Marele Birtalan a murit în zori. Un monument al handbalului românesc, un gigant al handbalului mondial

2
1229
Ștefan Birtalan - jucătorul și seniorul

Un mare campion al României a murit luni în zori: Ștefan Birtalan, dublu campion mondial la handbal (1970, 1974), s-a stins la 75 d ani. A fost un fel de Cristiano Ronaldo al handbalului, fiind desemnat de trei ori cel mai bun handbalist din lume (1974, 1976, 1977).

Super-campionul Ștefan Birtalan (75 de ani) a decedat în această dimineață, în jurul orei 6.00. El avea grave probleme de sănătate, iar în ultimele 10 luni a fost internat perioade lungi la Spitalul Fundeni. În toamna anului trecut, Birtalan declara cu tristețe: „Mi-a cedat ficatul! Nu mai funcționează cum trebuie, trăiesc un adevărat chin”.

Vestea a fost confirmată de Dan Marin (75 de ani), campion mondial în 1974 și bronz olimpic în 1972, fost coleg al lui Birtalan în Generația de Aur a handbalului românesc. De aur-aur, pentru că România chiar era campioană mondială.

Dan Marin: „Din nefericire, vestea cutremurătoare este adevărată. Marele Birtalan a murit în această dimineață, la ora 6.00, după o lungă suferință”.

CS Dinamo a transmis, pe Facebook, un mesaj de adio pentru Birtalan, care a jucat timp de 13 ani la marea sa rivală, Steaua.

CS Dinamo: „Ne-a fost rival și prieten. Nu a jucat niciodată pentru noi, dar a fost UNIVERSAL! Un campion rar! Odihnește-te în pace, Ștefan Birtalan!”.

Trupul neînsufleţit al lui Ștefan Birtalan va fi depus marţi, în jurul prânzului, la Capela Cimitirului Ghencea 3. Înmormântarea va avea loc miercuri, de la ora 12.00.

Un colos: Ștefan Birtalan

Cifrele fantastice ale unui mare campion

Născut la Zalău, pe 25 septembrie 1948, Ștefan Birtalan a fost unul dintre cei mai mari campioni pe care i-a avut România. A jucat 14 ani în naţionala de handbal, pentru care a înscris 993 de goluri.

Cele mai importante performanțe ale sale:

  • campion mondial de două ori: în 1970 (13-12 în finală cu R. D. Germană / în Franța) şi în 1974 (14-12 cu R. D. Germană, pe terenul acesteia);
  • medaliat olimpic de trei ori: argint în 1976 (Montreal),  bronz în 1972 (München) şi 1980 (Moscova);
  • golgheterul Campionatului Mondial din 1974 (în R. D. Germană), cu 43 de goluri;
  • câștigător al Cupa Campionilor Europeni în 1977, cu Steaua București (21-20 în finală cu ȚSKA Moscova, campioana URSS);
  • cu Steaua a mai jucat o finală a Cupei Campionilor, în 1971 (16-17 cu VfL Gummersbach, campioana R. F. Germania);
  • cel mai bun jucător al lumii în 1974, 1976 şi 1977.
Atenție, trage Birtalan!

Înalt de 1,95 metri, Birtalan deţine și un record fabulos: 34 de goluri înscrise într-o partidă, atunci când era legitimat la formaţia italiană Polisportiva Follonica, echipă la care evoluase şi prietenul său Cristian Gaţu.

Acesta își amintește: „Am fost prieteni buni. A fost un om extraordinar, încă nu-mi găsesc cuvintele. Toți ne ducem într-un moment sau altul. El a suferit mult, fiind internat în spital în ultimele luni”.

La Baia Mare a jucat volei în prima divizie, apoi a aflat că au și echipă de handbal!

Ștefan Birtalan era etnic maghiar. Mama sa se numea Valeria, iar tatăl – István.

Conform biografiei sale de pe Wikipedia, Ștefan Birtalan s-a mutat împreună cu părinții la Jibou (județul Sălaj) pe când avea 9 ani.

Fiind polisportiv, ajutat de statura sa impresionantă, Birtalan a practicat în liceu atât handbalul, cât și voleiul, baschetul și atletismul. Era cel mai înalt elev al liceului.

A debutat la formația Rapid CFR Jibou în 1964, la vârsta de 16 ani, evoluând în Campionatul Regional Cluj.

În 1966, Birtalan a ajuns la Școala Tehnică de Construcții din Baa Mare. Neștiind că în oraș există o echipă de handbal, Birtalan a jucat volei la „U” Explorări, în prima ligă, însă a ajuns până la urma din nou la handbal, la Minerul Baia Mare. Pe atunci, formația evolua în campionatul regional.

În două sezoane, formația maramureșeană a promovat, mai întâi, în „B”, iar apoi în Divizia A, cu Birtalan în formație.

Golgheter la 34 de ani, campion la 37 de ani

În 1970, Birtalan a fost „racolat” de Steaua București, deși îl curta și Dinamo. A ales Steaua pentru a scăpa de stagiul militar. A rămas la formația bucureșteană până în 1985, cu o singură întrerupere (1981–1983), când a evoluat pentru „satelitul” Stelei, Independența Carpați Mârșa.

Cu Steaua a câștigat 12 titluri de campion al României și, mai important, a jucat două finale în Cupa Campionilor Europeni: prima pierdută la limită, în 1971 (16-17 cu VfL Gummersbach, campioana R. F. Germania), a doua câștigată tot la limită, în 1977 (21-20 cu ȚSKA Moscova, campioana Uniunii Sovietice).

La Independența Carpați Mârșa, Birtalan a fost trimis împreună cu coechipierii săi Werner Stöckl și Gavril Kicsid. În primul sezon a reușit promovarea cu această echipă în prima divizie. Apoi, în primul sezon în Divizia A, Carpați Mârșa a ocupat locul 3, după Steaua și Dinamo, iar Birtalan a devenit golgheterul campionatului, la 34 de ani!

A fost readus imediat la Steaua, alături de care a mai câștigat două titluri de campion național, ultimul dintre ele în 1985, la vârsta de 37 de ani.

A ratat Elveția, a ajuns în Italia

În 1984 a fost aproape de a pleca în Elveția, la Grasshoppers Zürich, dar transferul nu s-a mai realizat deoarece se bănuia că Birtalan va pleca definitiv din țară.

El a părăsit totuși România în 1985, cu ajutorul lui Cristian Gațu: s-a transferat la Polisportiva Follonica, o echipă din liga secundă italiană, unde a stabilit și recordul de 34 de goluri marcate într-un singur meci. Și n-a fost orice meci, ci cel decisiv pentru calificarea în prima divizie. În acea partidă, Birtalan a înscris 87,18% dintre golurile echipei sale (34 din 39)!

Circula și un altfel de poveste în legătură cu acel meci: la final, Birtalan ar fi fost apostrofat de către conducătorul clubului Polisportiva Follonica, deoarece acesta îl sfătuise înainte de partidă să nu se omoare prea tare cu firea. Abia după victorie și calificare, Birtalan a înțeles că italianul nu avea destui bani pentru a ține echipa în primul eșalon.

A învins România ca antrenor al Qatarului!

Ștefan Birtalan a mai avut un contract în străinătate, ca antrenor. Dar nu în Europa, ci în Qatar. Acolo a fost numit antrenor coordonator al tuturor echipelor naționale de handbal ale țării arabe.

La București, unii în ironizau că „a plecat să antreneze la cămile”. Dar Birtalan le-a închis gura la Campionatul Mondial de tineret din Argentina, în 1995, când Qatarul a învins România!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* A încărunțit Generația de Aur! Dar a încărunțit frumos

Miracol până la capăt: locul 1 în grupă, cu 5 puncte peste Elveția! „Naționala sufletistă” va fi în urna a 2-a la tragerea la sorți pentru Euro 2024

S-a născut naționala pentru America 2026! Mergem cu încredere la Euro 2024: avem, în sfârșit, o echipă valoroasă și cu suflet

Primul fotbalist român nominalizat la Balonul de Aur a murit departe de țară. Părinții săi s-au născut în Grecia, el a sfârșit în Franța

A murit Kaiserul fotbalului: Franz Beckenbauer. Campion mondial cu Germania și ca jucător, și ca antrenor

Cea mai tare finală din istorie! Argentina – Franța 3-3, Messi – Mbappé 2-3, Argentina e triplă campioană mondială! Ștafeta Kempes – Maradona – Messi

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.