Duminica neagră: a murit și actorul Ion Caramitru! În aceeași zi cu Ivan Patzaichin, și tot la Spitalul Elias

1
1994
Ion Caramitru

Duminică, 5 septembrie – o zi îndoliată cumplit de două ori: la câteva ore după legendarul sportiv Ivan Patzaichin (71 de ani), a murit și celebrul actor Ion Caramitru (79 de ani). Amândoi – în Spitalul Elias din București.

Actorul Ion Caramitru a murit, duminică, la Spitalul Elias, unde era internat de aproximativ o lună. Celebrul artist avea 79 de ani.

Zilele acestea, trebuia să se afle la Iași pentru a participa la Festivalul „Serile Filmului Românesc” (SFR). Din cauza problemelor medicale, actorul a lipsit de la eveniment, scrie Mediafax. La începutul lunii august, medicii i-ar fi descoperit o infecție în sânge.

16 ani director la Teatrul Național + 31 la UNITER

Ion Caramitru a fost directorul Teatrului Național București, neîntrerupt, în ultimii 16 ani. De asemenea, a înființat Uniunea Teatrală din România (UNITER) încă din 1990, fiindu-i președinte până în ziua morții.

Ion Caramitru a fost ministrul Culturii în perioada 1996-2000, în toate cele trei guverne ale Convenției Democrate (Victor Ciorbea, Radu Vasile, Mugur Isărescu).

Ion Caramitru s-a născut în Bucureşti, la 9 martie 1942, într-o familie de aromâni. Mama era născută lângă Salonic, într-un sat numit Gramatica, iar tatăl în partea albaneză a oraşului Korcea, de religie creştin ortodoxă.

După instaurarea comunismului, tatăl său a fost arestat și deținut politic timp de 9 ani, în plin stalinism.

Ion Caramitru

„Revoluția la TVR”, alături de Mircea Dinescu, Teodor Brateș, Ion Iliescu, Silviu Brucan

Actor cunoscut, Ion Caramitru fost unul dintre personajele centrale din zilele Revoluției din decembrie 1989. A acționat în clădirea Televiziunii Române începând din ziua de 22 decembrie, fiind primul care a vorbit din Studioul 4 poporului român, puțin după ora 13.00, la aproape o oră de când Nicolae Ceaușescu fusese evacuat cu elicopterul din sediul CC al PCR. Caramitru l-a introdus atunci în scenă pe Mircea Dinescu, dar a făcut oficiile de gazdă și pentru alte personaje din scenariul Revoluției.

A avut o intervenție consistentă și din balconul fostului Comitet Central al PCR, când se trăgea cu tunul și mitraliera în Biblioteca Centrală Universitară (BCU), nu și în balconul puternic iluminat.

Ion Caramitru a fost membru al Frontului Salvării Naționale (FSN), format în jurul lui Ion Iliescu, unde a fost responsabil de segmentul Culturii.

În prima parte a anului 1990, Caramitru s-a retras din FSN în semn de protest că formațiunea a fost transformată în partid politic și a anunțat că va candida la alegeri. Actorul l-a acuzat pe Ion Iliescu că încearcă să folosească FSN pentru a monopoliza puterea, ceea ce s-a și întâmplat.

22 decembrie 1989, Studioul 4 al TVR

60 de roluri de teatru + 40 de roluri principale în filme 

A fost actor şi regizor al Teatrului „Lucia Sturza Bulandara” (din 1965), iar în perioada 1990-1993 a fost şi director general al acestei instituţii.

A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii.

A interpretat roluri principale în 40 de filme.

În 1995 a fost decorat de regina Elisabeta a Marii Britanii cu titlul de „Cavaler de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic”.

În 2008 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi.

În 2011 a fost onorat cu Premiul de excelenţă al Uniunii Teatrale din Republica Moldova (UNITEM).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Iohannis se plasează clar de partea lui Cîțu. Atac dur la adresa USR-PLUS: „s-a discreditat iremediabil”, „trădează voința cetățenilor”, „gesturi politice iresponsabile”

* Consilierul premierului Cîțu le cere partenerilor occidentali „să împiedice imediat” cooperarea dintre USR-PLUS și AUR pentru moțiunea de cenzură! „Am informat Comisia Europeană, SUA, Israel și Germania despre planul USR-PLUS de a crea o nouă majoritate parlamentară cu un partid neofascist, antisemit”

* PSD, salvatorul-surpriză al Guvernului Cîțu. A blocat din nou stabilirea unui calendar pentru moțiunea de cenzură inițiată de USR-PLUS și AUR

* Mișu Negrițoiu despre Florin Cîțu, pe care l-a dat afară de la ING: „Un mic satrap, foarte învechit. Nu știe să lucreze în echipă”. Despre Klaus Iohannis: „Plutește” / „Orban este singurul care poate să ducă PNL mai departe, voi îl îngropați. Nu-mi pasă, dar păcat de țară!”

* O GUVERNARE PIERDUTĂ. Replici memorabile din ultima ședință de coaliție, înaintea moțiunii de cenzură. Pariul propus de ministrul Drulă

* Cîțu: „Se pare că la PSD a fost mai multă onoare” decât la USR-PLUS! Despre PSD-ul lui Dragnea e vorba, cel din 2017

* Mesaj dur al celui mai performant liberal. Ilie Bolojan atrage atenția taberei Cîțu că împinge PNL într-o fundătură. „Unde ne ducem mai departe? Care sunt pașii următori?”

* Domnul Cîțu și-a făcut harakiri

* Unele companii de electricitate se răzbună pe clienții care se mută la alt furnizor: le trimit facturi „de regularizare” de zeci de mii de lei

Încă un dosar pentru Dragnea! Vacanțe exotice în Qatar, Maldive, Bali și Caraibe, alături de concubina Irina, pe banii PSD – subvenție de la stat

* Adrian Sârbu, părăsit de încă un om de bază. Costi Mocanu a rupt colaborarea cu Aleph, după ce Felix Drăghici plecase la Antena 1

* A murit un om enorm: Ivan Patzaichin. Mare sportiv, uriaș caracter. Medaliat cu aur la 4 Olimpiade, campion mondial de 8 ori

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.