marți, martie 19, 2024
AcasăNewsPropunere-șoc a premierului Olandei: eliminarea Poloniei și Ungariei din Uniunea Europeană! Discuția,...

Propunere-șoc a premierului Olandei: eliminarea Poloniei și Ungariei din Uniunea Europeană! Discuția, provocată de regimurile autoritare instaurate în aceste țări

-

O propunere șocantă a lui Mark Rutte, premierul Olandei, de la tribuna Parlamentului, a făcut deja ocolul cancelariilor europene, fiind preluată de EU Observer și de jurnalistul Ovidiu Nahoi, la RFI: înființarea unei noi Uniuni Europene, dar fără Polonia și Ungaria!

Ideea a apărut în contextul în care occidentalii sunt tot mai exasperați de ceea ce se întâmplă la Varșovia și Budapesta, unde regimuri autocrate au sufocat democrația și drepturile omului, favorizează corupția și blochează sistematic acordurile între țările UE.

Statele membre UE se pot retrage din actuala organizație și, simultan, reînființa o nouă Uniune Europeană, fără țările căzute sub cizma dictatorilor

Picătura care a umplut paharul este intenția Poloniei și a Ungariei de a folosi dreptul de veto pentru a bloca legarea planului european de recuperare post-criză, în valoare de 750 de miliarde de euro, de respectarea statului de drept.

“Poate fi adoptat bugetul într-o formulă interguvernamentală sau poate fi re-fondată Uniunea Europeană fără Ungaria și Polonia?”, a întrebat premierul Rutte în Parlamentul olandez, pe 9 septembrie.

- Advertisement -

Este pentru prima oară când liderul unei țări UE propune public ca această organizație să meargă mai departe fără statele care profită, pe de o parte, de banii contribuabililor europeni, pentru a consolida, pe de altă parte, niște sisteme autocratice, care se îndreaptă rapid spre dictatură.

Jurnalistul Ovidiu Nahoi, specializat în politică externă, afirmă că, așa cum arată azi tratatele, nimic nu poate opri țările membre UE să devieze spre dictatură, pentru că nu există mecanisme pentru a fi eliminate. Articolul 7 prin care se pot institui sancțiuni unui stat membru, trebuie să fie votat în unanimitate, lucru imposibil azi. Eroarea celor care l-au redactat a fost să nu ia în calcul posibilitatea de a exista simultan mai multe țări unde la putere au ajuns lideri autoritari, aceste state susținându-se reciproc.

Pe de altă parte, tot perfect legal este ca țările să se retragă din această Uniune Europeană și să înființeze, simultan, o altă organizație, dar fără țările-problemă.

- Advertisement -

Lucrurile nu sunt însă simple, iar Ungaria și Polonia, intrate într-o zonă gri în care se scaldă azi, de exemplu, Belarus și Moldova, ar aluneca mult mai rapid și sigur spre dictatură.

În acest moment, Uniunea Europeană are de răspuns – scrie EU Observer – la o întrebare fundamentală: continuă să includă și să subvenționeze state tot mai autocrate sau își va proteja valorile fundamentale, indiferent cât de costisitor și dificil ar fi acest lucru?

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

O nouă escrocherie marca Radu Moraru: 300 de candidați-fantomă! „Nașul” vinde funcții publice de 200.000 de euro, instituind oficial „taxa de protecție” în politică

- Advertisement -

4 COMENTARII

  1. In noul Exercițiul financiar nu vor mai fi multe țări in uniunea europeană,..în primul rând țările foste comuniste bolșevice… Polonia, Ungaria Cehia, Bulgaria, Slovacia,…uite că politica lui Ceaușescu de a nu permite trupele sovietice pe teritoriul României dă roade acum….!!!.. țineți minte aceste măsuri nu vor mai fi atâtea țări în uniunea europeană…!!!..

    • Sa fim seriosi! Nu are absolut nicio legatura cu faptul ca Ceausescu nu a permis trupelor sovietice sa treaca prin Romania pentru a ajunge in Ungaria si Cehoslovacia. Suntem in UE pentru ca ne coportam relativ decent fata de UE, pe cand Polonia si Ungaria sunt deja semi-dictaturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -