Nicușor Dan încearcă salvarea Parcului IOR: dacă nu se va putea contesta retrocedarea, Primăria va expropria terenul. Găștile imobiliare vor să facă blocuri pe 11 hectare în parcul mutilat

1
41
Nicușor Dan a promis că va recupera parcul fie prin anularea retrocedării, dacă aceasta s-a făcut ilegal, fie prin expropriere. Copacii din Parcul IOR sunt distruși sistematic prin tăiere, ardere ori otrăvire, în timp ce Poliția Locală a lui Robert Negoiță asistă impasibilă

Primăria Bucureștiului se va implica direct în salvarea celor 11 hectare din Parcul IOR pe care găștile imobiliare vor să construiască blocuri, a anunțat miercuri primarul Nicușor Dan, după ce a mers la fața locului. Există două soluții pentru ca bucureștenii să-și recapete parcul: fie este anulată retrocedarea, fie terenul va fi expropriat.

Nicușor Dan, care înainte să fie primar a avut o foarte lungă carieră de activist, spune că n-a văzut în întreaga sa activitate atâția copaci tăiați ca acum. Începând din luna februarie, zeci de copaci din zona retrocedată a Parcului IOR au fost puși la pământ. Poliția locală a lui Robert Negoiță, primarul PSD al Sectorului 3, a dat doar 18 amenzi a câte 100 de lei – adică efect zero pentru un afacerist hotărât să facă acolo blocuri din care să scoată zeci de milioane de euro.

Populația din zonă s-a mobilizat și sâmbătă este anunțat un miting al locuitorilor din cartierul Titan, dar și din alte părți ale Bucureștiului care obișnuiau să-și petreacă timpul liber în Parcul IOR.

Primarul Bucureștiului promite că va rezolva, într-un fel ori altul, problema: „Am fost în această dimineață în Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR) și am văzut cu ochii mei cât de dezolant arată zona în care s-au tăiat masiv copacii după retrocedarea terenului. Am cerut verificarea legalității dispoziției de retrocedare unei firme de avocatură cu care suntem în contract și estimez că în maximum 6 săptămâni vom avea analiza finală. Dacă în urma acestei analize se va stabili că decizia retrocedării a fost corectă, vom face demersurile necesare pentru a expropria acest teren“.

Vina pentru dezastrul din IOR este a proprietarului, spune Nicușor Dan, care știe legile pe dinafară după atâția ani în care s-a ocupat de astfel de cazuri: „Am mai văzut, de 15 ani de când mă ocup de chestiunile acestea, am mai văzut copaci doborâţi ilegal, dar niciodată aşa de mulţi cum sunt aici. (…) Aceasta este o chestiune care este strict responsabilitatea proprietarului. Proprietarul, de când a fost pus în posesie, are obligaţia legală, prin Legea 24, să se îngrijească ca spaţiul verde să rămână verde”.

Persoane „necunoscute“ au atacat sistematic cele 11 hectare retrocedate. În ultimul an, zona a fost efectiv devastată. În 2022 s-a pus foc și au fost incendii. De o lună apar indivizi care taie copacii. Unde era înainte desiș verde, acum e teren viran plin de arbori puși la pământ. Locuitorii au sesizat că pomii au fost și otrăviți prin turnarea de substanțe toxice la rădăcină. Cineva vrea cu orice preț să distrugă această zonă, pentru ca apoi să se poată spune că acolo nu mai este spațiu verde.

Garda de Mediu și Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, au închis ochii la acest atentat care este în mod evident organizat și coordonat. S-au dat câteva amenzi și atâta tot.

Cele 11 hectare din Parcul IOR au fost retrocedate în 2005 de primarul Bucureștiului de atunci, Adriean Videanu, de la fostul PDL (între timp absorbit în PNL).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Donald Trump arată cum ar aduce pacea în „cel mult o zi”: ar lăsa Rusia să rupă bucăți din Ucraina! Fox News a cenzurat în favoarea fostului președinte

* Donald Trump zice că va fi arestat marţi! El invocă „scugeri ilegale de la biroul procurorului districtual din Manhattan, corupt şi extrem de politizat”

* Minciunile putiniste aduc amenzi grele RTV-ului lui Ghiță & Ciutacu: 75.000 de lei pentru „Zelenski nazist, tâmpit, diavol, nenorocit” / Mircea Toma (CNA): „Este un discurs al urii, extrem de periculos. Vorbim deja despre o chestiune de siguranță națională”

* Propaganda rusă anunță mincinos pentru a 7-a oară, prin Cozmin Gușă, că România „a început mobilizarea rezerviștilor” pentru a intra „în războiul lui Biden – Nuland – Zelenski”

* România lui Iohannis: a scăpat de pușcărie și Darius Vâlcov, „creierul“ lui Dragnea. A luat șpagă 4 milioane de lei, dar „fapta s-a prescris“!

* Record mondial: Guvernul lui Iohannis a ajuns la peste 200 de secretari de stat, de 5 ori mai mulți decât are Japonia! Grindeanu (PSD) are 9 secretari de stat, iar Boloș (PNL) – 7

* Culisele războiului din PNL: Iohannis, ținta reală a atacului lansat chiar de omul său, Rareș Bogdan, la adresa lui Aurescu. În tabăra liberală e panică din cauza prăbușirii în sondaje

* A mai fugit un PSD-ist corupt: baronul de Neamț, Ionel Arsene, condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență

Doar în ultimele două luni, Guvernul Ciucă a înființat 26 de noi posturi la Secretariatul General, cu salarii medii de 14-16.000 de lei pe lună!

* Colonelul Turcescu și-a găsit locul: s-a angajat la televiziunea clanului Firea-Pandele! Milionarul putinist va fi plătit generos de locuitorii orașului Voluntari. Va fi coleg cu Oana Lovin și Mădălin Ionescu, prietenii ambasadorului Kuzmin

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here