vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsCîțu anunță adevărata reformă a salarizării: "Modificăm legea. Veniturile trebuie legate de...

Cîțu anunță adevărata reformă a salarizării: „Modificăm legea. Veniturile trebuie legate de performanță. Creșterea salariului să nu mai fie decisă politic”

-

Premierul Florin Cîțu a anunțat luni că Guvernul pregătește modificarea legii prin care se va realiza adevărata reformă a salarizării bugetarilor: mult-așteptata corelare a eficienței cu veniturile. După schimbarea prevederilor legale, creșterea salariilor nu va mai fi decisă din pix, pe baza unor hotărâri politice, ci va veni de la sine, în funcție de randamentul și profesionalismul fiecăruia la locul de muncă.

Adoptarea Legii Salarizării în forma votată de PSD a creat grave probleme de sustenabilitate pentru finanțele publice din România, spune premierul Cîțu: “Vorbim de legea salarizării unitare, care a fost prezentată public ca o lege care trebuia să elimine inechitățile din adminstrația publică, dar a creat probleme cu tot felul de excepții care au apărut în ultimii ani. Când a fost prezentată această lege, s-a spus că președintele României are salariul cel mai mare și de acolo pornim cu restul salariilor. Nu mai este așa, președintele României nu mai are salariul cel mai mare și trebuie să reanalizăm această lege a salarizării“.

Moștenirea PSD, dezastruoasă: o administrație umflată monstruos, complet deprofesionalizată, incompetentă și bugetofagă

Bugetul pe 2021 e făcut pornind de la legislația actuală, însă reforma va trebui realizată până în 2022, afirmă premierul: “La legea salarizării e vorba de a introduce mai multă eficiență. E vorba și de a lega veniturile de performanță, sunt mai multe lucruri. Trebuie să introducem și niște indicatori de performanță care să fie conectați la aceste venituri, creșterea veniturilor să nu mai fie decisă politic în fiecare an. E vorba de o reformă care se va întinde pe doi ani de zile. O mare parte din reformele pe carre le vom adopta vor avea impact în 2022“.

PSD s-a ferit ca dracul de tămâie, în perioada 2012-2019 – interval în care a făcut parte din coalițiile majoritate în Parlament –, de corelarea veniturilor pentru bugetari cu performanța acestora. În paralel, au fost angajate masiv neamuri, pile și clientelă politică în aparatul de stat, care s-a umflat monstruos.

- Advertisement -

Această politică de-a dreptul criminală a dus la cel puțin două consecințe catastrofale: deprofesionalizarea tuturor instituțiilor publice și încărcarea bugetului public până dincolo de limita suportabilității.

România are în acest moment un aparat birocratic foarte încărcat și total ineficient, care are venituri medii cu 45% mai mari decât angajații din mediul privat. S-a ajuns ca primăriile, lăsate de Dragnea să stabilească pe cont propriu salariile angajaților, să-și termine bugetele după 7-8 luni.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

  1. Sunt bugetar, lucrez in aceeasi institutie de vreo 15 ani pe un post unic in organigrama, post ce implica foarte mult volum de munca cu o raspundere pe masura. Tin minte cum in aceeasi institutie, cu aceleasi activitate lucrau acum 10-15 ani, vreo 25 de persoane…acum sunt 50. Imi amintesc la fel de bine ca cei 25 erau profesionisti, dedicati, intelectuali de la care aveai ce invata. Am vazut cum, cel puțin in ultimij 5 ani, au ajuns in institutie, prin diverse transferuri sau concursuri îndoielnice, oameni a caror pregatire lasa mult de dorit. Si in continuare in institutie lucreaza efectiv aceeasi 25 de oameni. Ganditi-va ca situatia este la fel in tot sistemul, daca se va reusi deparazitarea de acesti „paraziti” va fi ok. Dar mi-e frica ca vor pleca tot oamenii competenti, neafiliatj politic si intereselor de grup, oameni pe care nu ii poti manipula. Daca va fi asa, sistemul se va duce dracului. Acum e cu un pas in groapa, dar poate fi si mai rau.

  2. De vorbit (mințit) o faceți cu nonșalanță. Când e vorba de fapte vă opintiți.
    NIMIC-ul lui Dragnea=NIMIC-ul lui Orban+Câțu. E rușinos ceeace faceți. Dar mă tem că în politica românească nu avem personaje care să aibă rușine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -