vineri, mai 24, 2024
AcasăNewsO mizerie parlamentară: legea anti-Băsescu clocită de Dan Voiculescu și votată de...

O mizerie parlamentară: legea anti-Băsescu clocită de Dan Voiculescu și votată de toate partidele. Ion Iliescu nu e atins de această lege

-

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, ca for decizional, modificarea legii care vizează acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de preşedinte al României. Actul normativ stipulează retragerea beneficiilor foştilor şefi de stat care au colaborat cu Securitatea.

Legea a fost „clocită” în laboratoarele turnătorului Dan Voiculescu și are o țintă precisă: Traian Băsescu (69 de ani), singurul fost președinte care se confruntă cu acuzația de colaborator al Securității. Ion Iliescu, înalt activist comunist în regimurile Gheorghiu-Dej și Ceaușescu, nu e deranjat de această lege.

Dacă va intra în vigoare, legea inițiată de deputatele Steluța Gustica Cătăniciu şi Grațiela Leocadia Gavrilescu (ambele de la PPU-SL, partidulețul lui Dan Voiculescu, dar intrate în Parlament, în decembrie 2020, pe lista PSD) îi va retrage lui Traian Băsescu beneficiile acordate tuturor foștilor președinți (Ion Iliescu, Emil Constantinescu și le păstrează). Aceste beneficii sunt:

 • locuință de protocol gratuită, cu destinaţia de reşedinţă, incluzând și un cabinet de lucru;
 • un consilier;
 • un secretar;
 • pensie specială în cuantum de 75% din indemnizația acordată preşedintelui în exercițiu;
 • pază şi protecţie (de la SPP);
 • autoturism permanent (asigurat de SPP).
Pe „extreme”: Steluța Cătăniciu și Grațiela Gavrilescu

Băsescu își pierde pensia specială, casa, paza, mașina, consilierul și secretarul

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, cu 264 de voturi „pentru”, 3 „contra” și 11 abțineri, Legea privind modificarea şi completarea Legii nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de preşedinte al României.

Actul normativ stipulează retragerea beneficiilor foştilor şefi de stat care au colaborat cu Securitatea.

- Advertisement -

„Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”, prevede textul adoptat.

Conform legii 406/2001, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi:

a) folosinţă gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;

- Advertisement -

b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;

c) pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.

Pe 20 septembrie 2019, Curtea de Apel Bucureşti a confirmat calitatea de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu, contatată inițial de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). Fostul preşedinte a atacat sentinţa, pe care o consideră „un abuz”, şi a anunţat că aşteaptă o „judecată corectă” la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Traian Băsescu a fost președinte al României timp de 10 sni 92004-2014). Din 2019 este europarlamentar, având un mandat de 5 ani, până în 2024.

Deputatul Cătălin Teniţă (USR-PLUS): „Este o lege fabricată în laboratoarele unui turnător dovedit, acum mogul media, ca să se răzbune pe cel pe care îl percepe ca duşmanul lui de moarte”

Deputatul Cătălin Teniţă (USR-PLUS) a explicat pe Facebook de ce a votat împotrivă.

„Eu am votat contra în chestiunea tăierii beneficiilor acelor șefi de stat care s-au dovedit a fi turnători sau lucrători ai Securității.

Și am făcut-o după ce m-am gândit foarte bine.

1. Este o lege introdusă de doamnele Cătăniciu și Gavrilescu. Cele care vituperau la Antena 3 împotriva mișcărilor civice din perioada OUG 13 și a anilor următori, mai ceva ca Pleșoianu și Șerban Nicolae. Cumva numai spirit civic nu au dovedit dânsele.

2. Este o lege fabricată în laboratoarele unui turnător dovedit, acum mogul media, ca să se răzbune pe cel pe care îl percepe ca dușmanul lui de moarte.

3. Este o lege unipersonală, care nu abordează real problema lustrației. Justiția selectivă și în scop de răzbunare nu e justiție. Aș fi votat cu plăcere o lege care să taie toate privilegiile și pensiile speciale ale celor care au făcut poliție politică. Poate voi ajunge să scriu un astfel de proiect.

4. Am introdus un amendament care să prevadă printre cei cărora li se retrag drepturile și pe cei care au ocupat înalte demnități în conducerea PCR și RSR. Am luat întocmai formula din proiectul de lege a lustrației făcut de Mona Muscă în 2005. A picat la vot. În mod evident, un ministru sau un secretar UTC sau un secretar de partid comunist de județ a fost cel puțin la fel de nociv ca un turnător.

Și totuși, acel amendament a căzut la vot, ceea ce mă îndreptățeste să cred că a fost o lege făcută pentru o vendetă personală, nu pentru justiție.

