Furia anti-austriacă de după eșecul Schengen (care, prin decizia absurdă a Guvernului Nehammer, poate fi numită și „mârlănia Schengen”) s-a rezumat până acum la amenințări războinice și la declarații de intenție – nervoase, furioase, răzbunătoare, pe alocuri siterice. Marți, 13 decembrie, lucrurile au luat-o însă razna. Mai mulți reprezentanți ai statului român, de la PSD și de la PNL, au anunțat acțiuni periculoase, care pot aduce daune uriașe României și cetățenilor săi.
Cei doi iresponsabili, îmbrăcați în straie de patrioți, sunt:
- Sorin Grindeanu (PSD) – ministrul Transporturilor;
- Cristian Pistol (PNL) – directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
PSD-istul Grindeanu umblă cu o „Ordonanță 13 bancară”: schimbarea băncii fără licitație!
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu – cel care pe 31 ianuarie 2017, în calitate de prim-ministru aflat sub înrâurirea lui Liviu Dragnea, a semnat sinistra Ordonanță 13 – a făcut marți un anunț periculos. Și a făcut-o pe un ton șmecheresc, evident iresponsabil.
Grindeanu a confirmat un lucru grav: Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a decis să-şi închidă conturile de la Banca Comercială Română (BCR) și să se mute la CEC, fără nicio licitație sau selecție de oferte!
”Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și-a anunţat o anumită intenţie, de a-şi muta conturile de la BCR la CEC, şi ştiu că vor face, mi-au spus şi mie”, a spus agramat Sorin Grindeanu.
Ministrul PSD a adăugat: „Și nu doar CNAIR. Am fost anunţat că şi alte companii aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor vor face acest lucru, fie că vorbim de Portul Constanţa, fie că vorbim de Aeroporturi Bucureşti, de CFR şi toate celelalte, pentru că au găsit condiţii mai bune la CEC. O explicaţie cât se poate de simplă”.
PNL-istul Pistol prinunță cuvântul periculos: „colaps„
Director general provizoriul al CNAIR (numit politic, fără concurs) este Cristian Pistol (PNL), aflat în funcție din septembrie 2021. Acesta a venit la CNAIR din poziția de consilier al fostului premier Florin Cîțu, fiind susținut de PNL Ilfov, după ieșirea USR de la guvernare. În acel moment, ministru interimar al Transporturilor era Dan Vîlceanu.
În septembrie 2022, mandatul de director general provizoriu al PNL-istului Cristian Pistol a fost prelungit cu 4 luni, până la 30 ianuarie 2023, cu posibilitatea prelungirii cu încă două luni. Prelungirea a fost aprobată de ministrul Sorin Grindeanu, care controlează majoritatea PSD-istă din Consiliul de Administrație al CNAIR.
Marți, Cristian Pistol a vorbit, iresponsabil, de un posibil „colaps” al unei – sau unor – „bănci austriece” din România. Folosirea cuvântului „colaps” este extrem de periculoasă, putând duce la o scădere a încrederii în banca respectivă, putându-se ajune chiar la panică în rândul populației.
CNAIR a rulat anual zeci de miliarde de lei prin conturile deschise la BCR, banca membră a Erste Group (Austria). Toate aceste operațiuni ar urma să se facă prin CEC. Potrivit oficialilor CNAIR, transferul va dura însă câteva luni.
Oficial CNAIR: „Beneficiul mutării la CEC, o bancă românească, este siguranța„
Cât privește decizia de a face această mutare, conducerea CNAIR susține că nu este „o răzbunare” sau „un boicot”, ci „o măsură de siguranță”.
Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR. a afirmat la fel de riscant pentru Hotnews.ro: „Din declarațiile pe care le-a făcut cancelarul Austriei reiese că Austria este o țară nesigură din cauza migrației. Nu este o măsură de retorsiune (închiderea conturilor la BCR – n. red.), ci este o măsură de siguranță, de a proteja banii. Noi avem obligația de a lua toate măsurile în acest sens. Beneficiul mutării la CEC, o bancă românească, este siguranța”.
Întrebat care e rulajul financiar pe care CNAIR îl face prin conturile BCR, Șerbănescu a precizat că este „de ordinul zecilor de miliarde de lei anual”. Asta înseamnă, printre altele, bugetul, plățile către salariați, plățile contractorilor și chiar rovigneta.
„Plata rovignetei se face prin intermediul platformei BCR. Am discutat pentru a calibra sistemul CEC”, a adăugat oficialul CNAIR.
În privința salariaților care au cardurile pe care primesc salariile la BCR, Șerbănescu a precizat că o eventuală renunțare este o decizie personală, iar CNAIR va livra banii în continuare către acestea.
