Podul peste Dunăre de la Brăila se va deschide la finalul anului 2022, împreună cu 10 kilometri de drumuri de legătură, dar finalizarea acestora – în lungime totală de 23 de kilometri – va avea loc la jumătatea lui 2023, a anunțat Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor.
Constructorii italieni și japonezi s-au mișcat fantastic la realizarea podului, socotit o bijuterie inginerească, și îl vor preda la cheie așa cum a fost contractul. Românii, în schimb, s-au blocat în ștampile ani la rând. Din ianuarie 2018 se tot solicitau avizele necesare pentru construirea drumurilor de acces, instituțiile pasându-și problema de la una la alta.
Situația juridică a drumurilor de acces la pod s-a rezolvat abia anul acesta, după instalarea noului Guvern.
A fost însă prea târziu și, așa cum avertizaseră specialiștii încă de anul trecut, în 2022 se va ajunge în situația bizară ca podul să fie gata, iar kilometrii de drumuri de legătură să fie construiți abia la jumătate.
Conform lui Cătălin Drulă, care joi a fost în vizită pe șantier, toți cei 23 de kilometri de drumuri de acces pe și dinspre pod, pe ambele maluri, vor fi finalizați abia la jumătatea lui 2023.
Cătălin Drulă, după ce a fost pe șantierul Podului de la Brăila
„VIZITĂ PE ȘANTIER: PODUL DE LA BRĂILA
„Alături de vicepremierul Dan Barna, am fost azi într-o vizită de lucru pe șantierul unuia dintre cele mai ample proiecte de infrastructură care se construiesc în România: Podul de la Brăila.
Împreună cu E.S. domnul Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei, țară alături de care sărbătorim în 2021 un secol de relații diplomatice, am luat pulsul „la cald” al șantierului.
Avem, pe de o parte, podul propriu-zis, a cărui construcție avansează conform graficului, iar, pe de altă parte, drumurile de legătură de pe malurile Brăila și Jijila, complet deblocate anul acesta, pe toată lungimea lor. Podul se va deschide la final de 2022, împreună cu 10 km din drumurile de legătură, pe relația Brăila-DN22 (Smârdan-Măcin).
În prezent, se execută următoarele lucrări de către asocierea italo-niponă:
- La blocurile de ancoraj,
- Se montează firele pentru cablul principal. Acesta este construit cu metoda Air Spinning și constă într-un număr mare de fire cu diametrul de 5,38 mm și cu o lungime, în starea de referință, de aproximativ 2.135 m, care se întind între ancorajul Brăila și ancorajul Jijila. Firele cablului principal sunt din oțel tras la rece și zincate la cald.
- La drumurile de legătură se fac decopertări și se lucrează la terasamente, poduri și podețe.
Sumele de bani investite pentru acest proiect dovedesc că este într-adevăr unul complex: de la începutul anului și până acum, pentru Podul de la Brăila au fost absorbite fonduri europene în valoare de 466 de milioane de lei.“
unde esti bai johannis ??…astea sunt probleme nu cacatul ala ce zici tu ca o flasneta stricata..vaccinati-va !!!…