Domnule fost premier și fost președinte al PNL, Florin Cîțu, la „ședința” aia susținută în fața presei, pe 2 aprilie, ați spus așa, printre altele: „Eu am vrut să vorbesc cu colegii mei, dar nu au vrut să participe la singura ședință convocată statutar. Toate celelalte sunt nestatutare. Și e păcat că PNL, un partid aflat la guvernare, arată astăzi că nu respectă Statutul și merge mai departe cu acest eveniment”.
La ședința oficială, după cum bine știți, n-a venit aproape nimeni. Dom’le Cîțu, a lipsit până și cea mai înfocată fană a dumneavoastră, Alina Gorghiu, cea care, să ne aducem aminte cu amărăciune, era și o mare susținătoare a proiectului de lege privind eliberarea pușcăriașilor din închisori cu pedepse primite până-n 7 ani. Nu erați vizat oricum. Ați stat în trecut doar 48 de ore după gratii în SUA, pentru că, în studenție, ați fost prins de polițiști băut la volan. A trecut timpul de-atunci.
Vă mai aduceți totuși aminte ce „ședințe statutare” ați ținut anul trecut cu „dragii” dumneavoastră colegi de coaliție din USR, în calitate de premier al României, când ar fi fost cazul să le organizați la modul real? Vă zic eu: niciuna! Niciuna serioasă, legată – de exemplu – de demiterea secretarului de stat din Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, sau de punerea pe tușă a lui Vlad Voiculescu (ministrul Sănătății) și a lui Stelian Ion (ministrul Justiției).
Ei nu erau colegii dumneavoastră? Cei din USR nu erau colegii dumneavoastră? Când ați dat-o afară pe Andreea Moldovan de la Sănătate, pentru că a introdus în Monitorul Oficial noile reguli de carantinare fără să vă fi consultat, ați discutat cu partenerii de coaliție? Cu USR, conform acordului politic? Chiar dacă ea ar fi greșit și trebuia sancționată, unde a fost, domnule Cîțu, acea „ședință statutară” cu conduerea USR? Sau, la semnarea pactului, ați convenit asupra unui lucru: echipa de-atunci a lui Barna și Cioloș să aprobe și să aplaude ca în fostele congrese ale PCR tot ceea ce vă trece prin cap?! Mă îndoiesc că asta a fost înțelegerea.
În cazul Andreei Moldovan, l-ați sunat într-adevăr pe Voiculescu și i-ați ordonat s-o demită. Voiculescu era ministru al Sănătății, dar nu fusese girat de USR să ia decizii la orice oră, fără vreo consultare prealabilă, cu cei din conducere. Logic era să convocați o ședință cu partenerii de la guvernare. Dar n-ați făcut-o, domnule Cîțu. Iar acum o tot dați cu „ședințele statutare” și cu „un partid aflat la guvernare care nu respectă Statutul”. Lăsați-o baltă!
Pe Andreea Moldovan ați eliberat-o din funcție, de parcă USR n-ar fi existat la guvernare. În schimb, ce să vezi, pe Amalia Șerban, „piloasa” actualului ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, ați menținut-o pe postul de director adjunct al Direcției Generale de Asistență Medicală și Sănătate Publică din cadrul ministerului, deși, culmea, comisese o gafă impardonabilă: „uitase” să plătească personalul medical din centrele de vaccinare împotriva Covid-19. Și tot ea, după cum Ziaristii.com scria la acea dată, fusese coordonatoarea Comitetului care crease confuzie în legătură cu numărătoarea morților din cauza Covid.
Ce „ședințe statutare” v-ați zbătut să convocați în momentul în care era iureș în coaliția PNL–USR–UDMR pe tema proiectului de investiții „Anghel Saligny”? Pe bună dreptate, USR se opusese unui posibil jaf imens din banul public. „Anghel Saligny” – noua sugativă de secătuire a bugetului național – nu este altceva decât urmașul defunctului PNDL 1 și PNDL 2, cu programe nefinalizate și zeci de milioane de euro aruncate pe apa sâmbetei.