Și da, mi-ar placea să apucăm să facem lustrație adevărată, pentru a scăpa de fantoma comunismului. Dar astăzi nu despre asta a fost vorba.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* 5 erori majore care au dus la criza politică. Autorii lor: Iohannis, Cîțu, Stelian Ion, PNL, USR-PLUS. Analiza unui fost președinte al PNL

* PSD, PNL-Cîțu și UDMR au blocat și a patra oară moțiunea de cenzură! Cei 17 senatori și deputați care au lipsit de la ședința Birourilor Permanente Reunite

* Dan Barna: „Sunt dezamăgit. Întâlnirea cu Klaus Iohannis a fost mai degrabă formală, benignă… N-a prezentat vreo soluție, nu s-au analizat scenarii”

* Revoltă în PNL: 32 de parlamentari pro-Orban îi cer lui Cîțu să nu facă înțelegeri cu PSD

* Drulă dă cu levierul în Cîțu: „Plec din cauza unui premier iresponsabil, care nu înțelege că e terminat politic“. I s-a adresat ca baronului sindical Rădoi: “Florine, s-a terminat!“

* Orban, acuzații-șoc: „Un personaj foarte important din România a decretat ca Orban să nu mai fie președinte. Cîțu trebuia să devină guvernator BNR”

* Scrisoarea secretă a lui Cîțu către talibani

* Mișu Negrițoiu despre Florin Cîțu, pe care l-a dat afară de la ING: „Un mic satrap, foarte învechit. Nu știe să lucreze în echipă”. Despre Klaus Iohannis: „Plutește” / „Orban este singurul care poate să ducă PNL mai departe, voi îl îngropați. Nu-mi pasă, dar păcat de țară!”

* VIDEO. Șoșoacă și fanii ei au atacat un centru de vaccinare. 12 pacienți netransportabili – nevoiți să se imunizeze în localitățile vecine

* Duminica neagră: a murit și actorul Ion Caramitru! În aceeași zi cu Ivan Patzaichin, și tot la Spitalul Elias

- Advertisement -

5 COMENTARII

 1. Sunt atâtea lucruri de făcut și ei voteaza legi pentru un singur om…când majoritatea celor care au apărut ca lideri și parlamentari după revolutie fuseseră comuniști profitori sau securiști profitori de comunism și urmașii lor de astăzi, tot asa, sunt prin parlament și prin structurile guvernamentale!!! Voiculescu face pe drasticul când el promovează minciuna și zvonistica manipulatorie la scara NATIONALA, prin trustul lui de presa și nimeni nu se leagă de el!!!

 2. Lege stupidă.
  După chipul și sufletul mizerabil al unui om măcinat de URĂ.
  Faceți lege pentru toți comuniști care ne-au condus și ne-au furat într-o veselie. 31 de ani. Și nu vă ajunge nemernicilor.

 3. SUBLINIEM ceea ce susține parlamentarul U.S.R. P.L.U.S. despre NECESITATEA unei Legi-a-LUSTRAȚIEI… CARE SĂ FIE PENTRU TOȚI (!!!) TARTORII-și-PRIVILEGIAȚII/PROFITORII Regimului-COMUNIST (ATENȚIE: NU NUMAI cei ai Regimului-CEAUȘIST, ciii… TOȚI cei care au JUPÂNIT-și/sau-TRPĂDAT România în cei TOȚI cei 45 de ani de DICTATURĂ-COMUNISTĂ CRIMINALĂ-și-ANTINAȚIONALĂ:

  ” (…) Este o lege unipersonală, care nu abordează real problema lustrației. Justiția selectivă și în scop de răzbunare nu e justiție. Aș fi votat cu plăcere o lege care să taie toate privilegiile și pensiile speciale ale celor care au făcut poliție politică. Poate voi ajunge să scriu un astfel de proiect.
  Am introdus un amendament care să prevadă printre cei cărora li se retrag drepturile și pe cei care au ocupat înalte demnități în conducerea PCR și RSR. Am luat întocmai formula din proiectul de lege a lustrației făcut de Mona Muscă în 2005. A picat la vot. În mod evident, un ministru sau un secretar UTC sau un secretar de partid comunist de județ a fost cel puțin la fel de nociv ca un turnător.
  Și totuși, acel amendament a căzut la vot, ceea ce mă îndreptățeste să cred că a fost o lege făcută pentru o vendetă personală, nu pentru justiție.
  Și da, mi-ar placea să apucăm să facem lustrație adevărată, pentru a scăpa de fantoma comunismului. Dar astăzi nu despre asta a fost vorba.”

  SCURT și laaa… OBIECT, nuuuuuuuuuuuuuuuu?!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -