Acasă Lumea O nouă lovitură pentru Dragnea. Mutarea Ambasadei României la Ierusalim nu mai...

O nouă lovitură pentru Dragnea. Mutarea Ambasadei României la Ierusalim nu mai e de actualitate

În urmă cu aproape un an, la Congresul PSD, Liviu Dragnea lansa tema mutării rapide a Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Această mutare ar fi însemnat recunoașterea oficială a Ierusalimului drept capitală a statului Israel.

O problemă diplomatică spinoasă a fost folosită cu cinism de Liviu Dragnea pentru a lovi în președintele Klaus Iohannis, încercând să-l pună pe acesta într-o poziție dificilă față Benjamin Netanyahu, premierul israelian, dar și pentru a deteriora relațiile României cu oficialii Uniunii Europene care nu recunosc încă Ierusalimul drept capitală a statului Israel din cauza tensiunilor și violențelor din zonă.

A fost pentru prima dată după 1990 când un lider politic, respectiv Liviu Dragnea, a transformat o temă diplomatică într-un instrument de luptă politică pe plan intern fără a ține seama de consecințe.

Discuțiile despre mutarea Ambasadei României după 1 iulie

Conform unor surse din Ministerul de Externe „începerea unui proces de luare a deciziei în această problemă nu poate fi declanșat mai devreme de 1 iulie”.

Un astfel de subiect nu poate fi deschis în timpul președinției României la Consiliul Uniunii Europene fără a crea o dezbatere aprinsă, iar în luna iunie, România vizează obținerea unui loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU pentru perioada 2020-2021. Acesta e un obiectiv extrem de important care ar duce la îmbunătățirea vizibilă a imaginii țării și ar crește influența politică a diplomației române în estul continentului.

Din acest motiv, conform acelorași surse, discuțiile despre mutarea ambasadei se amână pentru a doua jumătate a anului.

Ministerul de Externe face un raport fără propuneri

Reprezentanții Ministerului de Externe „au întocmit un raport în care nu au fost făcute niciun fel de propuneri. Acesta a fost realizat strict pentru informarea decidenților politici”, a declarat o sursă diplomatică.

Evoluția acestui subiect, de la declarațiile populiste ale lui Liviu Dragnea care au dus la crearea unei probleme în Ministerul de Externe, dar și la o confruntare cu președintele României, reprezintă exact stilul de a face politică a liderului PSD.

„Un nebun aruncă o piatră în baltă și zece deștepți se chinuie s-o scoată” e un proverb care descrie bine situația creată de Liviu Dragnea prin declanșarea operațiunii politice de mutarea a ambasadei.

Din păcate, un astfel de subiect complicat a creat o situație incomodă atât pentru reprezentanții României cât și pentru cei din Israel, două state care au un parteneriat solid.

Citiți și

Cum a fost inventat bau-baul Soros. Autor: Arthur Finkelstein, fost partener al lui Tăriceanu + Andronic. Rolul Antenei 3 și al RTV în reușita diversiunii în România. 35 de fotografii-document

Venezuela, în pragul războiului civil, din cauza confruntării dintre SUA și Rusia pe tema recunoașterii noului președinte interimar

Rusia e pe cale să transforme Venezuela într-o a doua Sirie. A trimis 400 de luptători din trupele speciale în apărarea dictatorului Maduro

 

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările