Poliția de Frontieră a cumpărat 50 de mașini Ford Ranger Raptor, dar nu de la producător sau distribuitori, ci de la Pro Optica, supranumită „firma generalilor”

1
6195
Poliția de Frontieră își face cumpărăturile numai de la "firma generalilor"

Poliția de Frontieră a achiziționat 50 de mașini de teren ultraperformante, de tipul Ford Ranger Raptor – versiune de top, dar nu de la producător sau de la distribuitori, așa cum ar fi fost de așteptat, ci de la compania Pro Optica, fosta firmă a lui Florin Călinescu, relatează jurnalistul Gabriel Dogaru pe Profit.ro.

Pro Optica, supranumită și “firma generalilor”, după cum explică autorul articolului pe contul său de Facebook, nici măcar nu are ca obiect de activitate comerțul cu mașini. De aceea, a participat la licitație în asociere cu Țiriac Auto SRL. Cu toate acestea, a fost declarată câștigătoare a unei licitații la care au mai participat alte două firme care chiar se ocupă cu așa ceva: Transcarpat Sportours International în asociere cu URO Vehiculos Especiales, precum și Hinode Car Expert SRL în asociere cu Starc4 Development.

Actorul Florin Călinescu a deținut Pro Optica până în 2014, când a vândut-o companiei Global Synergy Consult SRL.

Contractul s-a făcut pentru 12+38 autospeciale Ford Ranger Raptor, pentru care câștigătorii vor primi 13.371.900 de lei, adică echivalentul a aproape 55.000 de euro/mașină. Angajamentul prevede dreptul Poliției de Frontieră de a mai comanda încă 38 de autospeciale de acest tip.

Suma, după cum explică Profit.ro, nu trebuie să pară neapărat exagerată, fiind vorba de mașini ultraperformante, dotate cu tot felul de echipamente specifice. Mașina poate traversa cursuri de apă adânci de 80 de centimetri, are motor Diesel de 2.0 litri turbo, 210 cai putere și o cutie automată cu 10 trepte de viteză. Tracțiunea e 4X4 și mai multe moduri de asistență, în funcție de terenul pe care se deplasează.

Nu e prima oară când Pro Optica „se lipește” la astfel de contracte. În 2019, tot Profit.ro scria că aceeași companie livra tot Poliției de Frontieră alte 50 de mașini, de teren în valoare de 43,98 milioane lei fără TVA.

Firma Pro Optica a fost administrată de generalul Marius Opran, apoi a fost preluată de fostul șef al Direcției de Informații Militare din regimul Iliescu (1991-1992 și 1993-1997), generalul Decebal Ilina. Fost ofițer al Direcției de Informații Militare ceaușiste (începând cu 1980), Decebal Ilina a rămas la vârful sistemului, în regimurile PSD fiind numit chiar secretar de stat la Ministerul Industriei și șef la compania de stat Romarm.

Compania Pro Optica are lipici la contractele cu Armata, pe care le câștigă pe bandă rulantă. E vorba de sute de contracte în valoare de zeci de milioane de euro.

În urmă cu trei ani a răzbătut o altă știre ciudată având în prim-plan această companie: universitatea privată „Titu Maiorescu” a achiziționat de la Pro Optica o clădire pe care a plătit 6 milioane de euro!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Gândacii din gura lui Simion și greierii din capul lui Daea – despre un „fake” din galeria propagandei RoExit. De ce tac reprezentanții României la Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară?

* Nunta lui George Simion – amestec de erezie și populism ieftin. Va reacționa Biserica Ortodoxă Română?

* „Segmente prietenoase ale elitei”, aproape exclusiv din PSD, sunt sub controlul Chinei, care vizează să-și sporească „influența malignă” în România, atrage atenția un important think-tank

* De ce refuză coaliția PSD-PNL-UDMR să ia măsuri reale împotriva scumpirii energiei: Guvernul va încasa 8,6 miliarde de euro în plus de pe urma creșterii prețurilor

* ODĂ. De la Bogdan Chirieac, cu toată dragostea: „Rareș Bogdan își suflecă mânecile pentru guvernare: «Nu voi ezita să fac acest pas pentru România»”

* FSB pretinde că a și găsit vinovatul pentru uciderea Dariei Dughina: Natalia Vovk, o ucraineancă de 43 de ani, membră a regimentului Azov, intrată în Rusia împreună cu fetița sa de 12 ani

* Cum ar fi fost fabricată „asasina” Dariei Dughina. „Rusia a încercat să netezească pixelii neuniformi din imagine și să insereze o altă fotografie în certificat”

* „Daria Dughina e victima propriilor idei și a propriului tată”, care „de 30 de ani predică ură, violență, extremism” / „Pe Daria a ucis-o tocmai doctrina tatălui ei”

* VIDEO. Principalul propagandist al lui Putin recunoaște, în premieră, că Rusia are mari probleme cu producția de armament și cu mobilizarea populației

* Încă un disident anti-Putin „s-a aruncat de la etaj”! Dan Rapoport avea 52 de ani și se refugiase în SUA pentru că-l sprijinise pe Navalnîi

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here