Orban al Ungariei pune botniță și teatrelor! Le consideră „hărțuitoare”

0
334
Viktor Orban
Viktor Orban
Parlamentul ungar, dominat de partidul premierului ultranaţionalist Viktor Orban, a aprobat miercuri o lege care limitează autonomia teatrelor, o lege considerată „ruşinoasă” de opoziţie prin încercarea sa de a influenţa deciziile artistice, relatează EFE, citat de Agerpres.

Legea, ratificată cu 115 voturi pentru, 53 împotrivă şi 3 abţineri, face distincţie între teatrele finanţate de guvern, de primării şi în mod mixt, potrivit portalului merce.hu.

În acest ultim caz, dacă primăria nu poate asigura toate fondurile necesare pentru finanţarea teatrului, autorităţile locale trebuie să negocieze cu guvernul o finanţare parţială, care include însă şi numirea directorilor.

Astfel primăriile, între care şi cea din Budapesta, trebuie să decidă dacă suportă în totalitate bugetele teatrelor, pentru ca guvernul să nu aibă competenţă în numirea directorilor şi în definirea liniei artistice. În baza acestei legi se va crea şi un Consiliu Cultural Naţional, care va determina priorităţile în chestiunile culturale şi care va fi format din persoane numite de guvernul Orban.

Zsolt Greczy, deputat al Coaliţiei Democratice, a asigurat că Orban a luat decizii ruşinoase sau proaste după 13 octombrie”, data alegerilor locale. „Viktor Orban a început un război cultural pe care îl va pierde”, a subliniat el.

Textul aprobat miercuri este o versiune atenuată a unui proiect care delega guvernului competenţa numirii în toate cazurile a directorilor de teatru.

Planul original a suscitat proteste virulente, cu o cerere semnată de peste 50.000 de cetăţeni şi o manifestaţie care a reunit luni la Budapesta peste 3.000 de persoane.

Pentru a justifica această măsură, partidul lui Orban a citat un caz de hărţuire sexuală în teatrul Katona József, unul din cele mai populare din capitală, dezvăluit la sfârşitul lunii noiembrie.

Grupul parlamentar al Fidesz, partidul lui Orban, a asigurat că guvernul nu poate continua să sprijine funcţionarea „unor teatre hărţuitoare”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Putin, noul Stalin, atacă UE că a denunțat pactul Ribentrop-Molotov: „o minciună nerușinată”

* Cu câteva ore înainte de vot, Boris, speriat că nu va câștiga. 9 motive pentru care românii nu țin cu el

* Iohannis, decizie rapidă! Penalii Năstase, Dan Voiculescu și Adrian Severin, fără decorații

* Duduie depesedizarea: Orban a schimbat 20 de prefecți

* VIDEO. Consilierul lui Boris îi înjură pe reporteri, iar premierul se ascunde într-o cameră frigorifică

* Primari în două tururi. Dan Barna, după întâlnirea cu Iohannis, pune presiune pe Orban

* Brexit, ultimul sondaj înainte de alegeri. Căpcăunul Boris mai poate fi învins

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here