Speranțele lui Klaus Iohannis de a ajunge secretar general al NATO renasc, firav, grație unei noi mișcări paralizante a premierului maghiar Viktor Orban. Acesta își amenință partenerii din NATO că Ungaria se va opune desemnării olandezului Mark Rutte în funcția dețnută în prezent de norvegianul Jens Stoltenberg.
Ungaria a anunţat, prin vocea ministrului său de Externe, că se opune desemnării premierului olandez Mark Rutte la succesiunea lui Jens Stoltenberg la conducerea NATO, un post crucial în plin război în Ucraina, relatează Agenția France Presse (AFP), preluată de News.ro.
Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei și principala portavoce a lui Viktor Orban, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, la Budapesta: „Nu putem susţine absolut deloc numirea unui secretar general care a vrut, în trecut, să îngenuncheze Ungaria. Ar fi suprinzător din partea noastră”.
Premierul olandez Mark Rutte (57 de ani) a criticat cu regularitate, în ultimii ani, derapajele anti-democratice ale „suveranistului” de la Budapesta, Viktor Orban, care a subminat permanent statul de drept din țara de la vestul României.
În 2021, furios împotriva unei legi „homofobe” adoptate la Budapesta, Rutte aprecia că Ungaria „nu mai are nimic de făcut în Uniunea Europeană”. Mai mult, premierul olandez i-a transmis lui Orban că „dacă valorile UE nu-i convin, n-are decât să activeze Articolul 50 al Tratatului UE, care a fost creat pentru asta”, şi să părăsească Uniunea Europeană.
Desemnarea secretarului general al NATO se face prin consens între cele 32 de țări membre ale Alianței (sunt incluse și nou-venitele Finlanda și Suedia).
În favoarea lui Mark Rutte s-au pronunțat deja reprezentanții a patru mari puteri economico-militare din NATO: SUA, Marea Britanie, Franța și Germania, dintre care primele trei sunt și singurele puteri nucleare din Alianță.
Premier liberal în Olanda de 14 ani (din 2010), Mark Rutte şi-a anunţat intenţia de a părăsi scena politică olandeză, însă rămâne în post până la formarea unui nou guvern la Haga. Negocierile în vederea formării guvernulu bat pasul pe loc de la alegerile din noiembrie, în care pe primul loc s-a clasat liderul extremei drepte, Geert Wilders.
Viktor Orban, a cărui longevitate o egalează pe cea lui Mark Rutte, a salutat atunci ”vântul schimbării”, dându-i cu tifla lui Rutte.
Ungaria, singurul stat membru UE care menţine relaţii bilaterale strânse cu Rusia, a creat multe probleme Uniunii Europene și NATO în ultimii ani. Pe de o parte, a blocat în repetate rânduri ajutorul financiar și militar acordat de europeni Ucrainei. Pe de altă parte, a fost ultima ţară care a ratificat – la sfârşitul lui februarie 2024 – aderarea Suediei la NATO, în urma unor tărăgănări care au provocat frustrări aliaţilor.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
CITIȚI ȘI:
Fără legătură? Austria e o țară populată de urmașii criminalilor naziști, brute scapate de americani de la streang, astazi niste taranoi nesimtiti, gazde de spioni si co,plici ai lui Putin, Rusine ca nu e spunem in fata de javre fasciste sunt