Guvernul Orban a pregătit ordonanța de rectificare bugetară pentru sfârșitul acestui an. Veștile nu sunt deloc grozave. Guvernul Dăncilă și-a bătut joc de economie, cheltuielile bugetare fiind mult mai mari ca veniturile.
Pentru sfârșitul anului se prevede un deficit de 4,3% din PIB, cu 1,3% mai mare decât cel acceptat prin tratatul cu Uniunea Europeană.
Din păcate, anul viitor România are toate șansele să intre în procedura de „deficit excesiv” în urma căruia, de la Bruxelles, se vor impune unele măsuri de restrângere a cheltuielilor.
Această cheltuire fără măsură a banilor publici este o strategie politică pentru PSD care, în perioada cât e la guvernare risipește banii pentru ca ajuns în Opoziție să-i critice pe cei care încearcă să echilibreze bugetul țării.
PSD speră să revină la putere după ce alții repară ce au distrus ei pentru ca, apoi, să cheltuie din nou fără măsură.
Această strategie a fost folosită pentru a reveni la putere în 2012, atunci când Guvernul Boc s-a prăbușit din cauza crizei mondiale (2008-2012).
Mai multe ministere vor pierde bani la rectificarea bugetară, anunță News.ro.
Cine pierde bani și câți?
Ministerul Educaţiei: 2,1 miliarde de lei;
Ministerul Afacerilor Interne: 1,2 miliarde lei;
Ministerul Transporturilor: 1,1 miliarde lei;
Ministerul Agriculturii: 1,1 miliarde lei,
Cine câștigă bani și câți?
Ministerul Muncii: 4 miliarde de lei;
Ministerul Dezvoltării: 1,8 miliarde lei, destinaţi Programului Naţional de Dezvoltare Locală – PNDL;
Ministerul Finanţelor: 600 de milioane de lei;
Ministerul Finanţelor afirmă că execuţia bugetară pe primele zece luni arată astfel:
Veniturile sunt de 25,3% din PIB, adică 261,1 miliarde lei;
Cheltuielile sunt de 28,83% din PIB, adică 289,9 miliarde lei;
Deficit (la 10 luni): 2,8% din PIB, adică 28,83 miliarde lei, respectiv 2,8% din PIB.
Acest deficit de 2,8% la 10 luni este mai mare decât întregul deficit prognozat de PSD pentru tot anul 2019. În buget era prevăzută o cifră de 2,76% din PIB pentru întregul an.
Potrivit datelor operative înregistrate în primele 10 luni, veniturile bugetare colectate prezintă o nerealizare de 8,3 miliarde lei faţă de program (grad de realizare de 96,5%).
”Acest rezultat este determinat în principal de următoarele nerealizări faţă de programul aprobat: 2,1 miliarde lei la TVA, 0,3 miliarde lei la impozitul pe profit, 0,3 miliarde lei la impozitul pe venitul microîntreprinderilor, 0,2 miliarde lei la impozitul pe venit, 0,4 miliarde lei la accize, 2,8 miliarde lei la veniturile nefiscale şi 2 miliarde lei la contribuţiile sociale”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă, citată de News.ro.