CNAIR are circa 8.000 de salariati și un buget anual de cheltuieli de natură salarială de 641 de milioane de lei (circa 125 de milioane de euro).
Prin mutarea conturilor CNAIR către altă bancă, BCR va pierde lichiditatea consistentă pe care compania i-o asigură și, posibil, și o masă importantă de clienți, dacă salariații vor decide să migreze și ei.
Pericolele care pândesc statul român
Implicarea unor instituții (Ministerul Transporturilor) sau companii ale statului român (CNAIR, CFE, Portul Constanța, Aeroporturi București etc.) în campania de boicotare a companiilor austriece, fie ele bănci, benzinării, marketuri sau asigurători, poate duce România într=o zonă extrem de periculoasă.
Dacă vor avea pierderi majore, companiile austriece pot invoca intervenția neloială în piață a statului român, având ca efect distorsionarea pieței libere. S-ar putea ajunge la procese internaționale în care statul român să fie obligat să plătească daune colosale. România n-ar putea invoca motive rezonabile și credibile pentru deciziile în cascadă de a rezilia contractele cu companii austriece.
De exemplu, BCR a obținut contractul cu CNAIR în urma unei licitații internaționale. Pentru rezilierea contractului, CNAIR trebuie să prezinte motive solide. Or, singurul argument real, în acest context de mare încărcătură politică, este furia stârnită de decizia Guvernului austriac de a bloca – aberant și abuziv – accederea României în Spațiul Schengen. Or, nu BCR, Raiffeisen sau OMV a luat această decizie nefastă, deci nu pot fi pedepsite ele!
Inclusiv nominalizarea unei alte bănci – în cazul de față, CEC Bank – ca partener al CNAIR este un abuz riscant din punct de vedere juridic. Oricare altă bancă din piață ar putea invoca o discriminare. De exemplu, de ce n-ar avea acces și Banca Transilvania – cu capital privat, dar românesc – la contractul cu CNAIR?
O altă gafă sancționabilă sin punct de vedere juridic este folosirea repetată, de către reprezentanți ai statului român (Sorin Grindeanu, Cristian Pistol, Alin Șerbănescu, precum și mulți alți politicieni, inclusiv parlamentari sau miniștri, în aparițiile televizate), a expresiilor „bănci austriece” sau „bănci străine” (BCR, Raiffeisen), respectiv „bancă românească” (CEC). Din punct de vedere juridic, toate sunt bănci românești, înregistrate în România, activând după legile românești și plătind impozite statului român. Diferența este de capital, nu de statut juridic: unele sunt bănci românești cu capital majoritar austriac (BCR, Raiffeisen), altele sunt bănci românești cu capital majoritar românesc – privat (Banca Transilvania) sau de stat (CEC).
Dincolo de procesele comerciale în care statul român ar putea fi atras ca urmare a acțiunilor iresponsabile, umorale, ale unor demnitar sau funcționari ai săi, există un pericol și la nivelul Uniunii Europene. România poate face obiectul unei acțiuni de infrigement și obligată să plătească daune serioase dacă la nivelul Comisiei Europene se va stabili că statul român, prin reprezentanții săi, a distorsionat piața liberă pe piața bancară, pe cea a carburanților etc.
Ei na, „provocam mari daune Romaniei” daca tinem banii intr-o banca romaneasca. Oare de ce se tot culpabilizeaza patriotismul nostru? Fie si prin impingerea in derizoriu dind exemplu auristii care numai patrioti adevarati nu sunt. Insa sunt vazuti bine nemtii care cumpara produsele lor.
De fapt hoții USL își negociază șpaga pentru cedarea gazului din Marea Neagra.
Asa au făcut și cu cedarea Petromului.
S-au activat ” sponsorii ” iar d-nul ziarist executa. Noroc ca putina lume mai crede . Foamea de bani e mare si tampeste omul. Exemplu : Radu Moraru
Din cate stiu eu, operatiunile banesti ale institutiilor statului roman se efectueaza prin Trezorerie si nu prin bancile comerciale. Probabil ca angajatii companiei nu-si vor mai lua valuta cand pleaca in strainatate de la BCR ci de la CEC. Mare pierdere pentru BCR!
La ce sa teastepti de la un cap sec ca Grindeanu?
