Orban: „Există un risc major de adoptate a moțiunii de cenzură. S-a ajuns aici în urma unor decizii pe care Cîțu le-a luat fără acordul meu“

1
772
Ludovic Orban și Florin Cîțu în Parlament

Ludovic Orban, președintele PNL, a declarat duminică seara, la Brașov, că partidul se va bate până la capăt în Parlament pentru a împiedica o cădere a Guvernului Cîțu, dar că, în același timp, „există un risc major de adoptare a moțiunii de cenzură”, relatează News.ro.

Șeful liberalilor a subliniat că s-a ajuns la această situație în urma unor decizii care i-au aparținut exclusiv premierului Florin Cîțu, fără ca Orban să fie consultat și cu atât mai puțin să-și dea acordul pentru acestea.

Președintele PNL a explicat că partidele care vor acum să dea jos Guvernul „dețin un număr foarte mare de parlamentari“. Ostilitatea din Parlament e atât de mare, a spus Orban, încât e posibil să fie chiar două moțiuni de cenzură, fiecare dintre acestea reușind să strângă un număr suficient de semnături – ceea ce arată dimensiunile opoziției față de actualul Guvern, conform News.ro.

Ludovic Orban despre raportul de forțe din Parlament între tabăra care susține Guvernul Cîțu și cea care îl vrea demis

  • „Trebuie să fie pregătit (premierul Florin Cîţu – n. red.) pentru moţiunea de cenzură, pentru că moţiunea asta de cenzură s-a născut în urma unor decizii pe care le-a luat în calitate de prim-ministru fără consultarea mea şi fără acordul meu.
  • Noi vom apăra guvernul, în mod evident, PNL va face tot ce e posibil pentru a apăra guvernul. Sigur că situaţia nu este deloc bună. Practic, formaţiunile politice care şi-au anunţat intenţia de a depune şi a vota moţiunea de cenzură deţin un număr foarte mare de parlamentari şi există un risc major de adoptare a moţiunii de cenzură.
  • Deocamdată trebuie demarată procedura constituţională de cenzură prin convocarea BPR şi informarea Guvernului, care reprezintă obligaţia Camerei Deputaţilor. Textul constituţional este bine cunoscut: moţiunea, din momentul în care este depusă, se citeşte în maximum 5 zile şi se votează după 3 zile de la citire. Asta este procedura.
  • S-a ajuns  în situaţia în care sunt atâţia parlamentari care nu mai susţin Guvernul, încât e posibilă depunerea a două moţiuni. Pentru a depune o moţiune ai nevoie de minimum 25% dintre deputaţii şi senatorii care  compun Parlamentul României. Iată că există parlamentari pentru două moţiuni de cenzură, nu numai pentru una. Există un risc mare, riscul creat ca urmare a demersului făcut de USR-PLUS, care era parte componentă din majoritatea parlamentară care susţinea guvernul. Practic, suntem într-o situaţie foarte dificilă, care atârnă printr-un fir de aţă.
  • Dacă îşi dau demisia miniştrii USR, mai există şi procedura constituţională prin care premierul va trebui să prezinte în Parlament, la expirarea celor 45 de zile de interimat, va trebui să ceară şi să obţină un vot majoritar, adică 234 de voturi pentru o remaniere, pentru că e vorba de o remaniere cu schimbarea componenţei politice a Guvernului şi e absolut necesar votul majorităţii parlamentarilor.
  • Practic, sunt trei probe de foc care vor urma. Va fi extrem de dificil de purtat bătălia. Nu mi-am dorit să ajungem în această criză, e o criză guvernamentală gravă, care a stârnit foarte multă nelinişte şi nemulţumire în rândul cetăţenilor.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Consilierul premierului Cîțu le cere partenerilor occidentali „să împiedice imediat” cooperarea dintre USR-PLUS și AUR pentru moțiunea de cenzură! „Am informat Comisia Europeană, SUA, Israel și Germania despre planul USR-PLUS de a crea o nouă majoritate parlamentară cu un partid neofascist, antisemit”

* Scrisoarea secretă a lui Cîțu către talibani

* Iohannis se plasează clar de partea lui Cîțu. Atac dur la adresa USR-PLUS: „s-a discreditat iremediabil”, „trădează voința cetățenilor”, „gesturi politice iresponsabile”

* Mișu Negrițoiu despre Florin Cîțu, pe care l-a dat afară de la ING: „Un mic satrap, foarte învechit. Nu știe să lucreze în echipă”. Despre Klaus Iohannis: „Plutește” / „Orban este singurul care poate să ducă PNL mai departe, voi îl îngropați. Nu-mi pasă, dar păcat de țară!”

* Mesaj dur al celui mai performant liberal. Ilie Bolojan atrage atenția taberei Cîțu că împinge PNL într-o fundătură. „Unde ne ducem mai departe? Care sunt pașii următori?”

Încă un dosar pentru Dragnea! Vacanțe exotice în Qatar, Maldive, Bali și Caraibe, alături de concubina Irina, pe banii PSD – subvenție de la stat

* Adrian Sârbu, părăsit de încă un om de bază. Costi Mocanu a rupt colaborarea cu Aleph, după ce Felix Drăghici plecase la Antena 1

* A murit un om enorm: Ivan Patzaichin. Mare sportiv, uriaș caracter. Medaliat cu aur la 4 Olimpiade, campion mondial de 8 ori

* Duminica neagră: a murit și actorul Ion Caramitru! În aceeași zi cu Ivan Patzaichin, și tot la Spitalul Elias

* VIDEO. Meciul de fotbal Brazilia – Argentina a fost oprit de agenți sanitari care au luat de pe teren, în minutul 7, patru colegi ai lui Messi! Partida nu s-a mai jucat

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here