duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLumeaPreședintele Argentinei interzice partidelor și statului să mai cumpere publicitate: „maschează coruperea...

Președintele Argentinei interzice partidelor și statului să mai cumpere publicitate: „maschează coruperea presei“. În România, partidele au primit peste 140 de milioane de euro în ultimii 3 ani

-

Javier Milei, noul președinte ultra-liberal al Argentinei, continuă reformarea din temelii a statului cu noi măsuri care vizează reducerea cheltuielilor bugetare. El a anunțat că va interzice instituțiilor publice și partidelor să mai cumpere publicitate, pentru că aceasta este folosită pentru a mitui jurnaliștii. De asemenea, Milei va închide agenția publică de știri TELAM.

Excentric și gălăgios, Javier Milei e atacat violent de presa argentiniană și, în general, de presa cu vederi de stânga din lume, dar măsurile luate de el au reușit, în câteva luni, să reducă deficitul bugetar catastrofal al Argentinei. După doar 9 săptămâni, interval în care Milei a început în forță reformele promise, Guvernul Argentinei a înregistrat excedent pentru prima oară după 12 ani! Impactul a fost extraordinar: el a reușit să crească de peste 2,5 ori suma încasată din taxe și să taie cheltuielile bugetare la jumătate în ianuarie 2024. Ca urmare, în ianuarie (Milei a venit la putere în decembrie 2023) bugetul a ieșit pe plus cu 589 de milioane de dolari. Noul ministru al Economiei, Luis Caputo, a anunțat că „deficitul zero nu este negociabil“.

Președintele Milei este economist și aplică acum ce a promis în campania electorală, adică reducerea cheltuielilor statului până la nivelul a 25% din PIB, reducerea datoriei publice și trecerea la dolarul american ca monedă în economie.

Milei vrea privatizarea companiilor de stat transformate de politicieni în cuiburi de sinecuri pentru clientelă și neamuri, dar și în găuri negre pentru buget

Din cauza corupției clasei politice și a felului în care a fost condusă țara, Argentina este într-o situație critică de multă vreme. Deși este o națiune cu mari bogății și care este în topul exporturilor mondiale de grâne și carne de vită, Argentina a dat faliment în 2002 și de atunci este permanent pe buza prăpastiei. Datoria țării este colosală și e nevoie de Banca Mondială pentru a supraviețui, în timp ce Guvernele succesive au continuat să se îndatoreze în ritm accelerat. Argentina are un deficit comercial de 43 de miliarde de dolari și o datorie de alte 45 de miliarde la FMI. Până în aprilie, Guvernul trebuie să plătească 10,6 miliarde de dolari creditorilor, iar perspectiva unui nou faliment este reală.

- Advertisement -

Anul trecut, inflația a fost 211%, iar anul acesta se prognozează să fie de 254,2%. Gradul de violență în societate e foarte mare, iar 45% din populație este sub pragul de sărăcie.

Milei a promis că va revigora economia în 3 luni, dar se confruntă cu opoziția clasei politice grupate în Parlament și cu protestele sindicatelor. Situația Argentinei e aproape disperată, iar noul președinte a anunțat încă din campania electorală că va aplica o terapie de șoc, care va afecta inevitabil mulți locuitori.

Printre decretele semnate în decembrie, imediat după ce și-a intrat în atribuții noul președinte, a fost acela de privatizare a companiilor deținute de stat, pe care clasa politică le transformase în cuiburi de sinecuri și găuri negre prin care se pierdeau banii publici.

- Advertisement -

O măsură luată de Milei care a afectat populația a fost devalorizarea monedei naționale peso, care a dus la creșterea prețurilor și la deteriorarea masivă a nivelului de trai.

„Dacă nu schimbăm modelul economic din temelii, Argentina n-are viitor“

Într-un discurs dur ținut vineri, în plenul Parlamentului, Javier Milei le-a cerut partidelor să i se alăture în reformele care trebuie să schimbe structura economiei și să salveze Argentina. „Nu vom da înapoi, vom continua să împingem mai departe reformele, fie că e vorba de o lege, de un decret prezidențial sau de modificarea reglementărilor. Vom schimba țara în bine cu sau fără sprijinul liderilor politici, cu toate resursele legale ale executivului. Vă cer încredere și răbdare. Va trece ceva timp până când vom putea percepe roadele reorganizării economice și ale reformelor pe care le implementăm. Dacă nu schimbăm modelul economic din temelii, Argentina n-are viitor“, a spus Milei, care se autocaracterizează drept un anarho-capitalist și e adeptul reducerii drastice a implicării statului în societate și economie.

Președintele, care are în Parlament susținerea Partidului Avansul Libertății (al treilea ca mărime), a avertizat Congresul că, dacă i se va opune, se va confrunta cu „un tip diferit de animal“.

De când a preluat președinția – Argentina e o republică prezidențială –, Milei a emis decrete de revocare ori de modificare a sute de legi. A limitat puterea sindicatelor și a dereglementat economia care se caracteriza printr-o foarte puternică intervenție a statului în toate domeniile. Opoziția la schimbare e deosebit de dură și Justiția a blocat aceste modificări.

Milei a venit apoi cu un pachet de reforme radicale, care vizează privatizarea companiilor de stat și eliminarea protecției muncii, printre altele. Și acest proiect de lege a fost respins în Justiție.

Măsurile economice aduse de Milei au revitalizat bursele și piața, dar au provocat protestele sindicatelor în toată țara. Decizia președintelui de a tăia cheltuielile bugetare, inclusiv banii dați presei, i-au ostilizat marile trusturi, care-l atacă virulent.

În România, partidele și-au votat în Parlament creșterea subvențiilor din bani publici. În ultimii 3 ani au încasat 718 milioane lei, din care aproape jumătate s-au dus în „publicitate“ la posturile TV și site-urile prietene. PSD e campion absolut

Situația le-ar putea părea cunoscută românilor. Partidele politice din România și-au trecut prin Parlament legi care le finanțează de la bugetul de stat cu 50-60 de milioane de euro pe an. Conform unui raport Expert Forum, partidele și-au acordat din banii românilor, din 2008 încoace, suma de 1,5 miliarde lei (300 de milioane de euro la cursul actual). Din această sumă, însă, aproape jumătate, adică 718 milioane lei, și i-au luat în ultimii 3 ani (2021-2023)! Iar PSD a luat 45% din acești bani.

Doar anul trecut partidele politice au primit subvenții, prin Autoritatea Electorală Permanentă, de 227 de milioane de lei (45,4 milioane euro), în condițiile în care deficitul bugetar e scăpat de sub orice control: în 2023 a fost de 6% din PIB. Partidele au strâns o parte din acești bani în perioada 2021-2023, pregătindu-se să „investească“ în campaniile electorale din acest an.

Conform raportului Expert Forum, anul trecut 48% din banii primiți de partide s-au dus la secțiunea „presă și propagandă“, adică la cumpărarea bunăvoinței posturilor de televiziune și a unor publicații. De departe, în fiecare an, campioana mituirii presei este PSD, urmată îndeaproape de PNL.

An de an, trendul banilor băgați în „publicitate“ de partide a crescut. În 2021 au fost 60 de milioane de lei, în 2022 – 100 de milioane, în 2023 – 120 de milioane, iar în 2024 se anunță cel puțin dublul acestei sume.

În principal, aceste „investiții“ se văd în modul cum televiziunile de știri reflectă ceea ce se întâmplă în România și felul în care sunt tratați reprezentanții partidelor aflate la guvernare. Publicul nu este avertizat că are de-a face cu știri „comandate“ deoarece lipsește celebrul „P“, cu care e marcată publicitatea. Spre exemplu, Marcel Ciolacu e nelipsit la Antena 3 și România TV, liberalii sunt tratați cu mănuși la Digi 24 și toată lumea critică USR și pe Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, pentru că nu cumpără „publicitate“.

În acest timp, Guvernul PSD-PNL continuă să se împrumute în ritm accelerat în numele României, în timp ce deficitul pe primele două luni din 2024 e chiar mai mare decât cel de anul trecut. Tot mai mulți economiști spun că, fără banii de la Uniunea Europeană, România ar intra în colaps economic și incapacitate de plată.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. George Simion „participă la efortul de destabilizare a Republicii Moldova“, confirmă oficial premierul Recean. Exact asta face și Rusia! Extremistul de la AUR a fost declarat persona non-grata peste Prut

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Norocul lor e că Bolșevicia Mare e un pic mai departe și ocupată 😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -