Primarul PNL din Otopeni, Silviu Constantin Gheorghe, a fost săltat miercuri de DNA sub acuzația de abuz în serviciu în formă continuată, cu prejudiciu total de aproape 36 de milioane de lei (la data comiterii infracțiunii reprezentau aproape 8 milioane de euro), anunță parchetul anticorupție. Primarul liberal a supervizat plata, din bugetul Primăriei, pentru lucrări care nu se făcuseră! Odată cu primarul a fost arestată toată banda care pusese la cale escrocheria pe banii locuitorilor: trei afaceriști și mai mulți funcționari din Primărie.
Schema hoției de la Primăria Otopeni a fost detaliată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) printr-un comunicat.
Silviu Constantin Gheorghe (64 de ani) e unul dintre cei mai longevivi primari din România, fiind în funcție din 1996, adică de 26 de ani! El și-a băgat și beizadeaua în politică: Daniel Gheorghe (37 de ani) este deputat PNL din 2012, aflându-se deja la al treilea mandat.
De profesie tehnician proiectant, Silviu Constantin Gheorghe și-a făcut studiile superioare „din mers”, la Școala Națională de Știinte Politice și Administrative București (SNSPA), Facultatea de Științe Administrative (Administrație Publică).
Unicul său fiu, Daniel Gheorghe, ales și reales prin influența tatălui în Otopeni și în județul Ilfov, este un politician cu viziune primitivă. Prin aparițiile sale publice, el face mari deservicii PNL. Este citat des pe site-uri de propagandă rusă, precum Sputnik și Activenews. Nu întâmplător, este prieten cu Bogdan Alexandru Duca, editorialist la Sputnik, site finanțat de statul rus. Daniel Gheorghe se prezintă ca un mare apărător al „valorilor românești”, al „familiei tradiționale”, militând – printre altele – pentru interzicerea dreptului străinilor de a cumpăra pământ în România (ceea ce ar fi în contradicție cu legislația UE). Discursul său este puternic anti-european, „suveranist”, ceea ce-l face mai apropiat de doctrina AUR decât de cea a PNL.
Grup infracțional organizat condus de primar
Conform DNA, devalizarea bugetului Primăriei Otopeni, de către primarul Silviu Constantin Gheorghe și acoliții săi, s-a produs în perioada 2011-2017, sub acoperirea unui contract de proiectare și execuție de lucrări la infrastructura orașului Otopeni.
Primarul și directorul executiv din Primărie, Vlad Constantin, și-au încălcat – spun procurorii DNA – atribuțiile de serviciu și au plătit ilegal 35.916.006 lei către firma care ar fi trebuit să execute lucrările.
Conform comunicatului DNA, nu mai puțin de 25.421.000 de lei (peste 5,6 milioane de euro la data aceea) s-au plătit de către Primărie pe post de cheltuieli pentru materiale pe care firma, în realitate, nu le-a achiziționat niciodată!
Ca să acopere hoția, conducătorii orașului Otopeni și șefii firmei care au pus la cale golănia au încercat să creeze aparența unor compensări printr-o așa-zisă organizare de șantier, care s-a făcut, de fapt, doar în acte.
Alți 10.494.926 de lei au fost deturnați de la buget, în acest contract, sub formă de costuri de finanțare.
În cârdășie cu primarul și directorul executiv a mai fost și Ștefan Bogdan Ionel, inspector la Compartimentul Investiții și Achiziții Publice din Primărie.
Cooperarea dintre membrii acestui grup infracțional a mers ca unsă. Funcționarii și patronii firmei și-au eliberat și semnat unii altora toate documentele necesare ca să se „acopere de hârtii”: acte adiționale, centralizator al lucrărilor, devize cu situația lucrărilor, facturi, devize etc.
Comunicatul DNA
„În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 802/VIII/3 din 13 septembrie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 14 septembrie 2022, a inculpaților:
GHEORGHE CONSTANTIN SILVIU, primar al orașului Otopeni, județul Ilfov Otopeni și ordonator principal de credite, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
VLAD CONSTANTIN, la data faptei director executiv în cadrul Primăriei orașului Otopeni, județul Ilfov și persoană desemnată cu acordarea vizei de control financiar preventiv, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.
De asemenea, a mai fost dispusă efectuarea urmăririi penale față de suspecții:
ȘTEFAN BOGDAN IONEL, la data faptei de inspector la Compartimentul Investiții și Achiziții Publice din cadrul Primăriei orașului Otopeni, județul Ilfov, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
Patru persoane fizice (un diriginte de șantier și trei oameni de afaceri), pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2017, în contextul derulării unui contract de proiectare și execuție de lucrări pentru obiectivul de investiție „Infrastructura de bază în orașul Otopeni” (Faza I de lucrări – Cartier Ferme), încheiat între Primăria Orașului Otopeni și o societate comercială administrată de doi dintre oamenii de afaceri, cercetați în prezenta cauză, edilul Gheorghe Constantin Silviu și directorul executiv Vlad Constantin, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară și ar fi acceptat la plată și achitat în mod nelegal suma totală de 35.916.006 lei, din care:
– 25.421.080 lei reprezentând inițial cheltuieli nejustificate pentru materiale pe care în realitate executantul nu le-a achiziționat. Ulterior, pentru a se justifica într-un fel plățile nelegale, ar fi fost întocmită o situație de lucrări (organizare de șantier deși în acea fază nu erau prevăzute astfel de lucrări) cu o valoare identică, prin care s-ar fi creat doar aparența unei compensări între valoarea ”stornată” a ”procurării materialelor”, de 25.421.080 lei, cu o valoare asemănătoare, a unor lucrări de organizare de șantier, care în realitate nu au fost realizate.
– 10.494.926 lei reprezentând costuri de finanțare, aferente cheltuielilor menționate mai sus.
În demersurile lor, inculpații Gheorghe Constantin Silviu și Vlad Constantin ar fi beneficiat de ajutorul celorlalte persoane cercetate în cauză care fie ar fi întocmit sau semnat diverse documente (acte adiționale, centralizator al lucrărilor, devize cu situația lucrărilor privind organizarea de șantier, etc.), fie ar fi pus la dispoziția funcționarilor diferite înscrisuri (facturi, devize, etc.) care să justifice efectuarea plăților nelegale.
Celor șapte persoane, suspecți și inculpați, li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 și 309 Cod de procedură penală.
La data de 15 septembrie 2022, inculpații Gheorghe Constantin Silviu și Vlad Constantin urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”