O unitate de elită a serviciilor secrete ruse execută misiuni care au ca scop destabilizarea Europei, este concluzia unor responsabili de securitate din patru țări occidentale, scrie New York Times. Mai multe incidente care păreau izolate sunt, de fapt, elemente ale unui plan coerent și diabolic al Moscovei, care „se antrenează” în Republica Moldova și acționează în vestul Europei.
Mai întâi a fost o campanie de destabilizare a Republicii Moldova. A urmat otrăvirea unui comerciant de arme în Bulgaria. Anul trecut, a fost o tentativă de a asasina un fost spion rus în Marea Britanie cu o neurotoxină.
Dacă inițial autoritățile occidentale au văzut aceste acțiuni ca fiind izolate, acum oficialii de securitate din Vest sunt convinse că aceste operațiuni – poate că și altele – fac parte dintr-o campanie coordonată de a destabiliza Europa. Campania este executată de o unitate de elită din interiorul serviciilor secrete ruse, scrie „New York Times”.
Oficialii din serviciile secrete a patru țări spun că nu este clar cât de des a fost mobilizat grupul, cunoscut ca Unitatea 29155, care operează de cel puțin un deceniu, dar care abia acum a fost descoperit. Aceștia avertizează că este imposibil de știut când și unde operează agenții din cadrul unității speciale.
Scopul Unității 29155 subliniază nivelul ridicat al războiului pe care-l duce președintele Rusiei, Vladimir Putin, cu Vestul. Liderul de la Kremlin combină propaganda, atacurile cibernetice și dezinformarea cu acțiuni de tip militar.
„Cred că am uitat cât de lipsiți de scrupule pot fi rușii la nivel organic”, a avertizat Peter Zwack, un fost ofițer al serviciilor secrete militare și fost atașat al Apărării la Ambasada Statelor Unite de la Moscova. Acesta spune că nu știa de existența unității speciale antioccidentale.
Unitatea 29155 se află în subordinea agenției de informații militare GRU.
Deși multe dintre operațiunile GRU rămân un mister, serviciile secrete din Vest au început să aibă o imagine mai clară asupra „arhitecturii” temutului serviciu secret al Armatei ruse.
Oficiali americani spun că două unități ale GRU, cunoscute ca 26165 și 74455, au spart serverele Comitetului Național Democrat și e-mailurile lui Hilary Clinton, în lunile de dinaintea alegerilor prezidențiale din 2016, pentru ca apoi să publice comunicările interne.
Anul trecut, Robert Mueller, procurorul special care s-a ocupat de ingerința Rusiei în alegerile din 2016, a inculpat peste zece ofițeri ai acestor unități. Echipele de piratare au operat în principal de la Moscova.
Prin contrast, ofițerii Unității 29155 călătoresc spre și dinspre țările europene. Unii dintre ei sunt veterani decorați în cele mai sângeroase războaie, inclusiv în Afganistan, Cecenia și Ucraina.
Operațiunile lor sunt atât de secrete, potrivit serviciilor occidentale, încât existența unității este cel mai probabil necunoscută chiar și agenților GRU.
Echipa pare să fie o comunitate strâns unită. O fotografie din 2017 îl arată pe comandantul unității, Andrei V. Averianov, la nunta fiicei sale într-un costum gri. Acesta pozează alături de colonelul Anatoli Chepiga, unul dintre cei doi ofițeri inculpați în Marea Britanie pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal.
„Aceasta este o unitate a GRU care a fost activă de-a lungul anilor în Europa”, a spus unul dintre oficialii europeni de securitate, care a vorbit sub condiția anonimatului pentru a descrie informații secrete. „A fost o surpriză că rușii – GRU, această unitate – s-au simțit liberi să desfășoare această activitate extrem de ostilă în țările prietenoase. A fost un șoc”.
În grade variate, fiecare dintre cele patru operațiuni legate de Unitatea 29155 au atras atenția publicului, chiar dacă a durat până când autoritățile au confirmat că ar fi conectate. Agențiile de informații din Vest au identificat pentru prima oară unitatea după lovitura de stat eșuată din 2016 în Muntenegru.
Cu toate acestea, oficialii au început să înțeleagă agenda specifică a unității abia după otrăvirea lui Skripal, în martie 2018.
În cele din urmă, autoritățile britanice au demascat doi suspecți, pe colonelul Chepiga și pe Alexander Mișkin, dar operațiunea a fost mult mai complexă decât au dezvăluit oficialii la vremea respectivă. Cu un an înainte de otrăvire, trei agenți ai unității au călătorit în Marea Britanie pentru o repetiție, au spus ulterior doi oficiali europeni.
Dintre cei trei agenți deplasați în Marea Britanie, unul a fost Mișkin, al doilea a folosit identitatea de Serghei Pavlov, iar al treilea a folosit numele fals de Serghei Fedotov. Acest „Fedotov” a supravegheat misiunea.
Ulterior, oficialii au stabilit că doi dintre aceștia – cei care au folosit numele de Fedotov și Pavlov – au făcut parte dintr-o echipă care a încercat să-l otrăvească pe comerciantul de arme Emilian Gebrev în 2015. În această operațiune au mai acționat patru bărbați care foloseau numele de Ivan Lebedev, Nikolai Kononihin, Alexei Nikitin și Danil Stepanov.
Echipa a încercat de două ori să-l omoare pe Gebrev, la distanță de o lună.
Deși e o unitate de elită, se pare că bugetul nu este foarte mare, iar agenții împart de multe ori cazări ieftine pentru a face economie.
Oficialii europeni de securitate sunt uimiți de neglijența operațiunilor unității, având în vedere că Skripal a supraviețuit, la fel și Gebrev, iar tentativa de lovitură de stat din Muntenegru a eșuat. După un an, Muntenegru a aderat la NATO.
Rolul sângeros al GRU în „revoluția” română
Informațiile publicate de „New York Times” despre operațiunile recente ale GRU confirmă că sericiul secret al Armatei ruse nu renunță la metodele folosite în deceniile trecute, inclusiv pe vremea Uniunii Sovietice.
Același GRU a operat agresiv și în România comunistă, dar și pentru amorsarea „revoluției” din decembrie 1989. În anii ’70-’80, GRU a racolat generali și ofițeri din Armata română, pentru a pregăti o lovitură de stat împotriva lui Nicolae Ceaușescu, care era tot mai „recalcitrant” în relația cu Moscova, nemaiacceptând o subordonare totală și necondiționată. Urmare a acțiunilor GRU, au fost racolați generali precum Nicolae Militaru, Vasile Ionel, Ștefan Kostyal, Ion Șerb, Dumitru Logofătu, Nicolae Pletos, Horia Opruță, Marin Pancea, dar și viceamiralul Emil Cico Dumitrescu. Majoritatea aveau studii militare făcute în URSS, în anii ’50-’60, unde a avut loc adevărata racolare. Ulterior, în România anilor ’70-’80, au fost reactivați și au primit misiuni concrete de sabotare și debarcare a lui Ceaușescu, sub protecție sovietică.
În decembrie 1989, URSS a infiltrat în România, peste 55.000 de agenți în civil, pentru declanșarea „revoluției”, debarcarea și lichidarea lui Ceaușescu și impunerea la putere a echipei moscovite conduse de Ion Iliescu, cu prețul a peste 1.100 de morți și peste 3.000 de răniți.
„Omuleții verzi” din Crimeea
GRU a desfășurat operațiuni majore, în afara granițelor Rusiei, și după destrămarea URSS (care a avut loc în 1991). Cele mai cunoscute sunt ocuparea, prin celebrii „omuleți verzi”, a Pensinsulei Crimeea, în 2014, ca și a regiunilor Donețk și Lugansk din estul Ucrainei (Donbass).
După destrămarea Uniunii Sovietice, Rusia a preluat serviciile secrete ale acesteia, dar a schimbat numele KGB în FSB. Doar numele GRU (serviciul secret al Armatei) a rămas neschimbat.
De cand se stieee…, de la RUSKOII-PRIMITIVI-si-NENOROCITI… NUMA’ D’ASTEA „BUNE” (Sic !) NE-AU VENIT, daaaaaaaaaaaaaa ?!!!!!
Bineee…, poateee…, cu exceptiaaa… „drujbelor”, anumitor antibiotice-tari/”forte”, blanurilor-NATURALE, pendulelor si tacamurilor-argintate (ASTEAAA… INAINTE de 1990 !) sau… taitei/fideluta-„Rolton” siii… FETE-FRUMOASE-si-…”VESELE” (Sic !) (in ultimile trei decenii…) !!!