luni, martie 4, 2024
AcasăNewsA murit inventatoarea Polidinului, cercetătoarea Sylvia Hoișie. Modernă și deschisă la minte,...

A murit inventatoarea Polidinului, cercetătoarea Sylvia Hoișie. Modernă și deschisă la minte, anul trecut le explica românilor, la 94 de ani, de ce nu trebuie să se teamă de vaccinuri

-

Sylvia Hoișie, ultima cercetătoare din echipa care a inventat Polidinul în anii 1960, a încetat din viață, anunță Institutul Cantacuzino. Născută pe 24 iunie 1927, ea urma să împlinească 95 de ani peste exact o lună. Inteligentă și foarte deschisă la minte, savanta a dat anul trecut un adevărat exemplu de responsabilitate pentru mulți români. Deși ajunsese la 94 de ani, doctorița Sylvia citea presa pe internet, folosea computerul și a ținut o excelentă pledoarie în favoarea științei, explicând de ce nu trebuie să le fie frică oamenilor de vaccinuri.

Într-o excelentă lecție de știință explicată pe înțelesul tuturor, Sylvia Hoișie a anticipat anul trecut, folosindu-se de cunoștințele sale medicale și de istoria medicinei, că în final Covidul se va transforma într-o simplă gripă.

Ea s-a vaccinat printre primii împotriva virusului, spunând că că știe foarte bine cum funcționează și n-are de ce să se teamă: „N-am avut niciodată vreo îndoială în privința eficienței vaccinurilor, căci nu doar din istoria medicinei, ci și din experiența mea de medic de laborator știu cât bine au făcut și fac ele oamenilor. Am lucrat eu însămi în colective care au preparat, la Iași, vaccinuri: anti-tularemic, anti-tetanic, anti-holeric. Am vrut în deplină cunoștință de cauză, eu și toți ai mei, să ne vaccinăm anti-Covid. La fel de bine știm însă și că eficiența nici unui vaccin nu va fi vreodată de sută la sută, căci interacțiunea dintre produs și individ depinde de starea fizică a fiecăruia din cei vaccinați. Dar pentru majoritatea oamenilor orice vaccin oferă organismului o armă puternică, protecția imunitară, în confruntarea cu agenții patogeni. (…) Nu cred, pornind din nou de la exemplele de care istoria medicinei abundă, că acest virus va fi complet eradicat. Dar cu cât va crește ponderea populației imunizate cu anticorpi, cu atât el va deveni mai puțin periculos, chiar și dacă, prin mutanți, va încerca să-și conserve virulența. După părerea mea, el va evolua pe un drum asemănător cu virusul gripei, și de aceea cred că vaccinarea anti-Corona va deveni una periodică, precum vaccinarea împotriva gripei“.

Comunicatul Institutului Cantacuzino,  în care e elogiată activitatea Sylviei Hoișie

Născută la 24 iunie 1927, la Câmpulung-Moldovenesc, medicul cercetător Sylvia Hoișie rămâne în memoria noastră și în istoria medicinei românești, drept inventatoarea Polidinului. Cunoscută, drept «mama» acestui produs unic, marca Institutul Cantacuzino, doamna Sylvia Hoișie și-a dedicat, mai bine de jumătate din viață, activității de cercetare aplicată în domeniul sănătății publice din România.

- Advertisement -

Fire deschisă, flexibilă, tenace și optimistă, încrezătoare în reușită atunci când faci echipă cu oameni care au același crez și iubesc aceleași valori, s-a reușit, după 6 ani de muncă, obținerea produsului propus, respectiv Polidinul. Munca de producţie a fost grea la început, pentru că nu exista aparatură şi se realiza fiolarea produsului doar manual. Apoi, în anii ’70 s-au folosit maşini de fiolat şi aparatură, astfel că, dacă la început se producea mai puţin, în anii 1998-2000, se produceau cam 15 milioane de fiole pe an. Fiecare lot era controlat pe animale.

Sylvia Hoișie a dat dovadă de același spirit entuziast și după ieșirea la pensie, în anul 2003 muncind voluntar cu același drag și dovedind capacitate de adaptare la nou, fiind în pas cu vremurile continuând să îndrume și să împărtășească din bogata sa expriență profesională și din înțelepciunea omului dedicat. Mereu distinsă în gesturi și în cuvinte, plăsmuind mesaje frumoase venite din suflet, ne-a etalat maniera etică în care s-a format, a muncit și trăit, valori transmise prin generații de Profesorul Ion Cantacuzino. Prin realizările sale, doamna doctor Sylvia Hoișie face parte din galeria personalităților care au marcat istoria Institutului „Cantacuzino”. Noi, cercetătorii de astăzi din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, avem în desfășurare un proiect de cercetare-dezvoltare a unui produs imunomodulator de tip Polidin, urmărindu-se punerea acestuia pe piață cât mai curând, astfel ca, munca depusă de echipa medicului Sylvia Hoișie să dăinuie, ca un arc peste timp ce îmbrățișează generații întregi sub jurământul lui Hypocrate și dragostea de neam. Drum lin în Lumea Drepților!“.

Sylvia Hoișie, de origine evreică, a fost deportată în Transinistria în 1940, pe când avea 13 ani. A scăpat cu viață, iar ulterior a fost admisă la Facultatea de Medicină din Iași, specializarea Igienă. Repartizată după absolvire la filiala din Iași a Institutului Cantacuzino, a lucrat sub îndrumarea bacteriologului Petre Condrea, fost elev al profesorului Ioan Cantacuzino, microbiolog de renume mondial și fondatorul Institutului de seruri și vaccinuri care-i poartă numele.

- Advertisement -

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Lovitură năprasnică anti-Putin: de ziua Maiei Sandu, fostul președinte Igor Dodon a fost arestat pentru trădare de patrie și infracțiuni de corupție!

* VIDEO. Amenințare sinistră a Rusiei: “Ori câștigăm în Ucraina, ori acest război se va sfârși prost pentru întreaga omenire!”. Populația e avertizată: „Obișnuiți-vă cu noua viață!”

* NATO ia în calcul să spargă blocada rusă din Marea Neagră și să escorteze cu nave de război cargourile ucrainene încărcate cu grâne din Odessa

* Răzbunarea partizanilor ucraineni pe primarul trădător din Energodar, care a trecut de partea Rusiei teroriste

* Fost șef al MI6: „Putin va pleca până în 2023, dar probabil în sanatoriu, de unde nu va ieși ca lider al Rusiei”

* Dezvăluiri-șoc: cancelarul Germaniei era omul Moscovei, marxist fanatic, ataca NATO și SUA ca „militariști iresponsabili”. Olaf Scholz și-a ascuns legăturile cu regimul est-german

* Un deputat rus amenință SUA: „Cenușa nucleară va veni de la voi!” / Finlanda, Suedia și țările baltice „vor trebui zdrobite”, „vrem să le distrugem”

* Modelul Putin: PSD încearcă să decapiteze o televiziune pe care n-o poate controla. Un amendament al ministrului Romașcanu ar forța RCS/RDS să vândă sau să închidă Digi 24

* Coaliția PSD-PNL-UDMR a masacrat Codul Rutier. „Au băgat înapoi toate șmecheriile de scăpat cu carnetul pentru cei care încalcă grav regulile de circulație”

* RECHIZITORIU. Fiul mafiotului Rădoi închiria spațiu la metrou cu 250 de euro pe lună și îl subînchiria cu 2.800. Profit: 237.600 de euro în 9 ani

* Fiul lui Miron Mitrea, avansat de MAE. A ajuns șef al Consulatului României la Roma. Nici fostul ministru nu o duce rău în afaceri

 

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -