Liderii celor mai puternice economii din Uniunea Europeană reuniți joi la Kiev au dat un mesaj puternic de unitate la sfârșitul discuțiilor cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski: Franța, Germania și Italia vor susține ca Ucraina să primească „imediat” statutul de candidat la intrarea în Uniunea Europeană, relatează BBC. La ședință a participat și președintele român Klaus Iohannis.
La conferința de presă de după întrunire, președintele francez Emmanuel Macron a spus că toți liderii prezenți au fost de acord cu acest pas către UE al Ucrainei. Șeful statului francez a promis că țara sa va livra Ucrainei încă șase autotunuri CAESAR cu rază lungă de acțiune suplimentare, pe lângă cele 12 trimise deja.
Tot Macron a spus însă, citat de Reuters, că este importantă menținerea unui canal de comunicare cu președintele Rusiei, Vladimir Puțin, a cărui armată a invadat Ucraina, unde comite crime de război zilnic.
E, totuși, interesant că Macron a vorbit acum despre obținerea „imediată” a statutului de țară-candidat la aderarea la UE pentru Ucraina după ce, anterior, el spusese că acest proces ar putea dura ani, dacă nu chiar decenii.
Mario Draghi: Italia dorește finalul războiului, dar „orice soluție diplomatică nu poate fi separată de voința Kievului”
Cancelarul german Olaf Scholz a spus că a venit în Ucraina cu un mesaj clar: Ucraina face parte din familia europeană. El a adăugat că Germania va sprijini o decizie pozitivă privind aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova la UE. Liderul de la Berlin promite că țara sa va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va avea nevoie de ea. 800.000 de refugiați ucraineni au fost deja primiți în Germania, a spus Scholz, care a adăugat că această țară sprijină Ucraina atât militar, cât și financiar.
Premierul Italiei, Mario Draghi, și-a reafirmat și el sprijinul pentru aderarea Ucrainei la UE. El a declarat că Italia dorește ca Ucraina să aibă statutul de candidat la UE și va susține această poziție la reuniunea Consiliului European de săptămâna viitoare. „Poporul ucrainean apără în fiecare zi valorile democrației și libertății care stau la baza proiectului european, proiectul nostru. Nu putem întârzia acest proces”, a menționat premierul italian.
Draghi a făcut o adăugire foarte importantă: Italia dorește să vadă sfârșitul conflictului, dar „orice soluție diplomatică nu poate fi separată de voința Kievului”.
Și Macron spusese miercuri, în timpul vizitei făcute în România, că „Zelenski va trebui să negocieze cu Rusia”. Asta, deși agresorul și cel din a cărui voință a început acest război e tocmai Putin, stăpânul de la Kremlin.
Consilieri ai președintelui ucrainean Volodimir Zelenski avertizaseră înaintea întrunirii, în discuții cu jurnaliști germani, că la Kiev exista temerea ca liderii europeni să nu preseze, în culise, pentru cedări teritoriale în favoarea Rusiei. Ucrainenii suspectau că li se va propune să primească statutul de țară candidată la intrarea în UE cu condiția să satisfacă ambițiile lui Putin și să accepte că au pierdut Crimeea, Donbass și sudul țării până aproape de Odessa.