OUG ca armă pro-lege. Guvernul pune la cale anihilarea monstrului „SS-Gestapo” şi salvarea justiţiei de atacul majorităţii „roşii” din Parlament. Plus: alegerea primarilor în două tururi

2
1077
Românii au apărat în stradă "dreptul la dreptate". După PSD, a venit şi vremea lor să facă legea!

PSD, ALDE şi UDMR au susţinut folosirea ordonanţelor de urgenţă, din 2016 încoace, ca atac la statul de drept şi la sistemul judiciar. Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu le-au dat „verde” lui Tudorel Toader şi Vioricăi Dăncilă să facă praf justiţia, fie prin OUG, fie prin legi trecute rapid prin Parlament de majoritatea „roşie”. Dar a venit vremea ca ordonanţa să-şi răzbune statutul stabilit prin lege, tocmai în scopul protejării legislaţiei de atacul politic.

Astfel, premierul Ludovic Orban a declarat luni că, în cazul în care va fi tergiversată intrarea în vigoare a pachetului legislativ pentru modificarea legilor Justiţiei, pe care Guvernul intenţionează să îşi angajeze răspunderea în Parlament, Executivul PNL va da o ordonanţă de urgenţă pe această temă.

Întrebat ce va face în cazul în care, după asumarea răspunderii Guvernului pe modificările la legile Justiţiei, PSD va încerca să tergiverseze intrarea în vigoare a acestora prin contestarea la Curtea Constituţională, de exemplu, Orban a spus că va emite ordonanţă de urgenţă.

„În cazul în care, din dorinţa evidentă de a tergiversa adoptarea pachetului legislativ pe Justiţie, pe care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament, vom face ceea ce avem la dispoziţie ca instrument constituţional, şi anume vom emite ordonanţă de urgenţă. Dacă nu se modifică articolele din legile Justiţiei despre care v-am vorbit, Justiţia va fi paralizată şi noi nu putem accepta. Suntem într-o situaţie în care cred că va înţelege toată lumea şi nu vom fi nevoiţi să dăm OUG, dar suntem obligaţi să apelăm la această procedură care să permită adoptarea rapidă a acestor modificări”, a mai spus Orban la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe două pachete de lege distincte: economic, cu abrogarea Ordonanţei 114, şi juridic, care cuprinde prorogarea termenului de intrare în vigoare pentru pensionarea anticipată a magistraţilor, creşterea vechimii de la 2 la 4 ani pentru intrarea în magistratură, trecerea de la completele de doi la completele de trei şi abrogarea recursului compensatoriu.

O acţiune similară anti-SS&Gestapo şi pentru alegeri în două tururi la primari

Adina Florea şi Lia Savonea, un tandem periculos pentru justiţie

Potrivit altor surse, Guvernul liberal condus de Ludovic Orban ia în calcul o nouă angajare de răspundere, pe de o parte, pentru adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi și, pe de altă parte, pentru desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților („SS-Gestapo”), măsuri plănuite a fi luate la începutul anului viitor.

Surse guvernamentale au explicat că guvernul intenționează să își angajeze răspunderea asupra revenirea la alegerea primarilor în două tururi și asupra desființării Secției speciale la începutul anului viitor deoarece cele două proiecte sunt dezavuate de majoritatea partidelor parlamentare, care ar putea depune o moțiune de cenzură.

S-au exprimat clar împotriva alegerii primarilor în două tururi cei de la UDMR și cei de la PSD, în vreme ce împotriva desființării Secției speciale s-au pronunțat cei de la ALDE, cei de la UDMR și, evident, social-democrații, cei care au înființat această structură de parchet.

Or, dacă își vor uni forțele, cele trei partide (PSD, ALDE și UDMR) ar putea demite lejer Guvernul Orban în Parlament, prin introducerea unei moțiuni de cenzură în cazul angajării răspunderii.

Liberalii sunt însă pregătiți și pentru acest scenariu, spunând că în cazul unei moțiuni de cenzură, vor forța declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

”Pentru noi, este un joc win – win. Fie reușim reintroducerea alegerii primarilor în două tururi și desființarea Secției speciale la începutul anului viitor, fie mergem la anticipate și rezolvăm ulterior și cele două probleme”, au explicat surse guvernamentale citate de G4Media.ro.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Să crească Diaspora în Parlament! Iohannis dă semnalul măririi numărului de parlamentari repartizat românilor din străinătate

* Iohannis, plecăciune în faţa Diasporei şi a României #Rezist, la şedinţa solemnă a Parlamentului

* Se-alege praful de Pro România! Ruptura definitivă a lui Mihai Tudose de Ponta, cu mesajul „Doar atât. Deocamdată…”

 

2 COMENTARII

 1. Eu visam o țară fără închisori, dar merge țara și fără recursul compensatoriu.
  Justiția să fie independentă.
  Fondurile europene să fie accesate.

  Federal Reserve ia fondurile europene dacă nu sunt folosite de guvern.

  Jonathan Dallas

 2. Justitia este blocata in acest moment din cauza Sectiei Speciale.
  Procurorii au vazut ca daca se ating de vreun sef din mafia psd, infractorul face imediat plangere impotriva procurorului la Sectia Speciala, Sectia Speciala se preface ca il crede pe infractor si il suspenda pe procuror, daca nu cumva chiar il exclude din magistratura, cu ajutorul complicilor din CSM.
  De aceea, se impune cu necesitate, desfiintarea in regim de urgenta maxima a Sectiei Speciale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here