Daea, răzbunat! Senatul a votat legea care dă liber la vânătoarea de cormorani

1
723

Senatorii au adoptat, luni, proiectul legislativ care prevede vânarea cormoranului mare în România, pentru a se crea un echilibru stabil între populaţiile acestor păsări şi sectorul pescăresc.

Proiectul, iniţiat de parlamentari PSD, un deputat PMP şi unul de la ALDE, a fost adoptat cu 60 de voturi „pentru” şi 21 „împotrivă” şi are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, precum şi completarea anexei nr. 5C la OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată prin Legea nr. 49/2011.

„Modificările propuse vizează permiterea vânării cormoranului mare în România, în scopul creării unui echilibru stabil între populaţiile de cormorani mari aflate pe teritoriul său şi sectorul pescăresc, astfel încât să se poată asigura protecţia unei populaţii de cormoran mare, în deplin cu resursele acvatice vii şi sustenabilitatea activităţilor productive din acvacultura românească„, se arată în raportul de admitere a proiectului, dat de comisia de specialitate din Senat.

Potrivit expunerii de motive, Directiva CE nr. 409/1979 privind conservarea păsărilor sălbatice, urmată de Directiva CE nr. 147/2009 privind conservarea păsărilor sălbatice, a condus la o exagerată creştere a populaţiilor de cormorani în România, care au invadat zone din afara ariilor de creştere tradiţionale (Delta Dunării şi cursul Dunării), ajungând în regiuni unde nu erau întâlnite anterior.

„România importă 80.000 tone de peşte pentru asigurarea cererii din piaţă. Pagubele provocate de cormorani sectorului piscicol se ridică la aproximativ 20.000 tone de peste/an, în timp ce producţia din acvacultură înregistrată în ultimii ani este de aproximativ 12.000 tone de peşte/an”, conform proiectului de act normativ citat de Agerpres.

În document se menţionează că populaţia de cormoran mare din România a depăşit cu mult valorile prevăzute de directiva europeană în domeniu.

Daea şi Dăncilă, „înjugaţi” pentru lupta cu cormoranii

„Cormoranii sunt păsări care se hrănesc exclusiv cu peşte şi produc daune considerabile fermelor de acvacultură, pescăriilor şi apelor în general, ei neavând niciun duşman natural. Deşi în ţara noastră au fost utilizate o serie de metode alternative pentru protejarea producţiei din piscicultură împotriva cormoranilor – plase, tunuri cu gaze sau radiofrecvenţe, lase, sperietori de ciori etc. -, aceste păsări, deosebit de inteligente, se obişnuiesc cu ele, se adaptează şi nu se mai sperie, astfel că aceste metode au devenit ineficiente”, scrie în legea la care a visat Petre Daea, fost ministru PSD al Agriculturii în toate guvernele PSD după 2016.

Proiectul de lege a trecut de Senat, dar trebuie să fie votat şi de Camera Deputaţilor pentru a deveni lege.

„Vă spune un om care înțelege furtuna Brexitului”

Petre Daea a făcut circ, la audierile din Parlamentul European

Petre Daea, fostul ministru PSD al Agriculturii, este cel care a vorbit despre „problema cormoranilor” din România la audierile din Parlamentul European, înainte ca România să preia preşedinţia rotativă a UE.

Petre Daea a fost audiat la începutul anului în Comisia de Pescuit a Parlamentului European. Dar în loc să răspundă la întrebări, ministrul Agriculturii a vorbit despre frumusețea României și… cormorani.

„Dar ce loc nu este plăcut în România? Dar ce loc nu este plăcut în lume dacă suntem atenți fiecare la ceea ce este frumos, bun și, evident, necesar pentru noi toți și fiecare în parte”, a declarat Petre Daea chiar de la începutul discursului său.

Am discutat cu Comisarul, a văzut România, pentru a fi expresiv, persuasiv, a fi convingător, i-am spus că cormoranii în România fac baie în piscine. Atât de mulți. Nu se mai feresc de oameni, de pescari nici atât.

Pun în pericol un sector alternativ și un sector complementar, alternativ pentru momentele pentru care nu ai acces la resurse pe o perioadă de timp știind elementul de prohibiție pe care trebuie să-l păstrezi, complementar că poți găsi în interior în apele tale soluția de a crește anumite specii care să asigure pe de o parte locuri de muncă, pe de altă parte hrană foarte bună și, ca răspuns aici, o hrană sănătoasă, a se vedea interpretarea privind conceptul acesta de a păstra echilibrul și a genera progres”, a mai spus ex-ministrul Agriculturii.

Vă spune un om care înțelege furtuna Brexitului, dar înțelege și furtuna pescarului în momentul în care el se află în raport cu natura și nu găsește soluții pe care să le folosească atunci când nevoia îl împinge și situația o dictează„, şi-a încheiat Petre Daea apoteoticul discurs care l-a făcut de „buhul” lumii.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* CTP despre cum a spurcat Dragnea, de la Rahova, Ziua României

* Să crească Diaspora în Parlament! Iohannis dă semnalul măririi numărului de parlamentari repartizat românilor din străinătate

* Iohannis, plecăciune în faţa Diasporei şi a României #Rezist, la şedinţa solemnă a Parlamentului

* Se-alege praful de Pro România! Ruptura definitivă a lui Mihai Tudose de Ponta, cu mesajul „Doar atât. Deocamdată…”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here