Prima rundă de negocieri oficiale între PNL și PSD, pentru alcătuirea noului Guvern, a adus consens pe ideea creșterii numărului de ministere, ca să îndestuleze pe toată lumea, și ciocniri pe tema premierului, pe care ambele partide îl revendică.
Discuțiile au început de dimineață, în secret, iar cele două formațiuni, la care s-au alăturat delegații UDMR, au intrat în coliziune pe teme suplimentare reprezentând programul de guvernare, scrie HotNews.ro.
În privința postului de premier, Florin Cîțu continuă să insiste pe ideea ca el să fie șeful noului Guvern. PSD nici nu vrea să audă de așa ceva. Negocierile s-au blocat aici, susțin sursele HotNews.ro: „În continuare PSD nu acceptă ca Florin Cîțu să fie premier, iar discuțiile s-au blocat în acest sens. O soluție discutată în interior a fost premier prin rotație de la fiecare partid în parte PNL, PSD și UDMR, dar nu s-a ajuns la nicio concluzie. Vom cere informal o soluție de la președinte și cel mai probabil vineri vom avea și un răspuns în acest caz ca să putem începe negocierile pe portofolii“.
Kelemen Hunor, președintele UDMR, a confirmat dificultățile, menționând că s-a luat în calcul inclusiv varianta unui premier independent.
Numărul de ministere din noul Guvern nu va mai fi de 18, ca-n cel al coaliției PNL-USR-UDMR. Cel mai probabil, acesta va crește la 21. Această schimbare s-a produs după ce PSD a emis pretenția să dețină jumătate din portofolii, în conformitate cu ponderea sa în sânul noii coaliții. Ca să rămână suficiente locuri pentru a îndestula pe toată lumea, s-a decis mărirea numărului de posturi. Așa s-a ajuns la Guvern de 21 de ministere, în loc de 18.
Banii din PNRR, miza cea mare a PSD. Social-democrații vor renegocierea cu Comisia Europeană, astfel încât cei 29,2 miliarde de euro să fie „descentralizați“, adică dați pe mâna baronilor locali
Un motiv de dispută a devenit și programul de guvernare. PSD vrea o serie de măsuri populiste, cum ar fi impozitul progresiv (impozitarea suplimentară a persoanelor cu venituri mai mari) și suprataxarea produselor așa-zis de lux, renegocierea PNRR cu Comisia Europeană astfel încât să le iasă și baronilor ceva mai mult, revenirea la legea pensiilor făcută în 2018 și renunțarea la ideea de a privatiza trezoreria statului.
Marea miză rămâne însă PNRR – cu cei 29,2 miliarde de euro veniți de la Bruxelles. După ce a țipat un an că România n-are nevoie de acești bani, PSD e acum disperat să faciliteze accesul mafiei de partid la fondurile europene. În acest scop, social-democrații presează pentru a se renunța la gestionarea centralizată a PNRR (care, conform înțelegerii cu Comisia Europeană, se face de la nivelul Ministerului Proiectelor Europene) și să se realizeze o „descentralizare“. Cu alte cuvinte, banii să le fie dați baronilor locali, care vor ști ei cum să-i cheltuiască.
O conducere de c…, presedintie, guvern si parlament, toate miros urat, a hoit!!! Iar lumea sufera sub ochii conducatirilor …hamesiti dupa banii care ar trebui sa ajute omul de rand, nu mafia partidelor!!!!!! Iar pampalaii stau si se uita cum ii omoara infractorii care conduc tara acum, ca altfel nu poti sa-i numesti!!!!
Numai pe ziare.com e un asemenea limbaj „adecvat”. Ce e drept, impricinatii si-o merita.
A, pai este simplu: sa numeasca Iohannis 3 premieri, cate unul de la fiecare partid. Fiecare sa conduca un guvern propriu format din 40 de ministere si sa aiba si cate 6 vicepremieri. Plus un numar nelimitat de secretari de stat. Tara nu trebuie guvernata, importanti sunt premierii si guvernele lor. Tara se descurca singura, important este ca fiecare membru de partid din cele 3 partide aflate la guvernare sa poata prinde un post pe viata bine platit la stat. Importanti sunt trandafirii si cum in sigla PSD astia sunt chiar trei, avem o solutie: trei premieri!
Gașca de banditi bolșevici PCR-PSD-PNL produce noi locuri de „muncă” la furat din buget 😂😂😂
Dar de Black Fruday – inca doua minsitere
De la ele doua haite de mafioti plus ungurimea care si-au dat mana sa jefuiasca tara