PNL şi USR-PLUS vor guverna peste o ruină

11
5564

Ultimul sondaj IMAS pentru Europa FM arată ce ştia, de fapt, toată lumea: scăderea partidului aflat la guvernare (PNL, care încasează inevitabil pentru „uzura la putere”) şi creşterea formaţiunilor politice considerate „alternativa”.

Cel mai spectaculos salt este cel al USR-PLUS (deşi creşterea separată e mai mică în termeni procentuali pentru USR – de la 10% la 12,5%, o creştere de 25% – şi foarte mare pentru PLUS, de aproape 100%, de la 3,5% la 6,5%!)

Pe ansamblu însă, Alianța USR-PLUS sare spectaculos de la 13,5% la 19%. Deasupra pragului de 5% mai figurează și Pro România, cu 5,8%.

Aşa cum ştie toată lumea încă de anul trecut, când PSD a pierdut guvernarea după catastrofa Dragnea, viitoarea guvernare va fi PNL – USR&PLUS. Este un proiect asumat de ambele tabere politice „de dreapta”, cu voia preşedintelui Iohannis, chiar dacă nimeni nu va recunoaşte public până la momentul potrivit.

Şi nici nu poate fi altfel. Recunoaşterea unui „blat” între PNL şi USR-PLUS ar demobiliza electoratul ambelor grupări politice, iar asta ar fi doar în avantajului duşmanului comun: PSD.

Deci, din acest punct de vedere, al jocului politic anti-PSD, axa Iohannis-PNL-USR&PLUS şi-a organizat bine strategia. Ea este foarte clară: indiferent cine scade sau cine creşte, important e ca următoarele alegeri să aducă alianţei de guvernare viitoare cel puţin 50% din locurile din Parlament. Dacă şi PMP va trece pragul, cel mai probabil va fi cooptat şi el în arcul puterii executive rezultate după scrutinul legislativ.

Singura mare problemă nu ţine însă de această socoteală, ci de altceva mult mai palpabil: ce fel de ţară va moşteni viitoarea putere.

Şi aici răspunsul e clar: una în ruină. Coronavirusul n-a făcut altceva decât să scoată şi mai tare la suprafaţă bolile profunde ale României. Nici nu mai contează cine e vinovat, deşi PSD are o mare muscă pe căciulă.

Dar pe cine va mai ajuta atunci arătatul cu degetul spre alţii când indiferent cine va prelua puterea va moşteni un dezastru?

Să sperăm că numărul de victime nu va sări în aer şi că finanţele publice vor mai păstra câteva ancore esenţiale, măcar graţie relaţiei cu UE şi supravegherii BNR. Dar răul e deja făcut, şi nu este de ieri de azi, e din urmă cu mulţi ani, cu multe guvernări înapoi în timp, cu mulţi vinovaţi nepedepsiţi.

România după coronavirus va fi o ţară în care, dacă vrei să rămâi zdravăn pe piaţa politică, aproape că e bine să nu ajungi la putere. Atât de multe incendii vor avea de stins viitorii miniştri!

Teoretic, cu o majoritate solidă, PNL, USR-PLUS şi PMP vor putea tăia în carne vie, imediat după alegeri, sperând că rănile ajustărilor financiare se vor închide repede şi alegătorii vor uita durerea până la următoarele alegeri parlamentare din 2024.

Dar nu va fi de-ajuns. România nu poate ieşi la liman fără un fel de „plan Marshall” care să garanteze renaşterea din cenuşă şi totodată ştergerea cu buretele a trecutului găunos. E nevoie de un nou acord de tipul „Declaraţiei de la Snagov”, din 1995, care a permis intrarea României în UE, 12 ani mai târziu.

Dacă nu va exista un anume consens politic în societate, iar ţara va continua cu aceleaşi războaie mărunte şi interminabile, rezultatul va fi simplu de ghicit: guvernarea PNL-USR&PLUS-PMP se va prăbuşi rapid sub presiunea protestelor sociale, iar la putere va ajunge din nou PSD (cu fraţii săi mai tineri şi mai mici).

E uşor de imaginat ce va rezulta în anii ce vin, cu o guvernare PSD peste o ţară făcută praf. Vai şi-amar de majoritatea populaţiei, mai ales dacă revine o criză tip COVID 19!

Nu am auzit să existe vreo iniţiativă de reconciliere naţională şi proiect de ţară. Evident, orgoliile şi micile găşti de interese sunt prea puternice în raport cu interesul major al salvării naţionale. La mijloc sunt şi secrete riscante, bani mulţi şi complicitate largă în interiorul caracatiţei din instituţii.

Privind sincer spre interior, România se vede acum ca un teritoriu chitit spre implozie. Un loc incapabil să zidească speranţă, lipsit de încredere, unde colcăie ura, trădarea, veninul, meciurile, atacurile la cotitura politică, manevrele ieftine şi tot ce poate face parte din registrul dezbinării.

Provocările viitorului, mai ales într-o Europă tot mai acerb supusă pericolului dezintegrării, vor găsi România tot mai şubredă, în lipsa unui plan de renaştere naţională.

Ştiu, sună preţios şi chiar a vorbă goală, într-o lume în care eşti privit ciudat dacă inviţi la pace, dar nimic nu se poate construi solid în peisaj de război total. Aproape nimic!

Priviţi acum la instituţii şi vedeţi cât de fragil e statul român, mai ales în vremuri de criză. Fără instituţii puternice, nu există stat puternic. Fără stat, într-o lume tot mai turbulentă, poate să dispară şi ţara.

11 COMENTARII

 1. Imi pare rau sa va spun, d-le Ciocazanu, insa nicio reconciliere cu psd-pro ro, alde, udmr nu poate fi facuta in tara asta, nu exista, numai sintagma ”declaratia de la Snagov” de care ati amintit, m-a facut sa mi se suie paru-n cap, ca mi l-a adus in fata ochilor pe nemernicul de iliescu, si-altii ca el – roman, nastase, asadar NU SE POATE nimic din care sa faca parte nenorocitul de psd! Absolut toata mocirla si necazul in care se zbate aceasta tara este din cauza acestui grup infractional organizat sub forma de partid.

 2. Nu văd cum poate fi „reconciliere națională” cu PSD și sateliții lui. Nu-i indicat și nici de dorit, politic și pragmatic vorbind. Iar ca să te reconciliezi cu pesediștii trebuie să facă parte, și ei, din guvern. Și atunci, d-le Ciocăzanu, despre ce guvern vorbiți? Unul de așa-zisă „uniune națională”, cu ranchiuni, conflicte mocnite și polițe de plătit? Cred că aveți acum o slăbiciune emoțională și v-a scăzut intransigența…

 3. Duceți vă la Suceava să vedeți un spital european!!!….asta striga un oligofren in toamnă , mare ziarist de anvergură de mahala..cu un asemenea bou nici că mai duc la vot … să-i voteze diaspora ,…și morții lui Flutur ..

  • Spitalul din Suceava, dpdv al dotarilor, este un spital european, nu insa si dpdv al oamenilor care l-au condus, cat si parte din personalul medical, absolut sigur angajat pe spagi, pentru ca au fost de-o incompetenta strigatoare la cer, si criminala de-altfel! Cat despre ideea ca nu te duci la vot, esti intr-o ureche, cum sa nu te duci la vot, asa ai facut si-n 2016, si iata cum am dus-o, chiar nu s-a lipit nimic de tine in anii astia de psdism feroce???

   • Gabriela nu-ti consuma energia sa raspunzi acestui Rammstein.
    Este un troll Sputnik ceva mai avansat.
    Dar din pacate pentru el noi am avansat ceva mai repede.
    Daca imi vine cu chestii de dezinformare pe care eu le invatam, si eram invatat cum sa le contracarez acum 50 de ani in urma, in scolile militare pe care le-am absolvit, e clar ca putkina e in rahat.

 4. PNL se misca prea incet. Toate lichelele PSD-iste trebuiau concediate de mult.
  Oricum istoria se repeta. Vine PNL, USR si Plus la guvernare care trebuie sa faca taieri masive sa tina Romania pe linia de plutire. Dupa care romanii vor vota din nou PSD pe un mic si o bere. Exact ce cunoastem de 30 de ani incoace.

 5. Nu facem pacte cu dracii rosii din PSD si satelitii lor, nu facem pacte de niciun fel cu crimanalii, hotii si vanzatorii de tara. Pe astia ii judecam si ii bagam in inchisori. Sigur, pentru aceasta avem nevoie de oameni cu carte si curaj in fruntea MJ si a parchetelor, nu de carpe proaste ca predoiu si procurorii numiti de el si Iohannis.
  Tara nu a fost nicodata o ruina. Niciodata, si nu este nici acum cu padurile taiate, cu apele poluate, cu bogatiile date pe nimic de tradatorii de tara „partenerilor strategici” rusi(autori pesedistii) ori din UE si NATO(autorii nepesedistii), cu pamantul nemuncit, pare apocaliptic dar tara noastra are inca milioane de resurse fata de alte tari .
  Ruine, au fost conducatorii, toti din 6 martie 1945 incoace, ruine care au incercat sa ruineze si poporul. PNL nu va ajunge la putere, sunt slabi, sunt prosti, sunt bagati in mafiotenii cu pesedistii, ca sa citam din poeti, nu sunt ei aceia capabili sa scoata tara la liman. PNL scade 4% pe luna, pana la alegerile din noiembrie vor fi zero daca nu vor incepe sa lucreze pentru popor.
  Tocmai am citit propunerilor liberarilor pentru impozitarea pensilor speciale pe pagina de facebook a lui Rares Bogdan si mi-am dat seama ca acesti impostori vopsiti in liberali nu au nimic in comun cu Bratienii . In Romania, 1 milion de pensionari au pensii sub 1000 de lei si cu toate acesta ruinelor de liberali le tremura pantalonii de muieri sa termine odata cu pensionarii speciali. Dupa mintea pierduta a liberalilor, impozitarea unei pensii de 4000 de lei cu 10% este masura demna de lauda! Ruinelor de liberali, o ruina de impostor a sistemului tot in lux traieste cu 3600 de lei sau cu 4000 de lei fata de majoritatea cetatenilor care traiesc pe salariul minim de 2230 de lei si pensii pana in 2000 de lei!!!

  • Da, am vazut si eu propunerea asta de doar 10%, si sunt revoltata, pai javrele de parlamentari exact aici se incadreaza cu obraznicele de pensii speciale, intre 2000-4000. Puteau macar 30% sa puna, idiotii, insa merg pe ideea ca daca puneau mai mult, nu trecea de parlament, dar sunt prosti.

 6. o singură șansă există – e aceeași din 1990 încoace – un singur partid de dreapta.
  noi ne dăm deștepți, filosofi , mesia, indispensabili, suntem și narcisiști. și nu putem accepta
  o pălărie mare cât să-i cuprindă pe toți.
  nu !!!
  trebuie să fiu EU buricul pământului.
  electoratul e mai încet în ale democrației și ușor de păcălit de școala rusă de propagandă , de
  aia trebuie să vadă numai alternativa galbenă șau roșie !!.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here