Nu mai puțin de 103 persoane sunt înscrise, în total, în cursa electorală pentru cele 7 primării ale Bucureștiului: Primăria Generală și 6 primării de sector. Dintre cei 103 candidați, o mână de oameni au șanse reale. Restul fac figurație. Unii au intrat în campanie ca să încerce să aducă mai multă vizibilitate pentru partidele lor minuscule, alții ca să-și vadă numele la televizor, dar mulți alții au făcut-o ca “iepuri” ai actualilor primari PSD.
Scopul este de a provoca derută, absenteism și fărâmițarea votului pentru adversarii reali – candidații susținuți de PNL și USR-PLUS.
La Primăria București candidează 18 persoane,
La Primăria Sectorului 1 candidează 20,
La Primăria Sectorului 2 candidează 16,
La Primăria Sectorului 3 candidează 13,
La Primăria Sectorului 4 candidează 9,
La Primăria Sectorului 5 candidează 11,
La Primăria Sectorului 6 candidează 16.
La Primăria București, din 18 candidați, doar doi au șanse. Alți doi încearcă să “rupă” voturi de la electoratul de dreapta
Pentru Primăria București, din cei 18 candidați, au șanse doar actualul primar, prezentatoarea TV Gabriela Firea (PSD), și matematicianul Nicușor Dan (PNL – USR-PLUS). Niciunul dintre ceilalți 16 nu are nici măcar șanse teoretice.
Totuși, candidatura a alți doi oameni – Traian Băsescu (PMP) și Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) – este de înțeles, cei doi știu că nu au cum să câștige, dar speră să-și tracteze măcar puțin partidele aflate acum sub pragul parlamentar. PMP și ALDE au nevoie de cât mai multă vizibilitate pentru a ajunge, pe 6 decembrie, măcar la 5% din voturile românilor.
Cu intenție sau nu, cei doi încearcă să “rupă” voturi de la electoratul de dreapta, care-l susține pe Nicușor Dan, ajutând-o astfel pe Gabriela Firea.
Restul de 14 persoane, luate la un loc, nu intră nici măcar în marja de eroare.
La Sectorul 1 sunt 20 de candidați: 19 o atacă pe reprezentanta USR-PLUS și a PNL, Clotilde Armand
La Primăria Sectorului 1 sunt cei mai mulți candidați: 20. Contează doar doi: actualul primar PSD, Daniel Tudorache (fostul locotenent al lui Andrei Chiliman), și europarlamentara Clotilde Armand (din partea USR-PLUS și a PNL).
Cârdul figuranților este impresionant și, la prima vedere, inexplicabil. De ce ar candida medicul Adina Alberts, deputatul Andrei Gerea, jurnalistul Dan Bucura, “vedeta” Adriana Bahmuțeanu și nenumărați alții (lista e uriașă)?
Un răspuns l-a dat Clotilde Armand chiar zilele trecute, observând că toți aceștia, scoși din joben de Tudorache, deși pretind că sunt candidați la Primăria Sectorului 1 și rivali, de fapt s-au unit ca să o atace pe ea.
„Peste 20 de candidați la funcția de primar al Sectorului 1 și toți lansează atacuri abjecte către mine, echipa mea și Alianța USR PLUS în general. Evident, au găsit că o franțuzoaică care a ales să fie româncă este «dușmanul poporului». Niciun contracandidat cu un program, o viziune solidă pentru acest sector sau o dezbatere pe proiecte. Niciunul n-a luptat 4 ani de zile cot la cot cu PSD-ul lui Dragnea, Firea, Tudorache sau alți analfabeți funcțional din PSD. Dimpotrivă. Majoritatea au făcut blat în cinstea tunului din bani publici. Ce vor? Să ne închidă gura și să fure încă patru ani liniștiți. Da, patru ani risipiți din viața noastră. Pentru acest ideal și-au turat motoarele manipulării la maxim. Toate aceste lucruri apar după ce m-au dat în judecată și vor să îmi interzică să mai vorbesc despre furăciunile lor, despre combinațiile lor transpartinice“, a descris situația Clotilde Armand.
Luptă în 3 la Sectorul 2. În rest, o menajerie bizară, fără cap și fără coadă
La Sectorul 2 este, de asemenea, inflație de candidați – 16 – , dar contează doar 3: viceprimarul Dan Cristian Popescu, din partea PSD, fostul primar Neculai Onțanu, din partea Alianței Electorale ADER-PPU social democrat, și Radu Nicolae Mihaiu (Alianța USR-PLUS și PNL).
Balastul este și aici, așa cum se poate observa, uriaș. Au apărut pe buletinele de vot, ca să deruteze electorii mai puțin documentați, o grămadă de personaje: ofițeri în rezervă, șoferi, jurnaliști, juriști, administratori, antrenori și chiar un medic stomatolog.
La Sectorul 3, unde PSD n-are nicio șansă, sunt “doar” 13 candidați, din care 4 vor lua un număr rezonabil de voturi
La Sectorul 3, contorul s-a oprit la 13 candidați mai ales pentru că PSD nu e atât de puternic, iar șansele de victorie ale acestui partid sunt nule. În consecință, social-democrații nu s-au ostenit să umple lista pentru Primărie cu “pitici de grădină”, ca în alte sectoare. Favoriți sunt Robert Negoiță, actualul primar dezertat de la PSD și care candidează din partea Alianței Pro București 2020, și Adrian Moraru, directorul Institutului pentru Politici Publice susținut de PNL și de USR-PLUS.
Alți doi candidați e posibil să ia un număr rezonabil de voturi: Aurelian Bădulescu, viceprimarul Bucureștiului care candidează din partea PSD, și lectorul universitar Mihail Neamțu, din partea PMP.
La Sectorul 4, unde Daniel Băluță, PSD și Clanul Sportivilor sunt siguri de victorie, n-a fost nevoie de circ – sunt cei mai puțini candidați
Restul de 9 candidați nu vor lua, la un loc, decât o mână de voturi.
La Sectorul 4 s-au înscris cei mai puțini candidați – 9. Actualul primar, Daniel Băluță (PSD), puternic susținut de clanurile interlope pe care le-a adus în administrație și poliția locală, este sigur că va câștiga, așa că n-a avut nevoie de circ. Contracandidații au șanse foarte mici: Elena Simona Spătaru (susținută de PNL și USR-PLUS) și Dan Ștefănel Marin (PMP). Ceilalți 6 înscriși sunt niște “fantome”.
Pentru a se asigura că totul este sub control, sistemul a filat-o pe Simona Spătaru zile în șir, filmând-o și fotografiind-o în mai multe ipostaze. Prin intermediul site-urilor lui Radu Budeanu (proaspăt condamnat pentru corupție), s-au publicat imagini care urmăreau să crediteze ideea că Simona Spătaru s-a urcat băută la volan și a trecut pe culoarea roșie la semafor.
Atât s-a putut scoate despre contracandidata lui Daniel Băluță, primarul susținut de PSD și de Clanul Sportivilor.
În Sectorul 5, actualul primar e favorit clar cu contracandidatul de la PNL și USR-PLUS, dar și cu “dinozaurii” Marian Vanghelie și Piedone
La Sectorul 5 sunt 11 candidați. Favorit este actualul primar Daniel Florea, de la PSD, dar acesta va trebui să-l învingă pe reprezentanul PNL și al USR-PLUS, avocatul Cristian Tudor Băcanu. Alte nume cunoscute, dar fără nicio șansă, sunt Marian Vanghelie (fostul primar al Sectorului 5, candidat din partea Partidului Social Democrat Independent) și Cristian Piedone Popescu (fostul primar al Sectorului 4, condamnat în dosarul Colectiv, acum reprezentant al Partidului Puterii Umaniste, a mogulului securist Dan Voiculescu).
La Sectorul 6, unde Gabriel Mutu de la PSD tremură în fața lui Ciprian Ciucu (PNL – USR-PLUS), reapare cârdul de “iepuri”
La Sectorul 6, unde actualul primar Gabriel Mutu (PSD) tremură în fața contracandidatului Ciprian Ciucu (susținut de PNL și USR-PLUS), reapare inflația de “iepuri” – 18 persoane sunt înscrise, în total, în cursă.
În afara celor doi enumerați mai sus, nimeni n-are șanse, dar asta nu i-a împiedicat pe ceilalți 16 să-și facă de lucru.