Tenisul de masă este sportul în care medaliile europene sunt luate de chinezoaice! Cum e posibil? Țări precum Germania, Olanda, Luxemburg, Portugalia, Spania naturalizează jucătoare din China.
În aceste zile, la Jocurile Europene de la Minsk (Belarus), podiumul feminin a arătat astfel:
1. Fu Yu (Portugalia)
2. Ying Han (Germania)
3. Ni Xialan (Luxemburg).
Toate, băștinașe europene, din bazarul chinezesc! Toate trei s-au calificat pentru Olimpiada de la Tokyo, de anul viitor.
Luxemburgheza Ni Xialan va împlini curând (pe 4 iulie) 56 de ani. Ea a fost campioană mondială cu echipa Chinei, dar și la dublu mixt, în 1983, pe când avea 20 de ani. Majoritatea tenismenelor cu care concurează azi nici nu se născuseră atunci.
În 2016, la Olimpiada de la Rio de Janeiro, Ni Xialan a fost port-drapelul delegației Lxemburgului.
Ni Xialan este căsătorită cu Tommy Danielsson, luxemburghez de origine suedeză. Acesta îi este antrenor și partener de antrenament.
Drumul spre Tokyo, blocat de Han și Shan
Naționala României s-a calificat în finală, unde a fost învinsă clar de Germania: 3-0. De Germania chinezească, pentru că artizanele victoriei au fost Xiaona Shan și Ying Han!
Rezultatele din finală:
* Ying Han – Bernadette Szocs 3-1 (9-11, 11-5, 11-3, 11-2)
* Xiaona Shan – Daniela Dodean 3-1 (11-9, 11-9, 10-12, 11-7)
* Xiaona Shan / Nina Mittelham – Elizabeta Samara / Daniela Dodean 3-2 (9-11, 11-4, 11-6, 9-11, 11-6).
Acest argint este a doua medalie adusă României de tenis de masă la Minsk, după un alt argint, cucerit de cuplul Ovidiu Ionescu / Bernadette Szocs la dublu mixt.
Dacă ar fi câștigat titlul la Minsk, România s-ar fi calificat la Olimpiada din 2020, de la Tokyo. Așa, vor merge nemțoaicele Ying Han și Xiaona Shan. Pot să-și viziteze și rudele din China cu ocazia asta…
Alte tenismene de masă, la Jocurile Europene:
* Li Qian (Polonia)
* Li Jie (Olanda)
* Maria Xiao Yao (Spania)
* Xiaoxin Yang (Monaco)
* Jieni Shao (Portugalia)
* Tin-Tin Ho (Marea Britanie).
Trebuie remarcată spaniola Maria Xiao Yao. Este Maria? Este!