vineri, mai 24, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaPremierul Poloniei anunță că „situația de pe front în Ucraina este critică“...

Premierul Poloniei anunță că „situația de pe front în Ucraina este critică“ și că în săptămânile următoare s-ar putea decide soarta războiului. Trump blochează de peste 7 luni ajutorul militar al SUA

-

Situația pe front în Ucraina este de-a dreptul critică și în săptămânile următoare am putea asista la victoria Rusiei, a avertizat vineri premierul polonez Donald Tusk. În lipsa sprijinului militar acordat de SUA – blocat de republicani în Congres de peste 7 luni, la ordinul lui Trump –, ucrainenii nu mai au arme și muniție ca să continue rezistența.

Donald Tusk a spus că Polonia nu are cum să ofere Ucrainei sistemele sale antiaeriene Patriot, deoarece este în prima linie a frontului și nu-și permite să-și slăbească poziția tocmai acum, când amenințarea rusă este iminentă. El a spus, în avionul cu care se întorcea la Varșovia după summitul european desfășurat la Bruxelles, că „situația pe front e critică“, iar în săptămânile următoare „ar putea să se decidă deznodământul războiului“.

Rusia și-a intensificat atacurile aeriene cu bombe ghidate asupra liniilor ucrainene de apărare, în timp ce în spatele frontului bombardează nestingherită centralele electrice. Această schimbare este consecința faptului că ucrainenii au terminat muniția pentru sistemele antiaeriene.

Reuniunea G7 (cele mai industrializate țări din lume) s-a încheiat cu concluzia că acestea trebuie să furnizeze rapid noi sisteme antiaeriene Patriot către Ucraina. Și țările UE s-au angajat să ia măsuri pentru a garanta securitatea spațiului aerian ucrainean, a declarat Donald Tusk.

- Advertisement -

Lucrurile dau impresia că se mișcă și în SUA. Strâns cu ușa de situația aliaților Americii, mai ales după ce Iranul a atacat Israelul, liderul grupării republicane din Congres, Mike Johnson, a prezentat în cele din urmă miercuri un pachet legislativ de ajutor extern în valoare de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina (60 de miliarde), Israel și Taiwan. Se așteaptă ca votul să aibă loc în scurt timp.

Reluarea ajutorului american ar însemna o lovitură grea pentru Rusia, a cărei fereastră de oportunitate în războiul din Ucraina este în acest an. Dacă apărătorii rezistă în 2024, de anul viitor vor începe să curgă ajutoarele militare dinspre Europa, care până atunci va porni la capacitate rezonabilă producția industrială de armament.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Am ajuns în situația Greciei: cel mai mare deficit și cea mai mare inflație din UE! Ultimul trimestru din 2023 s-a terminat cu minus 6,9 miliarde de euro

Comisia Europeană a blocat și a treia tranșă din PNRR. 2,7 miliarde de euro sunr „în aer” din cauza refuzului Guvernului PSD-PNL de a face reforme

Mârlanul Turcescu despre Clotilde Armand: „nenorocită”, „împuțită”, „mitomană”, „scârbă ordinară”

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -