miercuri, februarie 28, 2024
AcasăNewsPână și deputatul care a pârât USR la UE, SUA și Israel,...

Până și deputatul care a pârât USR la UE, SUA și Israel, consilier al lui Cîțu, spune că nu e bună alianța cu PSD

-

Alexandru Muraru (39 de ani), deputat PNL din „echipa câștigătoare” a lui Florin Cîțu, se opune ferm unei alianțe de guvernare cu PSD. Acesta este președintele organizației județene PNL Iași și fratele geamăn al fostului consilier prezidențial Andrei Muraru, actualul ambasador al României la Washington.

Într-un comentariu publicat pe platforma de opinii a site-ului televiziunii Digi 24, la rubrica „Agora Digi 24”, dublat de un clip video pe pagina sa de Facebook, Alexandru Muraru militează pentru refacerea coaliției de guvernare PNL-USR-UDMR și păstrarea PSD în opoziție.

Pe 5 septembrie, la începutul crizei politice,  Alexandru Muraru, care deține și funcția de consilier al premierului Florin Cîțu pentru combaterea antisemitismului și xenofobiei, anunța într-un comunicat că a făcut o gogomănie politică: a informat Comisia Europeană, precum și guvernele din SUA, Israel, Germania și „alte state membre UE”, despre planul USR ”de a crea o nouă majoritate parlamentară” cu AUR – „partid extremist, antisemit”. Evident, a fost un demers provocator și mincinos, în tonul nebunesc al acelor zile, când liberalii din echipa câștigătoare țineau să-și arate atașamentul față de premierul Cîțu, aflat în campanie pentru șefia partidului. USR n-a dat niciodată semne că ar încerca să se alieze cu AUR într-o „nouă majoritate parlamentară” (care nici măcar n-ar fi putut fi o majoritate).

Acum, Alexandru Muraru și-a dat seama că PNL a ajuns într-o fundătură și caută soluții raționale de a ieși din ea.

- Advertisement -

Argumentele lui Alexandru Muraru (PNL)

„De ce prima opțiune a PNL trebuie să fie USR, construită pe un protocol al respectului, răspunderii și responsabilității”

„Nu mai explic pe larg de ce varianta cu PSD nu este bună. Orice colaborare cu Partidul Social Democrat este dezavantajoasă din punct de vedere politic, guvernamental, ideologic și ca proiecție politică pentru 2024. Nu există garanții de schimbare și reformă pentru metehnele PSD, în teritoriu, în privința cooperării cu ei, lucrurile arată foarte rău și nu vor putea fi nici reglementate, nici gestionate. Suntem pur și simplu incompatibili. Istoria ne-a demonstrat asta.

Astăzi, suntem într-un moment în care trebuie să cântărim bine direcția în care mergem, este aproape un drum fără întoarcere. Negocierile cu partidele democratice sunt un lucru firesc, dar ele trebuie să aibă loc într-un mediu în care condiționările absurde nu încap.

Din nefericire, nici experiența cu USR la guvernare nu a fost una ușoară. Drept urmare, situația în care suntem astăzi. În nicio clipă, partenerii noștri nu au părut dispuși, în totalitate, să adere cu credință la pactul de Dreapta. Mărturie stau nu doar șicanele guvernamentale, ci și nenumăratele tensiuni în teritoriu. Dar situația cu care România se confruntă în acest moment ne obligă să traversăm cât mai repede criza guvernamentală dar, totodată, să facem alegerea care să fie cea corectă pentru români, pe lungă durată. Să nu subestimăm nici electoratul de dreapta și votul pe care partidele de Dreapta le-au primit pentru a guverna împreună, față de un pericol politic ce a domnit 30 de ani.

- Advertisement -

Negocierile cu USR trebuie să includă un nou protocol mult mai clar, mai ferm și mai coerent pentru că neînțelegerile care au dus la spargerea alianței să își găsească o rezolvare instituțională, nu politică. Acesta trebuie sa prevadă, așa cum se întâmplă în Germania, sancțiuni ferme pentru blocarea proiectelor guvernamentale sau declaraţii împotriva primului ministru și subminarea autorității acestuia. Consider că acest protocol trebuie să respecte și să recunoască pe deplin rolul de mediator al șefului statului și să respingă angajarea în demersuri cum ar fi suspendarea președintelui Klaus Iohannis, omul politic cu cea mai mare legitimitate electorală astăzi. Acesta trebuie să fie un protocol al stabilității guvernamentale, un pilon al fundației pentru un parteneriat onest între principalele forțe de Dreapta.

Programul «Anghel Saligny», răzmerița vechii alianțe, trebuie înțeles pe deplin de către colegii de la USR. Vorbim de un partid care are primari și care poate apleca urechea la ceea ce spun aceștia și nevoile pentru comunitățile pe care le conduc, pentru că realitatea se vede cel mai bine din teren. Nu poți să neglijezi sau să pedepsești mediul rural și să spui că orice instrument de finanțare a proiectelor locale este furt.

În politică, trebuie să luăm în considerare mereu ce e bine pentru țară şi nu să plătim polițe. Nu este vorba despre idei și ambiții politice, este vorba despre convingeri, despre opțiuni, despre mentalități. Și peste toate acestea despre un proiect politic care nu există pe agenda electoratului PNL – coaliție de guvernare cu PSD. De aceea, consider că trebuie să continuăm cu USR, pentru că prima opțiune a noastră, a Partidului Național Liberal, trebuie să fie refacerea coaliției de centru-dreapta.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Pe Cîțu încep să-l lase și aliații. Primarul Ciucu, șeful PNL București: „Nu susțin alianța cu PSD și nu doresc refacerea USL, ca să fie foarte clar!“

* Apel emoționant al lui Cristian Băcanu, deputat PNL și apropiat al lui Cîțu: „Am inhalat gaze pe 10 august, am luptat să închid firmele bugetofage ale lui Firea. Cum să stau în rând cu Firea?”

* Ciolacu explică la ce e bună alianța PSD-PNL: ca să lupte cu „cei care vor să stăpânească această țară”! / „Atât eu, cât și colegul meu Florin Cîțu vom fi sub asediu” / De la „Superman, ai căzut în cap!” până la „vă asigur de buna-credință a domnului Cîțu” a trecut doar o lună

* Noul plan al PNL: să guverneze alături de PSD până în 2028! Până de curând, liberalii promiteau că vor ține PSD departe de guvernare tot până în 2028

* PNL se surpă sub Iohannis și Cîțu: alți 10 parlamentari liberali vor demisiona dacă partidul face guvern cu PSD. Au plecat deja 17

* Un epidemiolog român din SUA îi „arde” pe Rafila și Streinu-Cercel: „Prin vocile lor, campania de vaccinare a luat un cap în gură”

- Advertisement -

5 COMENTARII

  1. Presedintele nostru si clica din PNL/cutzu sunt niste farisei, pai sa indraznesti sa-ti bati joc de romanii care au iesit in strada contra Ordonantei 13 si sa-l ai pe capul Ordonantei 13, grindeanu, deja in functia lui Orban, ca asa asa a dat sefu ordin, si sa FACI ALIANTA CU PSD?!?!?! Au iesit sute de mii in strada contra ordonantei lui grinda iar acu se pupa-n bot PNL/cutzu cu PSD, FARISEILOR!!!!!!! Nu zic ca USR-eii sunt perfecti dar din doua rele alegi raul cel mai mic, eu asa stiu, nu sa bagi un partid istoric cu capu-n gard, si asta nu doar odata ci de doua ori, ca prima data a pus-o pe tuta de gorghiu sefa la PNL si s-a dus naibii partidul, acu IL DESFIINTEAZA COMPLET?!!!!?!! Ca naiba ii mai voteaza!!!! Doar se asigura cineva ca nu va fi suspendat pana isi termina mandatul!!!!!
    Alooooo, mai exista liberali cu mintea intreaga acolo in PNL, ar fi bine sa va treziti pana nu e prea tarziu, si dati-ii la o parte pe cel care au doar ambitii contra celor care nu sunt de acord cu ei!!!!!!
    Pt unii conteaza doar…paltonul!!!!

  2. „…. acest protocol trebuie să respecte și să recunoască pe deplin rolul de mediator al șefului statului…” Iohannis a fost total paralel cu rolul de mediator in criza asta politica. Ce rol de mediator a avut Iohannis cand s-a plasat 100% de partea PNL nestiind cum sa injure mai mult USR-ul? Nici macar in partidul vostru de exaltati si cacati pe ei (cu mici exceptii), Iohannis n-a fost in stare sa joace un rol de mediator. Bine, ca nici nu-l obliga nimeni, dar vorbim doar despre rolul de mediator al presedintelui tarii. Asa ca lasa-neeeeeee, du-teeeeeeee, scuteste-neeeeee! ‘ra-ti ai dreaq cu melcii vostri! Pai daca dupa tot circul asta pe care-l faceti alaturi de PSD, USR-ul se mai baga la guvernare cu voi sunt cei mai prosti politicieni din lume!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -