei brut pe lună (8.776 lei net) va fi impozitat cu 50%, în loc de 42,79%, cât e azi.
Adrian Codirlașu, vicepreședinte al Chartered Financial Analyst (CFA) România, a explicat pentru ziare.com de ce legea PSD va “omorî” munca în România: “Un impozit progresiv va descuraja munca. Și acum, cu cota unică, cine câștigă mai mult plătește mai mult, dar de acum, cine câștigă mai mult, va plăti și mai mult impozit. Acest lucru îl va descuraja să muncească pe cel care este bine plătit. Noi, în România, avem una dintre cele mai mari taxări din UE, iar acest impozit progresiv ar adăuga și mai mult peste“.
Expertul a subliniat un fapt evident, că proiectul PSD îi sancționează pe cei care muncesc eficient și performant. Vor pierde ramurile economiei care aduc plusvaloare și sunt productive: “Aici vorbim de sectoare precum telecomunicații și IT și altele de acest fel. Iar o astfel de decizie vine în momentul în care se prestează foarte mult munca la distanță. Iar pentru cineva din România va însemna să poată munci pentru orice companie din UE fără nicio restricție, pentru că libertatea de muncă este una dintre libertățile fundamentale în UE. Ce înseamna asta? Înseamnă că ne vor pleca oamenii buni și performanți să lucreze pentru companii din alte state“.
PSD țintește și de această dată electoratul său tradițional, încercând să distrugă, în schimb, pătura de mijloc a societății, inamicul său etern. Conform motivației depuse la PSD la proiectul de lege, „introducerea unei cote progresive de impozitare se anunță necesară, acordând sprijin persoanelor cu venituri mici, care definesc un segment al populației majoritar. Conform datelor comunicate de la ITM, în prezent, 87% din salariați au un venit brut sub 5.000 lei. 64,5% au un venit sub 3.000 lei, 22,5% au un venit cuprins între 3.000 și 5.000 lei, iar 2,5% din salariați au un venit de peste 9.000 lei. Acest lucru demonstrează faptul că pentru creșterea venitului net, a majorității salariaților, statul trebuie să găsească noi soluții de taxare“.
E impozit pe cistig nu pe munca. Si nu se cheama „pedepsire” ci e o contributie. Cine cistiga mai mult e normal sa contribuie cu mai mult. Si nu stiu de unde ati dedeus ca cine cistiga mai mult, munceste mai mult. Nu cred ca cine cistiga 5000 de euro munceste de 10 ori mai mult ca cel care cistiga 500 de euro. Aveti idee citi directorasi, jandarmi si atitia frecatori de menta citiga peste 1000 de euro? Stati linistiti ca nu o sa emigreze? Nu le mai plingeti de mila.
Dl Vlaicu, in caz de nu realizati, cei care castiga mai mult platesc oricum un impozit mai mare, chiar si cu aceasta cota unica. Si da, este o pedepsire, atat timp cat contribui mai mult la stat deja si ti se ia un impozit mai mare si procentual.
Asa ca unde este problema in cota unica? Unde este normalitatea? Oricum, 10% din 5000 euro reprezinta mai mult de 10% din 500, daca toti ati dat exemplu.
Cat despre emigrare, nu este vorba de asa jandarmi, directori etc. Este vorba de unii care chiar muncesc, mai sunt si astfel de oameni.
Este un proiect de lege foarte bun, in Romania cei mai multi salariati care castiga 1000 de euro lucreaza la stat fiind capuse care sug banul public raspandite prin ministere, prefecturi, consilii judetene, institutii si companii de stat. Majoritatea nesimtitilor de privati in Romania platesc salariul minim, statisticile Eurostat nu mint! In Spania, Franta, Marea Britanie exista demult impozitul progresiv. In aceste tari acest impozit progresiv a dus la cresterea salariilor in privat, a competitivitatii si a colectarii taxelor de catre stat. Numai in Romania cioclii privilegiati speriati ca isi vor freca partea dorsala pe scaun pe bani publici mai putini canta prohodul muncii. Mai trist este ca ura fata de PSD ii impiedica si pe unii jurnalisti sa gandeasca critic!
Dl Mihai, in alte tari din vest exista impozit progresiv, doar ca se si vede ceva de banii aia. Si daca tot ii dam un exemplu, hai sa facem un calcul:
In Romania, pt 15001 lei salariul net ar fi cam 7500.
In Marea Britanie, 15000ron = 2800 lire. Pentru un salariu brut de 2800 lire, salariul net este 2200 lire, adica 11800 lei.
Daca tot adoptam ideile celor din vest, hai sa le si aplicam ca atare, nu sa ii jumulim pe cei care contribuie.