Sorin Ioniță, fondatorul think tank-ului Expert Forum, a alcătuit cu ocazia alegerilor locale din Republica Moldova un fel de „ghid” al politicii din această țară în care încearcă să „traducă”, pe înțelesul tuturor românilor, cam ce reprezintă fiecare partid de dincolo de Prut. Scurtele descrieri sunt pe alocuri amuzante, dar deosebit de sugestive. E ușor de remarcat că există cel puțin 4 partide controlate de Kremlin, care a creat o paletă de variante pentru a capta toate tipurile de electorat. Partidul de guvernare PAS, al Maiei Sandu, este un fel de USR moldovean care a avut succes și datorită faptului că are un lider autentic, remarcă Sorin Ioniță.
Rușii controlează PSRM-ul (un PDSR-Iliescu de la începutul anilor 90, spune Sorin Ioniță), care este o variantă soft, dar și Renaștere al oligarhului fugar Ilan Șor, o variantă hard.
Acestora două li se adaugă Man Ceban, partid creat pentru a-l promova pe primarul controlat de FSB al Chișinăului, Ion Ceban. Acesta se finanțează cu bani de la ruși, din fonduri deturnate din primăria Chișinăului și – atenție! – cu ce primește de la Consiliul Județean Buzău, care e controlat din umbră de premierul român Marcel Ciolacu! Sorin Ioniță îl prezintă pe Ceban drept varianta smart (isteață) a Moscovei și o variantă de viitor pentru Rusia în Republica Moldova.
Spectrul politic e completat de partidul unui alt pion rus, Renato Usatîi, primarul orașului Bălți. Sora lui Usatîi e măritată cu tovarășul lui Iohannis, Michael Horst Schmidt – cel pentru care guvernul PSD-PNL a organizat licitația cu dedicație de achiționare a BMW-urilor pentru Poliție.
Mai există acolo și un partid de tipul PSD-Ciolacu (până și sigla e similară), dar care în Moldova are doar 1% în sondaje, dar și un fel de UNPR al lui Gabriel Oprea, plin de oameni de-ai oligarhului fugar Plahotniuc.
În continuare, ghidul întocmit de Sorin Ioniță pe Expertforum.ro pentru ca românii să înțeleagă mai bine cum arată scena politică din Republica Moldova. Textul a fost publicat înainte de alegerile care la Chișinău au fost câștigate de omul Moscovei, Ion Ceban. Acesta s-a deghizat, de vreun an, într-un așa-zis pro-european, s-a întâlnit cu Ciolacu și Dâncu și a primit susținerea PSD și a guvernului român.
„Ghidul politicii din Moldova, în ordinea scorurilor din sondaje”
PAS (Partidul Actiune și Solidaritate)
USR de Moldova, cu bune şi rele. Europeni, sorosişti etc. Diferenţele faţă de Bucureşti sunt că au un lider mult mai bine profilat şi sunt afiliați la PPE, nu Renew. Asta crează bătăi de cap PNL din România, care trebuie să-i susţină la Bruxelles deşi liberalii detestă pe Maia Sandu şi genul ei de politică non-tranzacţională, complet diferită de cultura instituţională a PNL.
PARTIDUL SOCIALISTILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA (ПАРТИЯ СОЦИАЛИСТов РЕСПУБЛИКИ МОЛДОВА)
PDSR-Iliescu la începutul anilor ’90, când trimitea bezele la Moscova şi căuta sprijin acolo. Partidul sovieto-nostalgicilor şi rusofonilor terifiați de europenizare, e condus de fostul preşedinte Igor Dodon, finanţat de Moscova dar picat din graţiile secţiei 5 a FSB (care răspunde de Moldova) după pierderea alegerilor; ruşilor nu le plac loserii. Agenda Kremlinului, varianta SOFT.
RENAŞTERE (ВОЗРОЖДЕНИЕ) – ȘOR
(N-avem). Partidul oligarhului fugar Ilan Şor, fost primar de Orhei, care stă acum într-o vilă pe plaja din Cezareea (nordul Israelului), ia bani de la FSB, cumpără voturi cu cash şi finanţează dezinformare şi mişcări de destabilizare a statului pe fondul războiului din Ucraina. Agenda Kremlinului, varianta HARD.
PCRM
PSM-Ilie Verdeţ de la începutul anilor ’90, adică grupul bolşevicilor asumaţi. Condus de „bătrânul edec comunist” Voronin, are unii membri oneşti în conducere şi sinceri în convingerile lor ideologice prăfuite. Nu reprezintă o miză, sunt prea dinozauri chiar şi pentru Putin.
PLATFORMA DA (PPDA)
Partid de centru-dreapta care a fost ba aliat cu PAS, ba rival al acestuia. Pro-european, dar prost gestionat la nivel de lideri şi cadre, a pierdut viteză după o serie de gafe şi eşecurile repetate la alegerile pentru primăria Chişinău. Au o conducere nouă iar PNL i-ar fi preferat ca parteneri politici, pe agenda profund bucureşteană „orice, numai nu Maia Sandu”.
PSDE
PSD Ciolacu, dar cu 1% în sondaje. E succesorul Partidului Democrat condus de oligarhul fugar Vlad Plahotniuc, partenerul preferat în Moldova al PSD şi SIE. După fuga din țară a lui Plahotniuc partidul şi-a schimbat numele şi e condus de facto de Monica Babuc, o traseistă pe care PSD a pus-o la conducerea Institutului Cultural Român din Chişinău. Agenda românească „hai să ne prefacem europeni ca să furăm împreună”.
PN RENATO USATÎI
(N-avem). Partid pe persoană fizică al fostului primar de Bălţi, cel mai interesant maverick politic al Moldovei, cu excelente conexiuni în companiile de stat din Rusia. Ani de zile a condus oraşul Bălţi de la Moscova pe skype, fiind urmărit de justiţie în Moldova; acum stă în Moldova şi e urmărit de justiţie în Rusia. Sora lui e măritată cu prietenul de familie&golf al lui Johannis, afaceristul sibian furnizor de BMW la MAI. Material de Netflix.
PDCM
Partid de cadre dubioase condus de fostul premier lon Chicu, gen UNPR în era Oprea, ori Pro-România-Ponta. Ca şi PSDE e tot un moştenitor al PD-ului din epoca Plahotniuc, cu rol de a sabota reformele pro-UE şi a apăra clienţii politici corupţi rămaşi în sistem, în administraţie şi justiţie.
MAN CEBAN
Farfurie de unică folosință pentru a susţine candidatura primarului de Chişinău la un nou mandat. Iv Ceban a plecat din PSRM când Dodon a pierdut alegerile şi e una din alternativele de viitor ale Kremlinul în Moldova. Campania lui e finanţată de ruşi; prin resurse deturnate din primăria Chişinău; şi de Consiliul Judeţean Buzău (plus alte primării din România) din prostie şi ignoranță. Pe 24 feb 2022 (începutul invaziei) se afla în secret la Moscova; refuză să spună cu cine s-a întâlnit. Agenda Kremlinului, varianta SMART.”
Foarte bine informat… așa e corect.
Bravo copii 👍🏻
🇪🇺
USR din Romania este afiliat la ALDE.Ciolos cu REPER e afiliat la Renew.Alde este o alianta a liberal-socialistilor.