vineri, aprilie 12, 2024
AcasăNewsPrimari în două tururi. Dan Barna, după întâlnirea cu Iohannis, pune presiune...

Primari în două tururi. Dan Barna, după întâlnirea cu Iohannis, pune presiune pe Orban

-

După ce a avut o întâlnire cu Klaus Iohannis la începutul acestei săptămâni, Dan Barna îl anunță pe Ludovic Orban că Guvernul PNL trebuie să schimbe legislația electorală prin asumarea răspunderii.

Președintele României a declarat și el în această săptămână că susține alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Conform unor surse, în PNL sunt două curente de opinie în această problemă – unul care susține modificarea legii prin asumarea răspunderii și celălalt, cel al primarilor liberali care nu vor schimbarea legislației, edilii în post fiind avantajați puternic de alegerile într-un singur tur de scrutin.

Preşedintele USR Dan Barna a declarat că îşi doreşte ca premierul Ludovic Orban să îşi angajeze răspunderea în ce priveşte alegerea primarilor în două tururi, adăugând că abordarea liberalilor pe această temă va arăta, de fapt, „cum intenţionează” ei să guverneze, conform Agerpres.

„În momentul acesta – când am văzut ce s-a întâmplat cu o guvernare eşuată complet, a PSD, şi cu un PNL care a venit pe mesajul de reformă, de schimbare, mesaj pe care l-am susţinut şi noi – în momentul acesta, decizia de primari în două tururi este aceea care arată cum sunt, de fapt, partidele şi cum intenţionează PNL să guverneze. E o oportunitate uriaşă să dea acel mesaj că, într-adevăr, sunt partidul care a pretins în campania electorală că reprezintă România care se modernizează şi se face bine. Dacă nu rezolvăm această problemă şi rămânem în acea logică de mică ciupeală, în care ne facem că încercăm, dar de fapt nu dorim să schimbăm lucrurile, electoratul va înţelege ce are de înţeles”, a precizat liderul USR, pentru Realitatea Plus.

- Advertisement -
Dan Barna prin această declarație sugerează că Ludovic Orban se codește să ia o decizie în această privință.

Dan Barna a adăugat că în cadrul întâlnirii pe care a avut-o luni cu preşedintele Klaus Iohannis, acesta i-a declarat în mod „explicit” că susţine alegerea primarilor în două tururi. Liderul USR a menţionat că, în aceste condiţii, angajarea răspunderii este o decizie a PNL, conform Agerpres.

„Dincolo de asta, angajarea de răspundere presupune să vrea şi premierul Orban, să vrea şi PNL. (…) Eu vreau să îl cred pe premierul Orban şi, cumva, îi solicit să nu cedeze acestui şantaj care a apărut instantaneu dinspre PSD cu moţiunea de cenzură, în caz că ar merge pe primari în două tururi. Eu sunt convins că o astfel de moţiune nu va trece în acest moment, din multe motive legate de structura şi tipul de parlamentarism pe care îl avem în România”, a spus el.

Barna a adăugat că alegerea primarilor într-un singur tur nu asigură suficientă legitimitate şi că modificarea sistemului actual reprezintă şi o dorinţă a societăţii civile.

- Advertisement -

„E dreptul cetăţenilor, la propriu, să aibă primari care să îi reprezinte. Când eşti ales ca primar cu 10-12% – sunt mulţime de primari aleşi cu 10-15% în ţară – aceea nu e legitimitate sau reprezentativitate. Şi nu e doar o dorinţă a USR sau a PNL – pentru că şi premierul Orban a spus că îşi doreşte lucrul acesta, a spus şi preşedintele – este o dorinţă a societăţii civile, a cetăţenilor”, a mai spus el.

UDMR și PSD au anunțat explicit că nu vor susține schimbarea legislației în ce privește alegerea primarilor. O eventuală asumare din partea PNL pe această temă reprezintă și un mare risc ca guvernul să pice prin moțiune de cenzură.

Iohannis a declarat că picarea Guvernului PNL reprezintă primul pas pentru declanșarea alegerilor anticipate.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Brexit, ultimul sondaj înainte de alegeri. Căpcăunul Boris mai poate fi învins

* Secția Specială, tot mai aproape de cimitir! După retragerea Adinei Florea, CSM renunță să mai pună un șef

* De ce decizia lui Iohannis de retragere a medaliei lui Năstase e cea mai bună veste pentru România din 2019?

* Năstase, un penal afectat, îl amenință pe Iohannis cu procese dacă-i retrage decorația

* Arafat are avocat! PSD-istul Ciolacu încearcă să-l convingă să nu emigreze

* Arafat amenință că pleacă din România! Vela de la Interne abia așteaptă: “nu e centrul universului”

* Tremură pantalonii pe Ciolacu în fața anticipatelor: „De ce să facem că nu e criză?”

* Schema de funcționare a Mafiei PSD în cazul Arad. Lista celor 15 „patrioți” înhățați de DNA. Cum recoltau șpaga, cum împărțeau funcțiile publice, cum îi concediau pe cei care criticau partidul

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -