În lipsă de soluții și pentru că Nicolae Ciucă ar avea șansele pe care le-a avut Dăncilă în 2019, unii lideri PNL se gândesc să pregătească pentru algerile prezidențiale de la anul propulsarea unui primar, afirmă politologul Cristian Preda într-un interviu pentru Aktual24.ro. PNL n-a evoluat ca gândire strategică în ultimii 20 de ani, așa că e de așteptat să recurgă la aceeași schemă din 2004 cu Băsescu și din 2014 cu Iohannis, varianta cealaltă fiind să meargă împreună cu PSD la alegerile prezidențiale, spune profesorul universitar.
Liderii foarte slabi pe care-i propune PSD sunt rezultatul contraselecției din partid, explică decanul Facultății de Științe Politice de la Universitatea București. Baronii locali domină conducerea de la București și-și impun oamenii. Ultimii 4 premieri furnizați de PSD – Grindeanu, Tudose, Dăncilă și Ciolacu – sunt oameni total nepregătiți, niște personaje provinciale ajunse la vârf prin combinații făcute de lideri cu influență din teritoriu.
În cazul PNL, problema e alta, arată Cristian Preda. Actualul președinte (Nicolae Ciucă), la fel ca și precedentul (Florin Cîțu), sunt oameni scoși din joben de Klaus Iohannis și băgați pe gâtul partidului. Cîțu era un economist experimentat, dar incapabil să facă negociere politică, în timp ce Ciucă e doar un general cu doctorat plagiat, incapabil să înțeleagă democrația, liberalismul, economia de piață și nici să spună ceva fără să lase impresia că a învățat pe dinafară discursul.
În lupta pentru Cotroceni mai există și Mircea Geoană, care ar plănui să copieze proiectul lui Macron în Franța și să atragă din rândurile PSD și PNL susținători pentru a-l propulsa spre președinție, mai adaugă Cristian Preda.
Mai jos, câteva dintre afirmațiile fostului europarlamentar, secretar de stat la Externe și consilier al președinților Constantinescu și Băsescu, astăzi decan al Facultății de Științe Politice de la Universitatea București.
„Geoană a sperat, din câte se aude, să lanseze un proiect à la Macron, adică să rupă din partidele guvernamentale membri frecventabili, care să-l sprijine într-o nouă campanie pentru Cotroceni”
* „Marcel Ciolacu pozează în om simplu, dar gesturile sale nu sunt credibile, fiindcă par artificiale. În contactele externe e stângaci, iar faptul că totul e poză fără sunet nu-l ajută deloc. Nu-i în largul său. În sondaje este deja luat în seamă și plasat după Geoană. Care a sperat, din câte se aude, să lanseze un proiect à la Macron, adică să rupă din partidele guvernamentale membri frecventabili, care să-l sprijine într-o nouă campanie pentru Cotroceni.”
* „Contraselecția din partide are explicații. Una dintre ele e «baronizarea», adică dominația fiefurilor locale asupra nivelului central al organizațiilor și, finalmente, impunerea la vârf a unui lider de nivel județean. Asta pare să fie explicația valabilă pentru PSD: și Grindeanu, și Tudose, și Dăncilă, și Ciolacu, adică ultimii patru premieri ai PSD, sunt oameni cu cariere la nivel local, transferați în Palatul Victoria total nepregătiți.”
* „La PNL e vorba despre altceva, și anume despre parașutarea unui om de încredere al președintelui în fruntea Guvernului, apoi a partidului. Iohannis a încercat scenariul acesta mai întâi cu Florin Cîțu, un economist experimentat, ce câștigase experiență în lumea privată și care criticase politicile fiscale ale PSD, dar nepregătit pentru o guvernare de coaliție. După eșecul acestuia, șeful statului s-a oprit la un general care susține că și-a scris doctoratul – de altminteri, plagiat – în timp ce se afla în misiune în Afganistan și care, cât a fost premier, s-a străduit să convingă că nu recită, ci gândește cu mintea sa, fără a convinge prea multă lume.”
* „AUR va păstra poziția a doua în sondaje dacă PNL și PSD rămân împreună la guvern și, dacă prezidențialele se țin simultan cu legislativele, își poate împinge candidatul pentru Cotroceni în finală. E un scenariu care avantajează clar PSD.”
* „PNL are o problemă politică veche: nu e capabil să câștige președinția cu un PNL-ist. Și Câmpeanu, și Stolojan, și Tăriceanu, și Antonescu au eșuat. Ca să-i iasă socotelile, a susținut candidații altora – Constantinescu în 1996 ori Băsescu în 2004 – sau i-a împrumutat – cazul Iohannis, transferat de la Forumul Democrat al Germanilor. Nici acum n-au găsit pe cineva care să vrea să candideze și care să fie și capabil să câștige. Ciucă are în 2024 fix șansele pe care le avea Dăncilă în 2019. Acesta e motivul pentru care unii PNL-iști sunt tentați să meargă alături de PSD, ei oferind viitorul președinte, iar PSD – un premier. În schimb, cei care încurajează competiția cu PSD au în minte un candidat pentru Cotroceni căruia nu îndrăznesc să-i spună numele. Nu știu nici eu numele lui, dar bănuiesc că e avut în vedere un primar, căci așa le-a ieșit calculul celor din PDL/PNL: mai întâi cu fostul primar Băsescu, apoi cu fostul primar Iohannis. Nu am impresia ca în ultimii 10 ani gândirea lor strategică să fi evoluat prea mult.”
Am auzit ca Bolojan si Boc nu prea se inteleg, unul este PNL-ist (Bolojan) celalalt este PDL-ist (Boc).
Speram ca in turul 2 nu va intra nici un PSD-ist, nici macar sutinut de PSD.
ca Bolojan sa iasa din PNL, cat mai repede.
Oare ne mai păcăliți odată cu „io nopot chivanoc Peee Seee Deee”, tovarăși ? 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Candidatul PNL in primul mandat s-a luptat cu PSD, in al doilea mandat s-a bagat in pat cu el. Dupa voturile a 6.5 milioane de romani care si-au pus sperante in el a fost trasa apa. Niciun presedinte nu si-a inselat electoratul mai tare ca Klaus Iohannis. Acesta si-a dat masca jos si s-a dezvaluit in toata splendoarea sa Premierul de la Grivco, cel care in 2009 trebuia sa preia destinele USL 1.0, adica a fesenistilor dispusi sa-si imparta prada frateste. Modelul primar, neamt, nu mai tine. PNL am mari dubii ca mai prinde 10%, cu cati votanti de-ai sai am discutat toti vorbeau de un vot anti-PNL, fie cu Forta Dreptei, fie cu USR.