Nu sunt de acord cu opinia din articol. Poporul roman s-a ploconit in istorie la toata lumea. D-asta ne-au si calcat in picioare ceilalti cand au vrut. Suntem o tara bogata in resurse, dar poporul este la fel de sarac si umil. Nu uitati ca datorita politicii criminale a fesenistilor 7 milioane de romani au plecat din tara sa isi faca un viitor. Acesti fesenisti au facut apoi lucrarea strainilor pentru propriul matz. Mergeti in Viena si uitati-va la palate, la ce s-a realizat pe vremea cand ai nostri umblau desculti. Cum s-au realizat toate acelea? Au jefuit si furat masiv. Dupa Al Doilea Razboi Mondial sovieticii nu s-au retras din Austria si au capusat tara in posturile cheie, iudeo-masonii au pus bazele unui sistem bancar care s-a infiltrat si acaparat economiile multor tari.
Din 1989 incoace putine au fost manifestarile de solidaritate ale romanilor fata de evenimente importate ale societatii. A amenda firmele austriece consider ca este un act normal pentru o societate unita. Totusi astia au pus mana pe sistemul bancar, pe combustibil lichid si gazos, pe paduri si astazi ne umilesc prin minciuni. Este tainul platit sa aderam la UE in 2007 cand s-a realizat in timpul presedintiei Austrie. Toti stiu sa-si negocieze avantaje, nu mai noi nu, platim ca prostii la toti. Turcia penru intrarea Norvegiei si Finlandei in NATO vrea beneficii, numai Romania sta drepti.
Atunci cand ai o clasa politica mediocra, plina de impostori cu doctorate plagiate, cu privilegii, adica de cacat, este firesc sa nu te mai astepti la ei la nimic. Faptul ca o parte din societate incepe sa ia masuri este un semn ca putem fi o natiune unita. Ce se intampla BCR, Raiffeisen sau OMV se poate intampla oricand Orange, Vodafone, Carrefour, Mega Image. Este un semnal pentru aceste corporatii sa nu se joace cu focul in relatia cu romanii. In fond nu le-am cerut decat sa sa nu mai avem vama cu Ungaria ca doar suntem de 15 ani in UE, iar jigodia aia de cancelar, omul Rusiei, a venit cu motive false bagand Croatia care este sifonul migratiei catre Austria. Rutele de migratia nu sunt prin Romania, ca toti care ajung plang si sunt trimisi inapoi.
Este un semnal si pentru clasa politica, ca nu se stie ce va iesi la vot in 2024 dupa administararea dezastruoasa facuta de fesenistii din PSD si PNL sub inaltul patronaj al Premierului de la Grivco. Cand societatea se va trezi, oamenii vor deveni uniti si vor dori schimbari majore, atunci putem afirma ca mai avem o sansa desi au trecut 32 de ani de sperante. Trebuie sa fim parteneri cu aceste firme straine, nu sclavi pe plantatie. Romanii au uitat prea usor cum banci precum BCR si Raiffeisen au introdus in anii 2007 – 2010 clauze abuzive in contractele romanilor importate din afara (celebrul Club Lombard) si unii s-au sinucis pentru datorii iventate. Atunci au fost scapati de BNR, PDL-Basescu si de multi judecatori care si astazi in instante inca nu vor sa vada banalele comisioane de risc (a se vedea solutiile Tribunalului Bucuresti sectia 6, Curtea de Apel Bucuresti sectiile 5 si 6 in favoarea bancilor). Statul Roman a permis acestor nemernici sa exfolieze proprii cetateni desi Constitutia garanteaza drepturi fundamentale.
Asa este, este foarte bine ca poporul se misca.
Este un moment propice pentru a se declansa un referendum pentru care s-a inceput sa se stranga semnaturi.
Sprijinul popular ar face posibila devoalarea, demascarea, anularea unor tranzactii oneroase prin care s-au vandut proprietati importante ale statului roman catre particulari, sau chiar alte state (Austria – Rompetrol) – tranzactii cu dibacie ascunse.
Aceasta revolta populara nu trebuie confiscata politic, cum face acest Grindeanu care, fiind demnitar, ar trebui sa aiba autocontrol. Nuci nu trebuie compromisa prin exagerari gen AUR.
Dar nici nu trebuie descurajata, chiar daca se mai sare peste cal, asa cum fac niste ziaristi, a caror atitudine ma surprinde deoarece par a fi aparatorii unor firme, care numai nevinovate nu sunt…
O decizie minimala care nici pe departe nu este in de-ajuns. Statul roman ar trebui sa încheie toate contractele comerciale cu entități austriece.
Poziția Dvs este probabil dictata de o necesitate de a va face mai interesanți decât alții dar nu va face decât patetici.
Bine scris, domnule Cartianu, iar ne prostesc rușii să ne-o tragem singuri la poartă – dacă „punem botul”. E plin de ei și pe-aici – trebuie să fie disperați de când tătucu și-a creat probleme…