duminică, aprilie 21, 2024
AcasăAlegeri 2019Să crească Diaspora în Parlament! Iohannis dă semnalul măririi numărului de parlamentari...

Să crească Diaspora în Parlament! Iohannis dă semnalul măririi numărului de parlamentari repartizat românilor din străinătate

-

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, că devotamentul românilor din străinătate faţă de România trebuie recunoscut şi instituţional, prin creşterea numărului de parlamentari care să reprezinte Diaspora.

„Lăsăm în urmă un an electoral încărcat. Deşi ne-am confruntat cu numeroase tensiuni şi conflicte, cu instrumentalizarea politică a unor teme sensibile şi cu încercări de adâncire a faliilor din societate, marele câştig al acestui an este faptul că românii, prin votul lor, au spus clar şi răspicat că vor o Românie pro-europeană, puternic ataşată valorilor democraţiei şi ale statului de drept, o ţară prosperă, cu sisteme publice performante, cu o justiţie independentă, cu o clasă politică aflată în slujba cetăţenilor. Prin alegerile făcute la referendum, la scrutinul european şi la cel prezidenţial, românii au votat pentru a nu uita cine suntem şi încotro vrem să ne îndreptăm. Ce legătură mai puternică cu idealurile istorice pe care le celebrăm în aceste zile decât această reconfirmare fermă a identităţii noastre naţionale!”, a declarat Klaus Iohannis, luni, în plenul reunit al Parlamentului.

Şeful statului a salutat participarea românilor de peste hotare în număr mare la vot, ca o dovadă că Diaspora e parte integrantă a naţiunii noastre.

- Advertisement -

„Graţie tuturor acestor răsunătoare victorii ale votului democratic din acest prim an al celui de-al doilea veac de existenţă a ţării noastre, am dovedit, fără putinţă de tăgadă, că românii, în ciuda împrejurărilor dificile, sunt europeni autentici şi împărtăşesc şi îşi asumă aceleaşi valori şi repere ca ceilalţi cetăţeni ai bătrânului nostru continent. De la tribuna celui mai reprezentativ for al democraţiei, ţin să transmit astăzi un gând bun şi acelor români pe care viaţa şi istoria i-au risipit în patru zări, dincolo de graniţe, dar care au dovedit, prin participarea uluitoare ca număr şi opţiune, că sunt parte integrantă a naţiunii noastre”, a completat preşedintele Iohannis.

Astfel, Klaus Iohannis a îndemnat parlamentarii să legifere în aşa fel încât să crească numărul aleşilor care să reprezinte Diaspora.

Diaspora noastră rămâne nu doar cu gândul, dar şi cu fapta, puternic ancorată în viaţa societăţii româneşti. Acest devotament faţă de ţară trebuie recunoscut şi în mod instituţional – de exemplu, prin sporirea considerabilă a numărului reprezentanţilor legitimi ai românilor de peste hotare”, a conchis şeful statului, în Parlament, la şedinţa solemnă comună consacrată celebrării Zilei Naţionale a României.

- Advertisement -

Partidele acţionează în direcţia cerută de Klaus Iohannis

USR are depus în Parlament un proiect de lege privind creşterea numărului aleşilor pentru Diaspora la 14, faţă de 6 câţi sunt în prezent. PMP a anunţat o iniţiativă similară.

Iar PNL, partidul care l-a susţinut pe Klaus Iohannis pentru un nou mandat, nu putea rămâne impasibil; Viorel Badea (alăturat), senator PNL de Diaspora, a anunţat încă din 26 noiembrie că liberalii au pus deja pe masa legislativului actual un proiect de lege care propune mărirea numărului de parlamentari în Diaspora, după cum a anunţat pe Facebook organizaţia PNL Diaspora.

Declaraţiile lui Ludovic Orban pe tema Diasporei, în Parlament

  • „Este datoria parlamentarilor de astăzi, a guvernului, a liderilor politici în general, să respecte aceste aşteptări şi să lucreze pentru adoptarea deciziilor necesare, inclusiv prin re-examinarea sistemului constituţional şi legislativ, astfel încât democraţia să fie întărită. La fel ca în 1918 şi apoi în 1919-1920, unitatea de voinţă şi acţiune dintre societate şi elitele politice s-a arătat a fi cheia progresului ţării. Iar România are nevoie de progres, o ştim cu toţii, o ştie întreaga societate, numai decizia politică şi administrativă întârzie să recunoască până acum aceste aşteptări”
  • „Aşa cum ne-am angajat în faţa dumneavoastră, prin programul nostru, Guvernul în numele căruia vă vorbesc astăzi, va lucra – în timpul limitat pe care îl avem la dispoziţie – pentru a da un impuls hotărât României în direcţia acestui progres şi va coopera cu toate forţele politice şi sociale care sunt în mod onest devotate interesului public”
  • „Românii din afara ţării sunt o resursă preţioasă, oriunde s-ar afla, o parte a societăţii noastre, faţă de care statul român trebuie să fie responsabil. Astăzi, Diaspora românească este foarte puternică, mult mai prezentă, iar dorinţa sa de a participa la construirea viitorului ţării este la fel de mare.”
  • „Nu putem ignora voinţa şi contribuţia acestor concetăţeni ai noştri, deoarece toţi suntem parte ai aceleiaşi naţiuni. Faptul că a cincea parte dintre cei care îşi exercită dreptul de vot trăiesc astăzi în afara ţării, nu trebuie să devină o tragedie a României, şi nu va deveni cu o singură condiţie, dacă vom şti să ţinem legătura cu ei, să ţinem cont de ceea ce aşteaptă de la noi, dacă vom şti să-i aducem înapoi pe cei care-şi doresc şi să-i ţinem aproape pe cei care preferă să-şi construiască viitorul în altă parte, dar vor şi le pasă de destinul ţării din care provin”

Românii din Diaspora, 93% cu Iohannis!

Iohannis şi liderii PNL mulţumesc Diasporei pentru încredere şi promit că vor deschide larg uşile Parlamentului pentru românii din străinătate

Prezenţa la vot a fost un record din toate timpurile pentru votul din străinătate: 944.172 de români s-au dus la urne în turul 2 al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat în zilelede 22, 23 şi 24 noiembrie. Cu aproape 300.000 mai mulţi decât în turul 1, din zilele de 8,9 şi 10 noiembrie.

Dintre cei care au votat în turul 2, nu mai puţin de 878.933 au pus ştampila pe actualul preşedinte, deci un procent zdrobitor de peste 93% în favoarea lui Klaus Iohannis, în raport cu candidata PSD, Viorica Dăncilă!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Iohannis, plecăciune în faţa Diasporei şi a României #Rezist, la şedinţa solemnă a Parlamentului

* Se-alege praful de Pro România! Ruptura definitivă a lui Mihai Tudose de Ponta, cu mesajul „Doar atât. Deocamdată…”

 

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Frumos, un gest care trebuia facut pentru ca oamenii aceia au intuit mai bine decat cei din tara ca trebuie profitat de oportunitate si anihilata Ciuma Rosie cat mai repede,de aceea au votat pe Iohannis inca din primul tur:nu era vreme de pierdut cu dezbateri sterile ,ci trebuia lasat guvernul sa treaca repede la treaba !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -