După luni în care și-au arătat scepticismul în privința ofensivei ucrainene din sud, oficialii americani încep să se răzgândească pe măsură ce devine tot mai clar că trupele Kievului continuă avansul. Trent Maul, directorul de analiză al Agenției de Informații a Apărării din SUA, a declarat pentru „The Economist” că în acest moment „există o posibilitate realistă” ca Ucraina să străpungă toate liniile defensive rusești din sudul Ucrainei. Americanii confirmă că în acest moment se dau lupte în interiorul celei de-a doua centuri defensive a „Liniei Surovikin”, după ce prima a fost depășită deja.
Rușii și-au structurat apărarea în sudul ocupat al Ucrainei pe trei centuri fortificate. Prima dintre ele a fost de departe cea mai puternică, fiind protejată de cele mai dense câmpuri minate care au existat vreodată în Europa. Celelalte două sunt mai slabe. Estimări ale specialiștilor sunt că rușii au investit 60% din resurse pentru a fortifica prima linie și câte 20% din resurse pentru liniile doi și trei.
Acum, Ucraina depășit prima linie și o ia cu asalt pe cea de-a doua. Acest lucru îi face pe oficialii occidentali, multă vreme sceptici cu privire la șansele ucrainenilor, să creadă că aceștia vor reuși, până la urmă, să răzbească dincolo de aceste fortificații. Din acel moment, drumul până la Marea Azov nu va mai fi barat de nicio linie de fortificații continuă.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a preluat declarațiile lui Trent Maul și a făcut un rezumat al acestora. Mai jos, ultimele informații furnizate de ISW.
US Defense Intelligence Agency Director of Analysis Trent Maul stated that there is a “realistic possibility” that Ukrainian forces will break through the entire Russian defense in southern #Ukraine by the end of 2023, while a Ukrainian source suggested that upcoming Russian… https://t.co/LKERHGUdfi
— ISW (@TheStudyofWar) September 8, 2023
„Directorul de analiză al Agenției de Informații a Apărării din SUA, Trent Maul, a declarat că există o «posibilitate realistă» ca forțele ucrainene să străpungă întreaga apărare rusă din sudul Ucrainei până la sfârșitul anului 2023, în timp ce o sursă ucraineană a sugerat că viitoarele poziții defensive rusești sunt mai slabe decât cele pe care forțele ucrainene le-au străpuns anterior.
Maul a declarat pentru «The Economist» că recenta străpungere de către Ucraina a primului dintre cele trei straturi defensive rusești din sudul Ucrainei oferă forțelor ucrainene o «posibilitate realistă» de a străpunge seria de poziții defensive rămase până la sfârșitul anului 2023.
Maul a afirmat că forțele ucrainene au avansat și în «al doilea» strat defensiv rusesc, referindu-se probabil la recentele avansuri ale infanteriei ușoare ucrainene care au trecut de seria de poziții defensive rusești care se întind de la Nord-Vest de Verbove, până la nord de Solodka Balka.
Fostul comandant ucrainean al batalionului Aidar, Evhen Dikii, a declarat pe 4 septembrie că se duc deja lupte la aceste poziții defensive rusești, dar că forțele ucrainene nu au reușit încă să le străpungă.
Dikii a declarat că terenurile minate din fața următorului strat defensiv rusesc nu sunt continue, ceea ce este în acord cu declarațiile ucrainene anterioare care sugerează că forțele ucrainene au avansat deja prin cele mai dense câmpuri minate.
Dikii a declarat că «al treilea» strat defensiv al Rusiei din sudul Ucrainei este alcătuit în principal din posturi de comandă, puncte de comunicare și depozite și acționează în principal ca o linie de sprijin pentru pozițiile defensive rusești din nord.
Dikii a susținut că forțele rusești nu vor fi capabile să oprească avansurile ucrainene la această «a treia» serie de poziții defensive rusești, lăsând să se înțeleagă că o breșă ucraineană definitivă în actualul strat defensiv rusesc ar fi decisivă din punct de vedere operațional.
Cu toate acestea, Maul a declarat în special că cea mai mare parte a întăririlor rusești sunt desfășurate în «al treilea» strat defensiv rusesc, contrazicând sugestia lui Dikii că aceste poziții sunt doar de susținere.”