Parchetul European, condus de Kovesi, are deja 300 de dosare în două săptămâni. „Sper ca până la finalul anului să avem prima punere sub acuzare“

1
421
Laura Codruța Kovesi

Parchetul European are contabilizat deja 300 de dosare în primele două săptămâni de funcționare, anunță procuroarea-șefă Laura Codruța Kovesi. Aceasta a declarat, într-un interviu pentru Risk & Compliance Journal, preluat de The Wall Street Journal, că trage nădejde ca, până la finalul anului 2021, să se finalizeze primul caz prin trimiterea în judecată a făptuitorilor.

EPPO (Parchetul European) întâmpină serioase probleme din partea a numeroase țări membre UE care nu sunt deloc încântate să vadă investigate de un parchet independent fraudele cu fonduri europene. Unele țări (precum Malta și Slovenia) au tergiversat nominalizarea unor procurori. Altele au trimis mai puțini procurori decât ar fi trebuit. Unele (cazul Ungariei, de exemplu) a u refuzat să recunoască autoritatea EPPO și să ia parte la proiect. Spaimele sunt, așadar, mari printre politicieni și afaceriști.

Intrarea în funcțiune a PNRR e de așteptat să aducă o creștere masivă a tentativelor de fraude cu bani UE

Există și motive, pentru că Laura Kovesi are deja un renume și este temută de politicienii din Europa după activitatea sa în România. Ea a anunțat: “Am înregistrat deja peste 300 de cazuri. Unele sunt în fază incipientă, unele nu se află chiar la început. Este foarte dificil după două săptămâni de funcţionare să estimez, dar sper că până la finalul anului vom avea prima punere sub acuzare“.

Kovesi – care spune că și-ar dori să mai angajeze încă 50 de procurori – a dat drumul la treabă și dezvăluie că, de la 1 iunie, s-au strâns deja 300 de dosare în cercetare. Ea a declarat că se așteaptă ca, odată cu intrarea în derulare a PNRR (programul prin care UE alocă fonduri țărilor membre ca să-și redreseze economiile după criză), să crească și pericolul fraudelor: “Pentru că în următoarea lună va fi alocat un pachet uriaş de fonduri pentru recuperare, ne aşteptăm ca numărul cazurilor să crească, pentru că mai mulţi bani, mai puţine reguli şi transparenţă înseamnă un risc mai mare de infracţiune. Ne aşteptăm să avem mai multe cazuri, mai ales privitor la sistemul sanitar, achiziţiile publice, infrastructură şi agricultură. Avantajul EPPO este că putem investiga mai bine, în special infracţiunile transfrontaliere“.

Orice sesizare e binevenită, pe site-ul EPPO se pot depune plângeri în 22 de limbi

Românca a afirmat totala disponibilitate a EPPO de a asculta orice persoană sau instituție care are informații despre fraude: “Pe site-ul nostru există posibilitatea de a trimite plângeri în 22 de limbi ale statelor membre participante. În viziunea mea, nu există vreo ţară curată. În acele state membre unde numărul de cazuri nu a fost atât de mare nu înseamnă că sunt curate. Poate nu au detectat infracţiunile, poate nu au tratat fenomenul cu prioritate. Având EPPO acum, asta se va schimba“.

Kovesi a indicat chiar țara deținătoare a președinției Consiliului UE, Slovenia, drept unul dintre actorii care obstrucționează Parchetul European, guvernul de la Ljubljana refuzând să nominalizeze procurorii promiși inițial: “Dacă decizi să iei parte, trebuie să faci lucrurile să funcţioneze, nu să le complici. Acum, trebuie să fim creativi şi să găsim soluţii pentru cum să anchetăm cazuri din Slovenia. Este evident că nu putem ancheta toate cazurile din Slovenia. Avem un procuror european pentru Slovenia, dar nu se poate ocupa de toate investigaţiile care vor fi în Slovenia. Asta înseamnă că vom avea anumite cazuri care vor fi puse în raft, iar EPPO nu a fost înfiinţat pentru a pune cazuri în raft“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Șoșoacă: „Veți fi pseudo-oameni, o altă specie! Vaccinul îl înlocuiește pe Dumnezeu, modifică structura ADN-ului! Provoacă avorturi, sterilitate. Experimentul va dura până în decembrie 2023”

* O toxină AUR: Ovidiu Hurduzeu. Își făcea vacațele la Moscova, acum face propagandă pro-Rusia, anti-Occident, anti-vaccinare

Mesaj AUR: „Îmi place Putin și nu-mi place UE. Uniunea Europeană este noua Uniune Sovietică, nu Rusia creștină”

Radu Moraru: „Aș vrea să-i agăț în cârlig pe preoții trădători care-i îndeamnă pe oameni să se vaccineze” / „S-ar putea să nu mă mai vedeți niciodată, în nicio emisiune!”

* Dan Puric, trompeta Rusiei: „Este un atac decisiv asupra poporului român! Suntem în război viruso-ideologic. România este o țară condusă de pirați!”

* O uriașă escrocherie: „uniunea ziariștilor” cu pensii speciale. Gen. Pavel Abraham, col. Dogaru, baronul Morega, pușcăriașul Roșca Stănescu, caraghiosul Brătianu-„Cartof” iau 50% în plus la pensie. Schema a fost pusă la cale de Doru Dinu Glăvan de la Radioul public

* Mineriada din 13-15 iunie 1990. Cum a clonat regimul FSN un post de radio. Ziaristul care avea în birou un poster uriaș cu Ion Iliescu

* Alegeri la Deveselu: principalii doi candidați au votat un mort, care a și ieșit primar! Se înfruntă fiul defunctului cu vărul defunctului

Continuă batjocura: procurorul Giorgiana Hosu, fostă șefă a DIICOT, se pensionează la 48 de ani!

* Euro 2020, concluzii după două etape. Germania redevine „über alles”, Portugalia își dă două autogoluri în 4 minute, Ronaldo e din nou golgheter. Franța suferă la Budapesta, Spania în pericol!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here