Aproape 1 din 8 bolnavi de Covid-19 înregistrați până acum în România provine din sistemul medical, relevă o analiză făcută de newsweek.ro.
Până în prezent, România a raportat 24.505 infectări cu noul coronavirus, din care 3.168 de cazuri (12,92%) au fost printre lucrătorii din Sănătate.
Potrivit datelor centralizate de newsweek.ro, s-au molipsit 443 de medici, 1.339 de asistenți medicali, 54 de ambulanțieri și 1.332 de infirmieri, îngrijitori, brancardieri și alte categorii de personal din spitale.
6 dintre cei 443 de medici îmbolnăviți de Covid-19 au murit
Medicii au fost cel mai puternic loviți și în privința fatalității: 6 din cei 443 infectați au decedat (1,35%). Mult mai mult decât la restul personalului: au mai decedat 2 ambulanțieri și 3 asistente.
Datele de mai sus relevă cel puțin două lucruri:
- Personalul medical este categoria socio-profesională cea mai expusă la îmbolnăvire în această pandemie.
- Lipsa de organizare, de protocoale, de echipamente medicale și, în foarte multe cazuri, de conștientizare a pericolului chiar din partea celor vizați a mărit pericolul.
În primul caz, explicația este logică: intrând în contact direct cu pacienții, medicii, asistenții, brancardierii, ambulanțierii, infirmierii sunt în pericol permanent de îmbolnăvire.
Al doilea punct ascunde foarte multe cauze, mai profunde decât par la prima vedere.
Cauzele principale pentru care sistemul medical a fost lovit atât de rău de epidemie: politizarea, lipsa echipamentelor, superficialitatea
Politizarea dementă dusă în ultimii 20 de ani de administrațiile centrale și locale a lipsit instituțiile de profesionalismul și competența necesare într-un moment de criză. După izbucnirea epidemiei s-au descoperit nenumărate cazuri de manageri numiți la spitale și la DSP-uri pe criterii de partid, pile, rudenie etc. Aceștia au fost și primii care fie au produs încurcături fatale, fie au fugit pur și simplu. Focarul de la Spitalul Județean Suceava, aflat pe moșia baronului liberal Gheorghe Flutur, este elocvent.
Stocurile de echipamente medicale au lipsit din cauză că guvernele din ultimii ani au ignorat pur și simplu toate avertismentele și solicitările specialiștilor. Dragnea și Dăncilă “nu înțelegeau” de ce e nevoie să dea statul bani pe ventilatoare, măști și costume de protecție, a povestit secretarul de stat Raed Arafat, care spune că a făcut numeroase memorii ca să-i convingă pe cei doi.
Lipsa acestor echipamente a silit personalul medical, la început, să lucreze cu pacienții fie cu protecții improvizate, fie să refolosească seturile unice de costume și măști – lucru total contraindicat. Această practică mai este și azi folosită în multe unități spitalicești, ceea ce mărește riscul de infectare atât printre pacienți (cei sănătoși pot lua virusul de la cei bolnavi), cât și printre lucrătorii medicali.
Nepăsarea, superficialitatea, chiar credința în teoriile conspiraționiste au făcut ca unii angajați să nu folosească echipamentele conform indicațiilor și să nu respecte nici măsurile de precauție. În ultimele luni au devenit publice cazuri de angajați care au făcut petreceri sau hore în spitale, iar alții au fugit din clădiri deși erau în carantină.
Domnule Cartianu, îmi permit sa postez si aici ceea ce am scris pe pagina dv. de FB.
.
Articolul este pertinent, sa va fie rusine celor care îl jigniti pe Grigore Cartianu! Nu aveti absolut nicio dovada împotriva celor afirmate în textul pe care, probabil, nici nu l-ati citit, dar împroscati prin incultura voastra si prin lipsa de informatie cu mizerii pe care le-ati cules de pe net. ––- Domnule Cartianu, eu chiar nu înteleg cum le permiteti acestor ignoranti sa va murdareasca pagina!
.
Chiar asa!
Mulțumesc! Nu mor caii când vor… trolii! :)))