Ați mers pe deviza: „Cine nu gândește ca mine e împotriva mea”. De fapt, nu vă măcinase grija pentru proiectul în sine (care ar fi putut marca dezvoltarea rurală a României), ci pentru alocarea sumelor cu dedicație către primăriile favorite ale PSD și PNL. Să spunem adevărul, fără ocolișuri. Altfel, domnule Cîțu, de ce v-ați grăbit să alocați 50 de miliarde de lei din vistieria națiunii (peste 10 miliarde de euro) și să nu mergeți pe varianta atragerii de fonduri europene? Sau n-ați auzit de ele?! Doar suntem în Uniunea Europeană din 2007. Pe vremea guvernării PSD – partidul cu care ați făcut „blat” pentru „Anghel Saligny” – am avut la dispoziție 33,4 miliarde de euro de la UE prin Cadrul Financiar Multianual 2014-2020. S-au atras însă numai 19,8 miliarde de euro. Cu restul de 14 miliarde de euro s-ar fi putut realiza până în 2020 tot proiectul de investiții „Anghel Saligny” din prezent. Mai precis, în loc să luăm bani gratis de la UE, scoatem 10 miliarde de euro din „buzunarul” nostru.
De ce n-a mișcat PSD un deget în acest sens? De ce dvs. ați apucat vâsla PSD-istă, trădându-vă partenerii de coaliție din USR? Din două motive. În primul rând, fondurile UE nu se pot da cu dedicație. În al doilea, din fonduri UE nu se (prea) poate fura, fiindcă lucrările sunt atent monitorizate. În plus, mai e și Kovesi pe urmele bandiților.
Vedeți, domnule Cîțu, aici trebuia să fie „ședințele” dvs. „statutare”. Făcute pentru binele românilor, nu pentru binele clientelei PSD-PNL. Făcute pentru bunăstatea națiunii, nu pentru cea a clientelei de partid.
Cacitu a facut imprumuturi in calitate de premier in valoare de 54 miliarde euro, multe mergand in chestii inutile folosite in „tratarea” pandemiei. A fost candidatul manciurian al lui Iohannis prin care Orban a fost debarcat in mod jalnic de la conducerea partidului. In calitate de votant PNL nu voi uita mizeria de la Romexpo, urletele animalice ale echipei castigatoare, sfidarea lui Iohannis, modificarea listelor de participanti si votul ca sa iasa un tepar betiv presedintele unui partid. Minciunile lui Citu s-au tinut lant, promisiuni iluzurii cu programul nasit de Dragnea, alianta cu PSD. Taratura acum spune ca nu a digerat alianta cu PSD, dar ca presedinte al PNL nu avea un cuvant de spus? De ce nu si-a dat demisia lasandu-l pe Premierul de la Grivco in lumina reflectoarelor? USR chiar merita o sansa in fata fesenismului care de 32 de ani este votat de romani. Nu vom avea nicio sansa daca nu schimbam mentalitati, clasa politica, curatam aparatul de stat de toate lichelele.
Intradevar, Catu a avut o prestatie foarte dubioasa in PNL, nu ar fi deloc exclus sa-si fi tras un profit. din imprumuturile uriase facute. In Romania nu se obisnuieste ca la schimbarea premierilor sau ministrilor sa se faca fireasca verificare a modului in care s-au cheltuit banii. Ar trebui sa se faca.
Mai socanta decat ocuparea unor functii de acest aventurier dubios, este calitatea execrabila a „elitei” peneliste care s-a conformat jocului cinic de a-l alege si apoi de a-l trada, daca s-a schimbat ordinul. Ce gloata!
I-am votat ani de-a randul, dar nu o mai fac.
Sa nu uitam de sumele fabuloase cu care sunt finantate partidele de la buget.
Ne imprumutam cu miliarde de euro lunar ca sa platim finantarea partidelor, pensiile speciale si nesimtite, finantarea falsilor academicieni de la falsele academii, finantarea asa-zisei case regale, finantarea Institutului Tapului Levantin, finantarea Institutului Revolutiei …